ryba - 22624 przepisów (strona:969/1509)

Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 199

Niedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie na ostro - marynowane w oleju z cytryną i chili 228

Święta coraz bliżej, więc pora rozpocząć przygotowania. Jedną z pierwszych potraw, za które wzięłam się w tym roku są śledziki marynowane w cytrynie i chili

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łososiowa przekąska 162

Od kilku dni bieganie po sklepach, ostatnie porządki i kucharzenie. No i przyszedł wieczór i zachciało mi się "coś" :))))) Zerknęłam do lodówki co mogłabym tu uszczknąć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 152

Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na

Food Square
Śledziki Beatki 149

Dziękujemy za pomysł. Pozdrawiamy serdecznie. Śledzik jest na jutro. Musi się przegryźć. Kupujemy 0,5 kg filetów śledziowych Matjas, 0,5 kg cebuli, koncentrat pomidorowy 150

Maminek kulinarny
Śledzik z cebulką 191

   Śledzik do obiadu, ale również na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.  

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 172

   Kolejna propozycja na prostą sałatkę. Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).    Składniki: -3 wędzone brzuszki z łososia -10

Maminek kulinarny
Łosoś ze szpinakiem 147

czosnek marchewka sól pieprz oliwa Szpinak dusimy na łyżce oliwy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Łososia układamy na kawałku folii aluminiowej i przyprawiamy solą i pieprzem. Na rybę kładziemy przygotowany szpinak i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zawijamy danie w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z tuńczyka 165

gęstego jogurtu łyżeczka ketchupu sól, pieprz do smaku Tuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 142

proponuję dodać bazylię, szczypiorek, rukolę, świeży czosnek, kapary. W salsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla.     Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy sól 50ml bulionu warzywnego lub mięsnego   Sposób przygotowania: Jajko gotujemy przez 10 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Hekele 176

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z 

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 135

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy paprykarz szczeciński 152

Paprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco! Składniki: puszka

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka ziemniaczana 388

Banalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla.  Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz ze szpinakiem, fetą i orzechami 172

Składniki: 4 filety z dorsza, 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) ser feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania