białego: francuskie i hiszpańskie dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie
Ala piecze i gotujepotrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino można
Mechanik w kuchniSmaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty. Składniki : opakowanie mrożonego szpinaku
Mechanik w kuchniŁosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy niezwykle szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Zapraszam na szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Gdy za drzwiami są już goście, a my nie wiemy co przygotować, zapewniam, że tym prostym daniem zaskoczymy
Mia Cucina Sofietaswoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina Sofietaskórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł
Mia Cucina SofietaWłaśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić) Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu
Mia Cucina Sofietadoskonale smakują z sezonowymi warzywami. Na pierwszą letnią sałatkę wybrałam mój ulubiony pęczak i młodziutki bób. Miało być sycąco ale i lekko. Wy możecie dodać grilowaną cukinię, pomidorki, kukurydzę, rybę lub ulubiony ser. Na koniec całość koniecznie skropcie nitką tymiankowo-cytrynowego dressingu z oleju rzepakowego, ktory jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie powinno zabraknąć go w żadnej
Mia Cucina Sofietainnymi świeżymi ziołami. Smacznego! *Jest to jedynie nasza propozycja podania takich szparagów, w przyrządzeniu możecie zabawić się kreatywnością i zamienić składniki na Wasze ulubione np. filet z innej ryby, szynkę szwarcwaldzką, zielone szparagi, paski cukinii lub awokado, do sosu dodać mozarellę lub musztardę, świeży koperek lub inne ulubione zioła: do odważnych świat należy
Symfonia SmakówKolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250g margaryny, 100g świeżych drożdży, szklanka mleka, pół łyżeczki
Z miłości do słodkościmoje przepisy na Boze Narodzenie. Mam nadzieje, ze taka sciaga bedzie Wam przydatna :) Ciasta, ciasteczka Pierniki Dania z ryb Dania miesne Inne Zupy
Przysmaki Karolkikonkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury
Przysmaki Karolki