dynia (ja użyłam tzw. potimarron, miała naprawdę cudowny kolor! ale nie pamiętam, ile ważyła) 200ml mleka kokosowego 250g krewetek (możecie zastąpić innym mięsem np. kurczakiem, homarem, rybą) 400ml bulionu warzywnego sól, pieprz świeżomielony opcjonalnie: 1 x bagietka do przegryzania i winko ;) Przygotowanie: Przygotować bulion Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony/posiekany czosnek oraz starty imbir i smażyć na małym ogniu
Kitchens AlphabetMogę przygotować kaczkę, odfiletować rybę ale aż wstyd się przyznać, że największym problemem dla mnie było jeszcze niedawno... przygotowanie sosu! Albo czegoś dodawałam zbyt dużo, albo mi się nie chciało... z odsieczą przyszedł mój "teść" i od tego czasu nie wyobrażam sobie sałatki bez tego sosu! Sos ten należy do klasyki i jest znany w każdej kuchni. (podobno też pomaga
Kitchens Alphabetpodać na talerzu :) Prosta i niewymagająca wielu składników, jednak mająca w sobie coś wyjątkowego :) Przekonajcie się sami :) Składniki: wędzona makrela cebula 4 średnie ogórki kiszone 3 jajka majonez pieprz Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy na mniejsze części. Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobniutką kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy majonez. Odstawiamy
Czerwona PorzeczkaCzarny makaron wstążki barwiony sepią z pikantnymi krewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza. Składniki na 2 porcje: 200 g czarnego
wyzwania kuchenneWłosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips , zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze
Chilli Czosnek i OliwaPrzekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą lub wałkujemy w folii na wałeczek Wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia . Masełko idealne do kanapek , do nadziewanie pieczonej ryby , jak i w sezonie grillowym do steków itp . Możemy dobrać rodzaj ziół do mięsa i zrobić masełko o innym smaku , ale podane połączenie jest uniwersalne
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęDodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu. Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami. Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków. Smacznego
Smaki Edytyzło. Ale nie do końca. Gorszy jest mój piekarnik. Małych dań to on chyba bardzo nie lubi, bo każde jest albo surowe albo spalone. Chyba woli "grube ryby", a nie takie malusie.. więc mikrofala ich królową! Zjadłam w życiu już wieeele babeczek z mikrofali. Inni się dziwią, mówią, pytają: "Babeczka z mikrofali? To da się jeść?" "Jeśli
Czarnawisienkabezsensownych wpadłam chyba jak każdy na dietę Dukana. Szczerze mówiąc.. bez węglowodanów i cukrów spokojnie przeżyłabym dość długi czas. Jajka uwielbiam, otręby na co dzień wykorzystuję, kurczaka i ryby przeważnie jem na obiad, a białe serki i jogurty uwielbiam. Poniższy przepis jest idealny na II Fazę czyli naprzemienną - P+W (białko+warzywa). Nie jestem na tej diecie, ale śledząc
CzarnawisienkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam do mojej kuchni na pyszną i zdrową wersję burgerów z łososia. Podane w domowej bułce z
Marta GotujeKochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-) Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli
Restauracyjka Literackapiec w temp.180-200 stop.,60min. Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera. Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe .Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się uzależnić od tego delikatesu
Kulinarny karnet Christopheranagrzanego piekarnika ,najlepiej pod grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło. Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy ryb Zapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity
Kulinarny karnet Christopherarestauracji w Irlandii w której mój uczeń Paweł, obecnie szef kuchni podaje takie ziemniaczki. I pomyśleć, że w dawnych czasach kawiorem karmiono niewolników, jedli go rosyjscy rybacy czyszczący ryby. Dzisiaj na takie danie mogą pozwolić sobie jedynie ludzie bogaci
Kulinarny karnet Christophera