trawione jest w 20%. Spirulina zawiera najwięcej beta-karotenu i kwasów nukleinowych spośród wszystkich pokarmów roślinnych i zwierzęcych. Spirulina zawiera: białko, zawartość trzykrotnie przewyższa to zawarte w wołowinie i rybach beta-karoten witaminy A,C,D,K,E łatwo przyswajalne żelazo, co przyczynia się do produkcji hemoglobiny i erytrocytów magnez jod selen potas nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega
Blondynka GotujePolecam wszystkim miłośnikom wędzonego łososia. Ja za łososiem nie przepadam , ale mężowi i moim dzieciom smakowało a mówią , że nie lubią ryb ;) Zatem nie ma nad czym się zastanawiać i poczęstować swoich bliskich tą pastą :) Składniki: 2 dojrzałe awokado ( musi być miękkie ) 3 - 4 jajka na twardo 200 g wędzonego łososia sól morska świeżo zmielony czarny pieprz koperek
Słodkości i nie tylkonawróciła więc jest komu pogonić leniwe towarzystwo :D Zaczęłyśmy ustalenia we trzy, z Olą i Kasią, od całej listy przepisów, z której po kolei, z różnych przyczyn, coś odpadało - ryba bo była przedwczoraj i wczoraj u jednej z nas, klopsiki bo ostatnio oklepane jakoś, kotlety wieprzowe bo zabrakło konkretnego alkoholu . . . Marudziłyśmy tak aż stanęło na kluchach - przygotujcie się na mocne
Smaczna Pyzamnie bardzo ważne nie jest zmiksowany więc są w nim dość duże pomidorowe kawałki. Sos wystarczy podgrzać i wymieszać np. z makaronem albo dodać do podsmażonego mięsa czy ryby - szybko i łatwo. Pewnie takie gotowe produkty mają wielu przeciwników, ale zapewne zwolenników też bo niby zrobienie go samodzielnie nie jest trudne lecz awaryjny słoiczek w spiżarce potrafi bardzo ułatwić życie
Smaczna Pyzasię dostać w pobliskim sklepie czyli kuchnia niby odległa a składniki nie takie znowu egzotyczne :) Zastanawiałam się jakiego mięsa użyć bo miałam do wyboru wołowinę, wieprzowinę kurczaka lub rybę. Z racji szybkości przygotowania wybrałam kurczaka inne rodzaje zostawiając sobie na inne okazje. Vindaloo razem ze mną i Kasią gotowały jeszcze Ola i Joasia - czyli ten sam team co przy poprzednim
Smaczna Pyzaprosta do zrobienia. Przyznam, że robię ją wtedy kiedy nie mam czasu na wydziwianie. Jest łagodna w smaku, słodkawa, pasuje właściwie do wszystkiego. Dobrze w jej towarzystwie smakuje mięso, ryba czy choćby pierogi. Można oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem ulubionych ziół, pieprzu czy ostrej papryki, ale ja dzisiaj proponuję wersję najprostszą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha ! A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTzatziki to jeden z moich ulubionych dodatków do grillowanych mięs, ryby czy warzyw. Dodaje świeżości i świetnie komponuje się smakowo z większością potraw z rusztu. Ale pasuje też do innych rzeczy, choćby po prostu do świeżego chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny. Zaczynamy Składniki: słoik marynowanej zgrilowanej papryki ok 300 gr 1 ząbek czosnku natka pietruszki- dużo :) 50 gr startego parmezanu 50 gr orzechow cashew 4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy
Smaki EdytyZacznijmy może od jedzonka:) Moja propozycja na dziś: Rybka w porach Składniki: 4 filety ryba 1 szt por 1 szt majonez do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMakaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWykonanie: Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu
Czerwona Porzeczkapołączenia jogurtu naturalnego i majonezu, ja używam w równej ilości obydwóch składników. Jeżeli chcecie bardziej light użyjcie więcej jogurtu. Dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy (nie solimy dużo, gdyż ryba jest już słonawa). Całość dokładnie mieszamy. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje
cookpl