Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc
Smakowity Blog KulinarnyKolejna odsłona śledzi na moim blogu. Tradycyjna, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam na zimowe przyjęcia - wigilię, święta czy sylwestrowe party... Składniki: kilka płatów marynowanych
Czerwień i błękitorzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla z piekarnika Pity
Chilli Czosnek i Oliwaznacie jakieś potrawy charakterystyczne dla kuchni brytyjskiej ? Kiedy pierwszy raz zadano mi to pytanie długo się zastanawiałam... Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym rożku bo widziałam to na jakimś filmie. Przyszły mi na myśl także wytrawne zapiekanki z mięsem tzw. pie i torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska
Smaczna PyzaSkładniki: ziemniaki "sałatkowe" gotowane w mundurkach 1 kg, masło zimne 1/4 kostki, sól - do smaku, płaty śledziowe 8 sztuk, cebula biała 1 duża, cebula czerwona 1
W Mojej Kuchni Lubiętylko na wspomnienie ubiegłej środy. Rybnej, inspirowanej 15to minutowym obiadem wg Jamiego podpatrzonym w tv. Trochę orientu, chrupkości i pikanterii. Macie ochotę??? A wieczorem magiczne "pieczenie chleba w ciemno" ... ryba
Dzieje kuchennej Wiewiórykiedy zasiąść do laptopa. Dzisiaj więc siadam gdy Syncio śpi a Córcia w klubiku i nadrabiam zaległości. To bardzo prosty sposób na naprawdę wyśmienitą i bardzo apetycznie się prezentująca rybę. Jako dodatek podałam buraczki, upieczone by nabrały słodyczy ale i twardawe, lekko chrupiące, z octem
Dzieje kuchennej Wiewiórykoszmarnego dnia dawno nie miałam. Zakończenie zajęć Córci odbyło się na tzw. kulkach. Dzieciaki szalały 2 godziny a ja biegałam za Synciem, który czuł się tam jak ryba w wodzie. Wracaliśmy pieszo przez las, byłoby pięknie (zapach, cień) gdyby nie komary, a gdy uciekliśmy przed nimi dopadło nas słońce. Wdrapaliśmy się jakoś na nasze poddasze, całą trójką zasiedliśmy w wannie
Dzieje kuchennej Wiewiórymiałam pomysłu na rybę więc przygotowałam szybką pastę. Przepis pochodzi z "Nigellissimy" i poddałam go małemu tuningowi. Danie robi się w 15 minut, jest smaczne, sycące choć niezbyt urodziwe, najlepsze prosto z rondla! Makaron z mascarpone i podgrzybkami 15 g suszonych podgrzybków 120 g wrzątku 125 g mascarpone spora szczypta gałki muszkatołowej pieprz 2 łyżki posiekanej natki
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby. Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne
Dzieje kuchennej Wiewiórykiedy :/ Dzisiaj gdy jakoś czas przelatywał mi przez palce były idealne. Zrobione, sfotografowane i zjedzone. filet z dorsza bez skóry i ości wędzony boczek łyżka masła patyczki do szaszłyków Rybę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewióryzajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora
Dzieje kuchennej WiewióryDawno nie robiłam nic z rybą w roli głównej. Planując obiady na ubiegły tydzień zajrzałam do książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne
Dzieje kuchennej Wiewióryobiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu
Dzieje kuchennej Wiewiórytuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem i sosem karmelowym, kremem piernikowym oraz wypiekami: roladą czekoladową, piernikiem, babką z makiem. Wszystko pyszne ! Wieczór zaliczam
kolorowotorcikowo