ryba - 22624 przepisów (strona:960/1509)

Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą / Salmon baked with spinach and mozzarella 404

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie i łatwe danie rybne, które smakuje nawet największym ich przeciwnikom. Łosoś pod kołderką z dobrze doprawionego szpinaku wymieszanego z jogurtem i

karmelowy
Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem 229

pełnym słońcu bez chociażby odrobiny cienia wydaje się być nie do wytrzymania... Jednak nie dla wszystkich. W takie dni, gdy temperatura w cieniu osiąga 30 stopni czuję się jak ryba w wodzie. (szkoda, że my Górale do morza, lub chociaż porządnego jeziora mamy bardzo daleko). Uwielbiam upalne lato, woń suszącej się skoszonej trawy, hamak zawieszony mieðzy brzozami, książke i owocowy

Zapiski Młodej Żony
Trufelki czekoladowe 127

Wielkie pakowanie trwa! Odliczamy już nie dni, a godziny do wyjazdu na wymarzony urlop. Będziemy odpoczywać, pływać w jeziorach, łowić ryby i przemierzać rowerem szlaki wschodniej Polski. Pogoda podobno zagwarantowana. Zobaczymy;). Pomiędzy pakowaniem jednej a drugiej walizki zrobiliśmy sobie przerwę na coś pysznego. Jeśli jesteście tak jak my wielkimi wielbicielami czekolady koniecznie powinniście wypróbować ten przepis (odnaleziony na stronie Kwestiasmaku

Zapiski Młodej Żony
Wakacje i konfitura z czarnej porzeczki 122

się ze snu. Przemierzając kilometry polnych ścieżek docierałam nad ukryte wśród łanów zbóż jeziora. Budziłam śpiących na pomostach wędkarzy i z zachwytem obserwowałam jak wyciągają z wody sieci z rybami. Gdy wracałam polną drogę przemierzał spóźnialski, ciągnąc łódź za swoim rowerem. Tu i tam z szuwarów wypływały kaczki, a ja karmiłam młode łabędzie w nadziei, że ich rodzice nie będą

Zapiski Młodej Żony
Tradycyjnie- Gołąbki 367

jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam

Zapiski Młodej Żony
Sałatka z gruszką i serem blue 366

wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i odrobiną soli. Sałatę, słonecznik, gruszkę i ser umieścić w misce polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Idealny dodatek do zimnej płyty, mięs, ryb lub jako samodzielna przekąska. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream 211

Czasami zapominamy jak ważne są dodatki do dań głównych. Całkowicie odmieniają ich charakter, a tak na prawdę kawałek mięsa czy ryby sam może stać się dodatkiem Tak dokładnie jest w przypadku bakłażana z karmelizowaną cebulką zapieczonego ze śmietanką pod parmezanem. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski

karmelowy
"Ilustrowana szkoła gotowania - kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja + Wyniki konkursu 203

podstaw, robiąc makaron, risotto i zachęcam do tego każdego. Oczekuję, że będzie to ciekawe doświadczenie. ;-) Książka podzielona jest na siedem głównych rozdziałów: Ciasta i przygotowanie wstępne Sosy Mięso Ryby Warzywa Owoce Słodkości Od książek kucharskich będących typowym zbiorem przepisów wybranego autora wymagam by zawierały proste przepisy, z powszechnie dostępnymi składnikami. Przy książkach tematycznych (tutaj: kuchnia włoska) sprawa jest nieco inna

Szefowa kuchni
Boże Narodzenie 457

Tort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki

Ala piecze i gotuje
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 315

sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce morza, ryby, sery, koncentraty, nabiał, wędliny, mrożonki), potrzebne do prowadzenia restauracji na najwyższym poziomie. Możecie też zajrzeć na stronę Makro czekolada w kuchni , gdzie znajdziecie też inne doskonałe dania z jej wykorzystaniem

karmelowy
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 171

Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku ziemia, nie pozwalała na uzyskiwanie zbyt

Food Square
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 105

Wędzony łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Smakuje wybornie na zwykłej kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz

Kuchnia w opałach
GRZANKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I FIGĄ 94

Owoce i ryba, dla niektórych połączenie nie do przyjęia. Dla mnie miłe zaskoczenie :)  Chociaż próbowałam tego połączenia pierwszy raz, już wiem że: - z pewnością pokombinuję jeszcze z łososiem i innymi owocami - na moim dziecku to danie nie zrobiło wrażenia ;) Polecam jako przystawkę lub zwyczajną kolację. SKŁADNIKI: bagietka wędzony łosoś figa ziarna sezamu olej rzepakowy A jak to zrobić: Bagietkę

Kuchnia w opałach
ROLADKI Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 123

samemu, podsmażając paprykę w oliwie i doprawiając ją ulubionymi ziołami) szczypiorek A jak to zrobić: Łososia podzielić na płaty i pokroić na paski około 4-5 cm. Każdy kawałek ryby posmarować twarożkiem. Na środek ułożyć po łyżeczce pasty paprykowej i posypać szczypiorkiem (Bruschetta Topping). Tak przygotowane elementy zwijać w roladki

Kuchnia w opałach
Zalewajka mojej babci. 557

Dziś dzień Babci, dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć. 1. Na zalewajkę 2. Rybę w sosie pomidorowym 3. Ciasto drożdżowe     Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości.      Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz

Miksturownik