ryba - 22624 przepisów (strona:962/1509)

Z miłości do.. próżni bez granic ! 214

zapobieganie roznoszeniu się zapachów w lodówce Przeznaczenie pojemników próżniowych: utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci i niemowląt przechowywanie rzeczy wartościowych zachowywanie

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 244

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś z sosem śliwkowym i salsą z mango i śliwki 234

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny łosoś z dodatkiem sosu śliwkowego, salsą z mango i śliwki podany z kaszą kuskus. Bardzo smaczna i

Marta Gotuje
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 207

sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę

ladykitchen
Pasta pieczarkowa z tofu (ok. 110 kcal/100 g) 217

kiełki rzodkiewki, prażone siemię lniane, papryka, rzodkiewka) Tym razem przygotowałam pastę z tofu wędzonym, ale można równie dobrze dodać zwykłe tofu, to dodawało aromatu i posmaku pasty z wędzonej ryby ;) Ze zwykłym tofu wychodzi coś na kształt wegetariańskiego pasztetu do smarowania :) Obie wersje polecam z ogórkiem kiszonym.  Składniki (ok. 170 g schłodzonej pasty): 10 g (1 łyżka) masła

Malowane smakiem
Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza 277

niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części: - przystawki - zupy - makarony i kluski - pizza - dania z ryżu - dania z ryb i owoców morza - dania z mięs - dania z warzyw - ciasta i desery W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze

Kulinarne przygody Gatity
Śledź w oleju z cebulą 384

Powoli zapominamy o minionych  Świętach... Trzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był 

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 221

Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna

Kulinarne przygody Gatity
Pasta łososiowa 204

Bardzo lubię proste pasty, takie do zrobienia na szybko, z dwóch, trzech składników. Do kanapek, do naleśników, tortilli czy też tartinek. Urozmaicam w ten

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 854

Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna  jako uzupełnienie szwedzkiego stołu

Kulinarne przygody Gatity
Sos chimichurri 220

Dziś na blogu ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri

Kulinarne przygody Gatity
Toskańska przyprawa ziołowa 177

świeżych ziół: szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania. Toskańska przyprawa ziołowa Składniki: 6 gałązek świeżego rozmaryny 6 gałązek świeżej szałwii 4-5 ząbków

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone cytrynowe ziemniaki 279

remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki.  Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.   Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcje Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Z chrzanem to nie ma nic wspólnego czyli słów kilka o tym jak zgłębiam tajniki japońskiej sztuki kulinarnej 189

Trochę wkurzający podczas rozprowadzania go na płatkach glonów. Ocet ryżowy. Nadaje charakterystyczny smak. Płatki glonów nori. Zawsze się zastawiałam co tak capi w sushi. I zawsze zwalałam to na rybę. Sorki, łosiu.  To najtrudniejsza część, gdyż od stopnia ugotowania ryżu zależy dobrze zrobione sushi. Trzeba w odpowiednim czasie wyczuć moment i zdjąć garnek z gazu ;) Potem ryż wystudzamy, dodajemy

bastalena
Surówka jabłko z dynią 210

dawka jodu. " Wyczytałam to u M. Tombaka w "Droga do zdrowia" i dzielę się tą wiedzą z Wami.  Może warto spróbować i zjadać pesteczki :) Wspaniały dodatek do smażonej ryby . Jeśli kupiliśmy całą dynię , zróbmy sobie z niej sok. Posiada on właściwości moczopędne przy obrzękach spowodowanych przez schorzenia serca i nerek. Wzmacnia wątrobę , pobudza wydzielanie żółci i regeneruje. Uspakaja układ

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania