trocha wody i wciepcie do kartołfli i kapusty. Jak byście niy mieli fetu, to mogecie jōm tyż zrobić na maśle klarowanym- taki panczkraut bydzie idealny we piōntek do pieczōnyj ryby. Smacznego 1 nic 2 ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 niej 4 dawniej 5 raz 6 mojej 7 mamy 8 był 9 podobno 10 każdą
Chop w kuchniplasterków szynki konserwowej 0,5 serka śmietankowego typu almette 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka 3/4 szkl bulionu 1 kopiasta łyżeczka żelatyny z przyprawami do mięs i ryb Do dekoracji ugotowana marchewka natka pietruszki kukurydza z puszki borowiki marynowane Przygotowanie: Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Do serka
Ala piecze i gotujePrzysmak taperów i myśliwych, doskonała przekąska na ryby, pod namiot i górskie wędrówki. Jest zdrowa, wysoko białkowa, trzeba ja długo żuć, dzięki temu nie zjemy za dużo, a się najemy. Polecam zrobienie samemu, jest to doskonała alternatywa dla paczkowanej suszonej wołowiny. SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli
Kuchnia bezglutenowa LoliW ostatnim czasie miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Sebastiana Gołębiewskiego, które odbyły się w Studio Kulinarnym Spoon Adriana Feliksa w Sosnowcu zorganizowanych przez
Bernika - moj kulinarny pamietnikZiemniaki po upieczeniu będą chrupiące z wierzchu i nie powinny być wysuszone ;) Ja takie ziemniaczki najbardziej lubię z domowym sosem czosnkowym ale pasować będą do wszelakich dań mięsnych i ryby
Pelusiowa KuchniaPierwsze receptury na pesto znane były już w średniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki 250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli
My Chcemy JeśćŚledzie po japońsku, kultowa wręcz, przystawka z czasów PRLu. Skąd się wzięła nazwa, tego chyba nie pamięta nikt... Tak jak fasolka po bretońsku, ryba po grecku czy placki po węgiersku. W krajach, od których zapożyczyły nazwy, nikt nawet nie słyszał o takich daniach. Filety śledzi, jajka ugotowane na twardo (1 jajko na dwa filety śledzia), cebula, cukier, papryka w proszku
królestwo garówIdealny dodatek do ryb i drobiu. Sprawdza się także jako przekąska. Składniki 600 g selera naciowego 60 g suszonych moreli cytryna 250 ml wytrawnego białego wina sól pieprz czarny 3 łyżki oleju Przygotowanie Selery po umyciu oczyściłem, łodygi pokroiłem na kawałki długości ok. 5 cm, trochę natki posiekałem. Morele zagotowałem z ¼ l wody, łyżeczką soli i skórką cytrynową. Kawałki
R'n'G KitchenDzisiaj koniec karnawału czyli tradycyjny "śledzik". Skąd taka tradycja? To zwiastun 40 chudych dni, które miały nastąpić po ostatnim dniu hucznego karnawału, obfitego w
Bernika - moj kulinarny pamietnikDelikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą
Karo in the KitchenSkładniki: 6 dużych marynowanych śledzi 6 jajek 1 duża cebula 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 2 łyżeczki curry sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki brązowego
Pobite gary Barbarybakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie
Poezja smakusię za jej smakiem. ;) Feta, szpinak, cukinia, czosnek to ostatnio moje ulubione połączenie, które pasuje zarówno do kaszy, ryżu jak i makaronu. W wersji niewegetariańskiej dobrze smakuje z kawałkiem ryby czy mięsa. Nie jestem w stanie sprecyzować ilości porcji, ale myślę że trzy osoby spokojnie by się najadły. ;) Ja na pewno ten przepis będę powtarzać... do znudzenia. ;) Składniki
Kuchnia Elliepokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć ) Z podanych składników zagotować zalewę Dzwonka śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w mące Do słoja wkładać usmażoną rybę, ewentualnie przekładając sparzoną cebulą Zalać przestudzoną zalewą, zakręcić słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ). Tak przyrządzone śledzie zrobiłam po raz pierwszy, bo w moim mieście nie mogłam kupić
Proste Potrawy