ryba - 22624 przepisów (strona:873/1509)

Aromatyczne pesto z suszonych pomidorów z czosnkiem 178

Aromatyczne, pikantne z nutą ziół przygotowane zostało z dorodnych suszonych pomidorów. Pesto idealnie nadaje się do dań z makaronem ale nie tylko... Z nim lubię również mięsa i ryby. Przygotowanie jego jest banalnie proste i szybkie. Śmiało możemy przechować je przez kilka dni w zamkniętym słoiczku w lodówce.  Inspiracją do mojego pesto był przepis znajdujący się na zaprzyjaźnionym blogu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smaki Włoch 169

Popijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda  Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda  I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny

Atlas Smaków
11 grzechów zdrowej diety 99

Polsce pozwoliły wykazać 11 najczęściej spotykanych błędów żywieniowych. 11 grzechów zdrowej diety: 1. Niskie spożycie pieczywa razowego. 2. Małe spożycie mleka. 3. Małe spożycie strączkowych. 4. Małe spożycie ryb. 5. Niezdrowy zwyczaj częstego spożywania tłustych gatunków wędlin i wyrobów wędliniarskich. 6. Wysokie spożycie tłuszczów.  7. Niskie spożycie warzyw i owoców, a w szczególności warzyw surowych. 8. Wysokie spożycie cukru

Z notatnika
Placuszki ryżowe z pietruszką 114

ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb

Pyry na Gaz
ŁOSOŚ SMAŻONY W CZARNYM SEZAMIE 108

Łosoś to idealny pomysł na obiad, rybę zwykle podaję z kaszą jaglaną i warzywami. Dzisiaj w pysznej marynacie z dodatkiem  czarnego sezamu .  Składniki: filet z łososia  2 łyżeczki czarnego sezamu  pieprz  szczypta soli himalajskiej  łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy  3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy przelej

Kukuleczki
Próżniowe przechowywanie żywności 146

staje się dzięki takiemu przechowywaniu twardsze. Pakowanie próżniowe jest rewelacyjnym sposobem na uniknięcie zjełczałego smaku i zapachu produktów bogatych w tłuszcz i oleje, a w przypadku mięsa i ryb pozwala je błyskawicznie zamarynować. Żywność przechowywana próżniowo jest całkowicie zabezpieczona przed insektami, które do życia potrzebują powietrza.   Efektem takiego rozwiązania są mniejsze rachunki za żywność. Jedzenie można przechowywać znacznie dłużej

Kuchcik gotuje
“Fotografia smaku” – recenzja 119

zarekomenduje przepisu lepiej, niż fakt, że danie smakowało samej Kalinie Jędrusik. Widać po nich, że autor jest na diecie. Nie za bardzo lubi część dań, które przygotowywała Zofia np. ryby, ale je je, bo są dobrze zrobione.  To podejście jest mi bardzo bliskie, bo ja też nie bradzo lubię dania, które przygotowuje mój mąż, raczej bym nie ugotowała tego

Ugotowane pozamiatane
Dziki łosoś z Alaski z grilla i grillowane szparagi 178

Łosoś pyszny, szparagi obłędne w smaku, warto chwilę poświęcić i pyszny obiad na stole. Dziki łosoś z Alaski nie ma takiego pięknego koloru jak ten pacyficzny

Moje Małe Czarowanie
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 149

soliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił

Mała Cukierenka
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero

Codziennik Kuchenny
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 153

placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka

Codziennik Kuchenny
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 203

olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki. Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie 139

postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem ,   potrawę kuchni wielkopolskiej. W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem. Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj . Potrawę gotujecie w wybranym przez

Codziennik Kuchenny
Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado. 181

każdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę.  Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki.  Pasta z awokado

Codziennik Kuchenny