ryba - 22624 przepisów (strona:877/1509)

Naleśniki po bretońsku 169

Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Składniki: 40 dag mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka 2 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Gnocchi Sardi 172

wyspą i jej smaczkami:)  Choć Sardynia otoczona jest zewsząd morzem, zaskakujące może okazać się to, że inaczej niż na większości wysp, nie ma tu tradycji jedzenia dużej ilości ryb czy owoców morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to  jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco

Smakowity Blog Kulinarny
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 202

czasem bardzo dziwaczne. Z dobrym sosem każdy posiłek zyskuje na smaku i staje się 'niezwykły'. Zmieniając jego rodzaj, możemy urozmaicać proste obiady. Dipów używam bardzo często: do grilla, drobiu, ryb, burgerów, surowych warzyw, domowych frytek, pizzy itd... I powiem Wam, że czasem nieźle z nimi eksperymentuje! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, to dip to taki dodatek, który zawsze idzie odratować

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 157

Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny

Ugotować
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 203

wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka kminku 2 -3 łyżeczki cukru pieprz do smaku

Kuchnia u Krysi
Pstrąg łososiowy z piekarnika 248

naczynia żaroodpornego. Piec w 225°C przez około 15-17 minut. Gotowy pstrąg musi zmienić kolor na jasnoróżowy. Upieczonego pstrąga delikatnie przekroić wzdłuż nacięcia, usunąć skórkę i filety z ryby przełożyć na talerz. Podawać z frytkami i ulubioną surówką

Ugotować
Sałatka z komosą ryżową i pesto bazyliowym 276

dania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić dobrej jakości fetą. Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka świeżej

Jaglusia
Pulchne, tłuczone ziemniaki 294

Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi widoczny na zdjęciach półmisek tłuczonych ziemniaków. Ziemniaki przygotowane według tego przepisu są puszyste i pasują zarówno do potraw z drobiu, jak i ryb, wieprzowiny czy wołowiny. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 191

gwarantuje wspaniały smak. Mam go zawsze pod ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący

Codzienna kuchnia niecodzienna
Warzywa w tempurze 256

tempura; od port. tempero, temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się m.in.: ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczonej papryki i koziego sera 173

Zapach pieczonej papryki unosi się w całym domu. A papryka smakuje zupełnie inaczej. Sałatka pasuje do mięsa lub ryb. Możecie także dodać do niej fety i oliwek, by zamieniła się w ciekawą sałatkę na przekąskę. Składniki: 3 czerwone papryki 1 duża cebula 3 łyżki tartego koziego sera (może być też grana padano, smakuje równie pysznie jak twardy kozi

Zasmakuj Kuchni
Surówecia 2 141

Uwielbiam surówki w każdej odsłonie , z każdej kapusty .       Od jakiegoś czasu chodziła za mną surówka z kapusty kiszonej,pasuje rewelacyjnie do ryby ,wątróbki drobiowej .   Kiedy robię taka surówkę to zawsze muszę zrobić jej więcej bo super smakuje i bardzo szybko znika .        Składniki

Mój Smak
Dieta oczyszczająca poświąteczna lub wiosenna 159

mają problemów z wrzodami żołądka i mogą jeść surowe owoce. PLAN DIETY : Pierwszy dzień - jemy tak, aby przygotować swój organizm na następny dzień. To znaczy - nie jemy mięsa, drobiu, ryb i wędlin oraz cukru (słodycze, w tym drożdżówki i czekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał i pieczywo

Posadzone i zjedzone
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 162

dzielnica Gdańska, która była kiedyś odrębną miejscowością. Pomyślałam sobie, że warto pójść za ciosem, skoro regionalność jest trendy i kultywować rodzimą tradycję kulinarną, czyli – kuchnię kaszubską. Z dużą ilością ryb (morze i jeziora), niezbyt dużą ilością mięsa, sporą dawką ziemniaków i kaszubskich truskawek (które kilka lat temu zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych).  Kuchnia kaszubska jest kuchnią dość słodką

Posadzone i zjedzone
Grzyby pasteryzowane na zimę 168

spędzony bez Internetu, telewizji i radia. Na ten jeden tydzień w roku przenieśliśmy się w czasie o 100 lat. Zamiast dźwięków cywilizacji i wdychania spalin, słuchaliśmy kumkania żab, pluskania ryb, cykania świerszczy, nawoływania żurawi i kaczek.  Wdychaliśmy charakterystyczny zapach jeziora, jedyny w swoim rodzaju. Od rana do popołudnia pływaliśmy jachtem po jeziorze, codziennie dobijając do brzegu w innym miejscu

Posadzone i zjedzone