ryba - 22624 przepisów (strona:878/1509)

RYŻ SMAŻONY Z KALAFIOREM 193

Ryż smażony z czosnkiem, cebulą i kalafiorem to świetny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Dobrze smakuje też z jajkiem, które wbijamy na patelnię 1-2 minuty przed końcem smażenia. Otrzymamy wówczas pełnowartościowy posiłek, idealny na lunch lub wczesną kolację. Przygotowanie tej jednogarnkowej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, szczególnie, jeśli wcześniej ugotujecie ryż lub wykorzystacie ten pozostały z obiadu

cool and minty
Zupa pomidorowa rybna z chorizo 138

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w zupie pomidorowej rybnej, którą zresztą niedawno wam pokazałam. Dzisiaj kolejna wersja tej zupy, ale bardziej na bogato. Dodałam do niej tym razem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos beszamelowy 129

sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy. Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również do smaku utartego żółtego sera

Proste Potrawy
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 140

Kolejne pyszności, których to zapachy rozchodziły się po całej ulicy, a także stoiska z egzotycznymi przyprawami i biżuterią! Na stoiskach królowały m.in. – świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem

Ostra na Słodko
Bułeczki francuskie z migdałami 167

Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut

mojewypiekiinietylko
JARMUŻ 167

Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne

Ciastka - domowe słodkości
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 153

Papryka.  Królowa jesieni, może być pysznym dodatkiem do mięs, zup czy ryb, a także samodzielnym daniem, podana na gorąco z mięsem i ryżem stanowi pełnowartościowy posiłek obiadowy, jest dowodem na to, że w godzinę możemy zrobić coś smacznego i niezwykle apetycznego. Składniki: 6 -7 sztuk żółtych papryk ½ kg mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu z suszonymi pomidorami

Wanilia i Kardamon
Surówka z kapusty – najprostsza. Kulinarny ‘basic’ 194

suszonego imbiru, płatki chili i ocet ryżowy – będzie wtedy dokładnie jak surówka „od chińczyka”. Można sypnąć do kapusty garść drobno posiekanego kopru i natki pietruszki – świetnie komponują się z rybą. Dodatek startego na tarce jabłka lub dwóch sprawi, że surówka będzie świetna do schabowego i karkówki. SKŁADNIKI 1kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 średnia cebula sok z cytryny cukier

Karo in the Kitchen
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OCTEM JABŁKOWYM 145

dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Oliwę połącz z octem, solą pieprzem i odrobiną cukru, dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Do takiej sałatki można podać rybę smakuje wtedy wybornie podana z białym winem to już w ogóle :) Smacznego

Kukuleczki
Co Lila jadła w środę? 20 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 180

tego tygodnia! Przepis znajdziesz tutaj>>> . Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami. Zupa 13:00 Zupę szpinakową najczęściej robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę inaczej - poniosło mnie w kuchni, hahaha! W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Opiekane śniadanie, czyli śniadaniowe pyszności, które przygotujesz w opiekaczu 133

pomidora, paprykę lub zielonego ogórka), chude mięso (polędwica z indyka, pierś kurczaka) i np. pastę z awokado. W opiekanej kanapce może znaleźć się też jajko ugotowane na twardo, wędzona ryba, sałata, żółty ser (od czasu do czasu, bo najlepiej go nie zapiekać). Pożywne grzanki możesz również przygotować na wynos jako posiłek na II. śniadanie.   Opiekacze do przygotowania idealnych kanapek

Codogara
Prosty pomysł na figi! 158

można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone. Możecie być pewni, że pokażę Wam kilka fajnych i pysznych pomysłów na wykorzystanie fig. Dzisiaj natomiast chciałam Wam pokazać jeden z najprostszych, a jakże

SMYKWKUCHNI
Sos cygański do słoików na zimę 468

cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z łososiem 194

Lubicie sałatki? czy raczej wolicie bardziej treściwe dania? czy moglibyście najeść się samą sałatką? nawet jakby była bardzo konkretna? Na te i inne pytania odpowiedzcie sami

Moje Małe Czarowanie
Roladki z bakłażana faszerowane serem feta 178

serem feta z dodatkiem dużej ilości pachnących ziół. Roladki doskonale sprawdza się w roli przystawki lub przekąski. Dobrze będą smakowały z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do mięsa lub ryb.  Składniki : 1 średni bakłażan 1 opakowanie sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek garść świeżej mięty garść natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Przygotowanie

Codzienne Gotowanie