Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoBędąc na majówce w Trójmieście, poza tradycyjnymi i obowiązkowymi rybami, raz zdecydowaliśmy się na bardziej orientalny obiad, czyli shoarmę. Zasmakowała nam wszystkim bardzo, i mimo, że Malwince nie za bardzo wolno jeść mięso wieprzowe, na "wakacjach" pozwoliliśmy i jej odrobinę uszczknąć. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Udało się! Obiad był pyszny, choć odrobinę czasochłonny, bo mięsko musi się poddusić
Cakes By Kejtugotowanej ciecierzycy dodać posiekane suszone pomidory, świeżą bazylię, oliwki oraz przyprawy. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Sprawdza się jako przekąska, przystawka, jak również dodatek do mięs i ryb
Wino Francja Kuchniatrwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się
Karo in the KitchenRyba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może
wegujemyktóry znajduje się na tyłach hali mirowskiej. Kupiłam tam 50 szt nori za 30 zł. Takie opakowanie starcza mia na bardzo długi czas. Używam nori do sushi oraz wegańskich ryb. W Asia Tasty kupiłam również żółtą rzodkiew za 9,5 zł. Będzie idealna do sushi, ale lubię też ją jeść samą :) Ostatnią rzeczą z Asia Tasty jest makaron ryżowy. Taki
wegujemypierwiastki (wapń i fosfor), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K, kwasy CLA - o działaniu przeciwnowotworowym oraz tłuszcze nasycone (42%). A z czego powinien składać się talerz seniora? Tłuste ryby, dobre produkty zbożowe, orzechy, ziarna, siemię lniane, chude mięso, nabiał, lekkostrawne warzywa i owoce oraz woda - to powinny jeść osoby w starszym wieku by być w dobrej kondycji. O czym
Dzieje kuchennej Wiewióryniestety nawet nie leżały i też nie każdy przepada za ich rybnym zapachem – aczkolwiek ja je bardzo lubię. Tak naprawdę paluszki krabowe to mieszanka zmielonego mięsa ryb, głównie dorsza, morszczuka lub mintaja. Wyglądem przypominają one mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa.). Surimi z reguły sprzedawane są w postaci zamrożonej, a do spożycia nadają się
Kulinarne Przebojepierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Dziś keczup używany jest bardzo często do kanapek, wędlin itp. U mnie dziś domowy z dodatkiem musztardy. Pycha! Składniki: 3 kg pomidorów 25 dag cebuli 0 ml octu
Tradycyjna Kuchniamakrela 1 pęczek rzodkiewki pół puszki kukurydzy pół pęczka dymki lub szczypioru 4 jajka ugotowane na twrdo pół czerwonej papryki około 3 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso ryby oddzielamy od skóry i ości. Rzodkiewki, paprykę i jajka kroimy w małą kostkę, szczypior siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy dodając kukurydzę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako pasta
Qchnia po prostupieczarki? i tofu? ... Do pysznych pulpetów a'la meatbalss. Ps. Świetnie smakują z humusem ! A teraz SELERYBA. Coś co jadłam po raz pierwszy. Naprawdę smakuje jak ryba - dzięki glonom. (już dzisiaj kupiłam sobie glony i również będę robić takie selerybki ) Spaghetti z sosem "bolońskim" - z kaszy gryczanej. Przy degustacji tego dania wyszło, kto lubi kaszę gryczaną. Kilka
healthy dreamskolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Puree ze skorzonery (8 porcji) Składniki: 1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny 500 g skorzonery 6 łyżek masła 1/2 szklanki
karmelowyLekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie. Wszystkie
Karo in the Kitchenbędzie używana bardzo często. No i nie myliła się ta intuicja, bo te szczypce w mojej kuchni są już od 3 miesięcy i używam je codziennie. Przewracania kotletów, kawałków ryby, wątróbki, warzyw, do przytrzymywania mięsa przy krojeniu i tak dalej i tak dalej. A do tego wszystkiego tak łatwo się je myje i wyciera,że normalnie dla mnie bajka. Moje
Blondynka Gotuje