Pomysł na taką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolację jak i na domową imprezkę. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wam odpowiada czy nie... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula(...)jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę. Następnie nacinamy ciasto, aby po upieczeniu się łatwiej kroiło i nie kruszyło się tak mocno. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
IMPRESJA SMAKUCiasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin. Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia, od spodu oderwać papier i delikatnie zrolować ciasto. Rolada na pewno się połamie, ale w ogóle się tym nie przejmujcie** Spód pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami
UgotowaćPomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy. Składniki: 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto w rolce), 300 g mielonego(...)kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na środku ciasta po długości. 1/3 część ciasta ( brzegiem dłuższym) składamy do wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto pieczemy 220 ° c przez pierwsze
Moniki SmakołykiKolejna propozycja na pyszne śniadanko lub przekąska na imprezę. Rolada mocno serowa z dodatkiem papryki, szynki i pieczarek. Składniki: 0,5 kg sera Gouda (w kawałku) 200 g serka topionego z papryką 1/2 pęczka szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 6 plasterków szynki konserwowej 6 pieczarek sól, pieprz Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Ser zawiń (bardzo dokładnie) w folię spożywczą i włóż(...)garnka i odwiń z folii - rozwałkuj na "prostokąt" (najlepiej wysmarować wałek i blat odrobiną oleju). Na serowy prostokąt wykładamy farsz (zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca na brzegach). Roladę ciasno zwijamy i owijamy folią aluminiową - wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy jako przekąskę lub dodatek do kanapki, idealna również na Wielkanocne śniadanie
Alutka-GotujeDziś przepis na roladę. Od dawna zbierałam się, żeby zrobić roladę żyrafę, ale jakoś nie było okazji. Dopiero wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę mnie zmobilizowało, bo tematem w tym tygodniu jest właśnie rolada. Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80 ml wody 45 ml oleju 3 łyżki kakao Nadzienie: 500 ml kremówki
Ewusiowe Smakiminut (też 180 stopni). Wierzch: Ostatnią część ciasta rozwałkowujemy na jak największy prostokąt (mój miał około 40x55cm), smarujemy całość drugą częścią dżemu i zwijamy ciasto w roladkę (obojętnie wzdłuż którego boku, ja zwinęłam wzdłuż dłuższego, aby mieć więcej "zwinięć" w roladkach). Roladkę kroimy na około 1,5 cm kawałki i układamy jedna obok drugiej na podpieczonym serniku. Jeszcze raz wstawiamy
Kolorowy Przepisownikdość rzadko gości , z racji tego że za nią nie przepadamy , ale ostatnio moje kubki smakowe wariują , i małymi korkami przekonuję się do wołowiny , i tu zapraszam na fajne roladki , z porą i ogórkiem kiszonym , fajne połączenie smaków . Składniki 8 cienkich plastrów kotletów wołowych 4 średnie ogórki kiszone 1 pora ( część biała ) musztarda miodowa pieprz czarny(...)wszystko dokładnie mieszam . Jak nasz farsz jest gotowy , kotlety każdy z osobna , smaruję łyżeczką musztardy i wykładam dużą łyżkę farszu , ciasno zawijam, postępujemy tak aż przygotujemy wszystkie roladki , jak mamy przygotowane wszystkie roladki , układamy dość ścisło w naczyniu żaroodpornym bądź w blaszce , a resztę farszu układamy na wierzch naszego mięska , przykrywamy mięsko folią aluminiową i pieczemy około
Mój Smakarchitektura nie zachęca, ale warto się tym nie przejmować i wejść do środka . Kuchnia śląska czeka. Jak na śląską kuchnie to restauracja na 5. Niby Śląsk ale prawdziwej pysznej rolady czy wodzionki w restauracjach to ze świecą szukać, tutaj można taką zjeść. Ciekawe menu, fajnie napisane po śląsku . Ogólnie menu ciekawe, bo można znaleźć w nim pierogi z kaszanką(...)bajka. Ja lubię rosoły naturalne i od magii trzymam się z daleka, wiem że Śląsk kocha magii w każdej zupie, ale może w restauracjach darujmy to sobie. Na drugie rolada z kluskami i kapustą solidne, konkretne, pyszne danie. Jak na prawdziwą roladę w środku kawałki ogórka i kiełbasy a nie jak sie zdarza w wielu knajpach wszystko zmielone na papkę
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubicie rolady, ale uważacie, że jest przy nich za dużo pracy? Prosta rolada jabłkowa zmieni Wasze spojrzenie i opinię o tym rodzaju ciasta. Szybkie wykonanie i niewielka ilość składników sprawiają, że możecie przygotowywać ją na co dzień, np. do kawy lub niespodziewanych gości. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia cynamon 12 jabłek sól Czytaj dalej... Artykuł Prosta rolada jabłkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukurczaka. Nazwa znów długa przepraszam. Nazwijmy tę potrawę inaczej.... "Schabowe cukierki" A dlaczego cukierki? Za chwilę zobaczycie. Składniki: Schab poporcjowany i rozbity tłuczkiem posolic i po pieprzyc dwie roladki na jedną osobę. Możecie użyć pierś z kurczaka 2 kulki Mozzarelli Szynka parmeńska polecam Włoska "Prosciutto di Parma" 4 łyżki oleju musztardowego (może być inny) 10 łyżek tartego parmezanu(...)pietruszkę siekamy drobno i łączymy razem. I zaczynamy. Rozkładamy rozbity kawałek schabu ,smarujemy go mozzarella,posypujemy ziołami. Następnie wzdłuż kładziemy szynkę,posypujemy parmezanem i zawijamy. Zawinięte roladki musimy zawinąć ścisło w folię kuchenna tak jak byśmy zawijali cukierki i czynność powtarzamy z folia aluminiowa. Wstawiamy wodę na ogniu i umieszczamy nasze cukierki w garnku na pół godziny. Wyciągamy
Viola cooks with passionBardzo zdrowa rolada z kurczaka z warzywno serowym nadzieniem. Jest idealna do obiadu na ciepło, jak i na zimno np. na kanapki. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 200 g mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka) 100 g żółtego sera Oliwa z oliwek Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy(...)połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na tarce o średnich oczkach ser. Dociskamy do mięsa. Wierzch przykrywamy resztą mięsa, podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy oliwą. Szczelnie owijamy folią i przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia
VioletoweKucharzeniesezon na nie trwa, chcąc w pełni korzystać - kupuję... Ostatnio zebrało mi się w lodówce sporo białek. Myślałam o pavlowej, ale przypomniało mi się, że znajoma wspominała o bezowej roladzie, która była bardzo pyszna. Przekonał mnie zwłaszcza czas pieczenia, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku! A smak? Równie świetny:) Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super(...)Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można wykorzystać również inne, ulubione owoce
6nieboJakiś czas temu prezentowałam roladki z mięsa mielonego – bardzo wdzięczny produkt. Dzisiaj przedstawiam kolejną wersję tego dania. Wymaga trochę pracy, ale warto. Składniki: Mięso mielone wołowo – wieprzowe Mix papryk Passata ( przecier pomidorowy ) Sól Pieprz cukier Czosnek Olej(...)skórki ). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki ( boki również lekko do środka ). Roladki obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Do garnka wlewamy passatę i płyn z papryk. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę
Smaki EwyKruchutkie, duszone roladki, wypełnione fasolką szparagową i owinięte plasterkiem boczku. Wymagają wprawdzie nieco czasu na powolne duszenie mięsa ale mimo to nie są pracochłonne. Danie typu samograj... wstawiasz i robi się samo :) Składniki: 1kg schabu bez kości 10 plasterków chudego wędzonego boczku fasolka szparagowa 500ml bulionu oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk, tymianek(...)rozbitego mięsa układamy wszerz 5- 6 fasolek i ściśle zawijamy. Tak powstała roladę zawijamy w plasterek boczku. Spinamy wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i rumienimy z wszystkich stron roladki. Podwalamy bulionem i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem około godziny. W tym czasie sprawdzamy raz po raz ilość płynu. Jeśli za bardzo wyparuje podlewamy wodą. Po godzinie mięso wyciągamy
Pyry na GazDzisiaj zapraszam na aromatyczne roladki, proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Do ich przygotowania nie potrzeba dużo produktów.Wyśmienicie smakują na ciepło a także na zimno, można pokroić je np: na kanapki. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów szynki 5 plastrów sera żółtego 4 ogórki kiszone pokrojone w paseczki sól, pieprz 4 łyżki masła musztarda(...)obydwu stron.Następnie każdy plaster oprószamy solą i pieprzem.Nakładamy pon łyżeczce musztardy i rozsmarowujemy. Na mięsie układamy plaster szynki, sera i kilka paseczków pokrojonego ogórka.Zwijamy w roladkę, spinamy brzegi wykałaczką.Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy roladki z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zlewamy masło ze smażenia oraz podlewamy bulionem.Roladki obkładamy gałązkami rozmarynu, tymianku i bazylii.Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chili