razem coś dla wielbicieli kwaśniejszych smaków. Mój ulubiony lemon curd świetnie sprawdził się jako składnik nadzienia, w połączeniu z mascarpone stworzył lekkie i orzeźwiające nadzienie. Taka rolada będzie idealna na lato. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 galaretki cytrynowe 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki(...)około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić. Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, przelać do prostokątnego naczynia i odstawić. Kiedy stężeje pokroić na paski grubości około 1,5 cm. Przygotować budyń
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadanie to połączenie naszych ulubionych smaków. Chociaż do Wielkanocy daleko to już teraz wiem, że na pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki. Składniki: 700 g fileta z kurczaka 150 g mrożonego szpinaku mały trójkącik serka topionego(...)czosnkiem, solą i pieprzem a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C. Po upieczeniu odczekać kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem(...)zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić w garnku jeden koło drugiego , podlać oliwą, i 1/4 szkl wody, pomiędzy roladki włożyć pokrojony w ósemki pomidor, posypać bazylią, oregano i miętą. Przykryć, postawić na małym ogniu i dusić ok 40 min. Pod koniec na każdej roladce położyć kosteczkę sera żółtego(...)jeszcze na chwilę pozostawić na ogniu. Roladki podawać na kaszy, polać wytworzonym sosem. Opublikowany
Gotowanie jest łatweBardzo smaczna przystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam! składniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka(...)formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić, tak aby można było zdjąć formę i papier. Następnie zwinąć ciasto w roladę, razem ze ściereczką, pozostawić do ostygnięcia. Przygotować farsz: Wymieszać pozostałą serek z posiekanym łososiem , dodać koperek, doprawić pieprzem i solą ( ostrożnie, łosoś jest słony). Rozwinąć ciasto i posmarować masą
Stare Garykuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso i masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki(...)większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconych z solą, pieprzem jajkach i na końcu
Podróż w kulinariaMoja propozycja na lekkie danie obiadowe to roladki drobiowe, które w tym wydaniu są bardzo aromatyczne, delikatne, kolorowe i bardzo smaczne, a przy tym proste w przygotowaniu. Roladki te powstały dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 płaty suszonych pomidorów z oliwy( kupione tutaj ) 100 g sera Feta Kilka liści świeżego szpinaku 6 ząbków(...)rozbijamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdą pierś układamy liście szpinaku, pokrojony w wzdłuż pomidor, oraz paski sera. Zawijamy w roladę pomagając sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach
Podróż w kulinariaciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami(...)malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka masła do posmarowania papieru Składniki na 1 warstwę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie czerwona czubryca). Powierzchnię boczku posmarować zmiażdżonym czosnkiem z solą,ostrą papryką,majerankiem oraz musztardą rosyjską.Nałożyć przyprawiony filet oraz kabanosy na całej długości.Skropić wszystko oliwą,zwinąć w roladę i związać dosyć mocno sznurkiem.Tak przygotowaną roladę zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.Po tym czasie zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temp ok 180st.C przez(...)godz.Pod koniec pieczenia zdjąć folię by rolada się zarumieniła
Niespełnione zdolności kulinarneLubicie bakłażanowe roladki ? Ja lubię je o każdej porze roku. Są to szybkie i smaczne przekąski które smakują wszystkim. Wystarczy kilka chwil i mamy je gotowe do podania. To co zawiniemy w środku jest już naszą indywidualną kompozycją, u mnie tym razem pomidor, sałata i polędwica a całości towarzyszył szczypiorek :) Polecam... Roladki z bakłażana nadziane warzywami(...)odbicia rusztu na bakłażanowych plastrach. Sałatę, pomidora i szynkę kroimy w drobną kosteczkę, szczypior siekamy. Na każdy plaster nakładamy porcję sałaty, pomidora, szynki i szczypiorku - zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczkami. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiROLADKI Z PIERSI Z KURCZAKA POMYSŁ NA OBIAD ZACZERPNIĘTY OD EWY WACHOWICZ GENIALNY ,PROSTY I NIEDROGI DO ZROBIENIA POMYSŁ NA CIEKAWY I PYSZNY OBIAD SKŁADNIKI: DWIE PIERSI Z KURCZAKA 3 ŚREDNIE MARCHEWKI BIAŁA CZĘŚĆ PORA OLIWA Z OLIWEK,ŁYŻKA MASŁA(DO SMAŻENIA) 2 ZĄBKI CZOSNKU VEGETA JAJKO,BUŁKA TARTA I MĄKA(DO PANIEROWANIA) SÓL, PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: MARCHEWKI OBRAĆ I POKROIĆ(...)PORĘ RÓWNIEŻ SMAŻYMY NA OLIWIE Z MASŁEM,DOPRAWIAMY VEGETĄ I WYCIŚNIĘTYM CZOSNKIEM PIERŚ ROZKRAJAMY NA DWA KAWAŁKI LEKKO ROZBIJAMY,SOLIMY I PIEPRZYMY, UKŁADAMY WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANE WARZYWA I ZAWIJAMY W ROLADKĘ,POMAGAMY SOBIE WYKAŁACZKAMI TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI PANIERUJEMY JAK NORMALNE SCHABOWE CZYLI MĄKA,JAJKO,BUŁKA TARTA SMAŻYMY NA OLEJU DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY I GOTOWE-SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE I SOCZYSTE SERDECZNIE
Swojskie jedzonkoMIAŁAM NA COŚ CHĘĆ SAMA NIE WIEDZIAŁAM NA CO A NIE MIAŁAM OCHOTY SPĘDZAĆ PÓŁ DNIA W KUCHNI-I WYMYŚLIŁAM ROLADĘ,DO OGRODU POBIEGŁAM PO MALINKI I WYSZŁA GENIALNA-A ROBOTY PRZY NIEJ PRAWIE NIE MA-WIĘC NAWET DLA LENIWYCH CZY ZABIEGANYCH IDEALNE CIASTO SKŁADNIKI: 4 JAJKA 1/2 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1/2 SZKL.MĄKI PSZENNEJ ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZKL.CUKRU(...)STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ
Swojskie jedzonkodzisiejszych czasach promocja super sprawa :) fajne mięsko jakim są sznycle z indyka i o dziwo nie w mojej głowie, a w głowie mojego męża pojawiły się od razu roladki. Jako dobra żona ;P spełniłam te kulinarne marzenie trochę je urozmaicając ;) Składniki 5 sznycli z indyka musztarda sarepska około 200 gr przyprawionego już mięsa mielonego ( u mnie też z indyka(...)pieprz, słodka papryka, dupka startej cebuli oraz 2 łyżeczki majeranku roztartego w dłoniach ) zawijamy w rulon, ściśle owijając nicią. Postępujemy tak ze wszystkimi sznycelkami. Rozgrzewamy patelnie z oliwą, obsmażamy roladki z każdej strony. Następnie dokładamy po kawałeczku cebulki i podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy z 10 min. W garnczku nastawiamy wodę, kiedy się zagotuje dosypujemy naturalnej jarzynki z solą, dodajemy
Gotowanie...to proste !przez ok. 20 – 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę(...)ubijamy z cukrem pudrem. Serek mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę a następnie maliny. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozprowadzamy krem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak JedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drobiowe roladki faszerowane bazylią, suszonymi pomidorami, fetą i orzechami nerkowca. Wymyśliłam je ostatnio na obiad, wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Wyszły bardzo aromatyczne, miękkie i soczyste w środku. Takie roladki możemy podać na codzienny jak i odświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić(...)polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko Post Drobiowe roladki z aromatycznym nadzieniem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje