roladki - 9750 przepisów (strona:180/650)

Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem 240

Jeżeli zastanawiacie się nad wielkanocnym menu, to może skorzystacie z mojego przepisu.  Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół.  1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki(...)cebulę, czerwoną oraz żółtą paprykę. Dokładamy startą drugą marchewkę, świeżą natkę pietruszki, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy dużą roladę. Mięso delikatnie przekładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę i dajemy jej odpocząć kilka minut. Kroimy na plastry. Do osobnego garnka

VioletoweKucharzenie
Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy 143

Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem, dodajemy biało, migdały, cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy cynamon i rum. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.   Masą smarujemy rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, roladę spłaszczamy lekko rękami. Ciasto kroimy na 3 paski wzdłuż. Paski zaplatamy w warkocz. Końce sklejamy palcami. Warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy(...)białkiem i obsypujemy płatkami migdałowymi. Warkocz przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu roladę smarujemy podgrzanym miodem i odstawiamy do wystudzenia.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 259

jakimś pasztecie na Wielkanocne śniadanie. Wszystkim, którym znudziły się tradycyjne pasztety proponuję urozmaicić je ciekawymi dodatkami – na przykład kaszą jaglaną z mozzarellą, szpinakiem oraz boczkiem i wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g wątróbek drobiowych 2 marchewki pietruszka kawałek selera(...)dzielimy na połowę i wykładamy na papier. Formujemy prostokąt. Rozkładamy plastry boczku, kaszę z serem oraz liście szpinaku (ja dałam jedną warstwę, ale można dać więcej). Całość zawijamy w roladę. Delikatnie, razem z papierem do pieczenia, przekładamy rolady do podłużnych foremek (keksówek/cwibakówek). Pieczemy około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
Roladki schabowe faszerowane 204

Jestem zdecydowanym miłośnikiem roladek. Zarówno wieprzowych jak i drobiowych! Dziś z farszem z papryki, cebuli i pieczarek. Składniki na roladki: 2 kotlety schabowe wieprzowe ½ papryki czerwonej 10 dag pieczarek ½ białej cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku szczypiorek jajko bułka tarta do panierki Wykonanie roladek: Kotlety rozbić bardzo cienko, posypać solą i pieprzem i odstawić do lodówki. Pieczarki

Tradycyjna Kuchnia
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 377

klasycznie nadziewany gotowaną i wędzoną wieprzową szynką i twardym żółtym serem. W szybszej, tańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada!   Cordon bleu to klasyk, który wyewoluował nie tak zupełnie dawno ze sznycla z serem (1940) w drobiowy kotlet z serem i szynką (1967). Krótka historia jak na klasyk restauracyjny(...)szaleństwie jest pewne – na 2/3 zamówień na bank ten kotlet zostanie podany Wam dokładnie w ten sam sposób jak kotlet de volaille albo kurczak po kijowsku – jako rolada. Z głębokiej frytury. Yummy! W domu robi się go naprawdę prosto. Nie kupujcie gotowców. I nie płaćcie jak za złoto w podrzędnych knajpach, licząc na bezpieczne i znane danie. Kupcie piersi

Karo in the Kitchen
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 192

poście przedstawię Wam kolejny pomysł na smaczny obiad. Są to roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami.  Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek(...)warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką roladkę obtaczamy w mące, w jajku, jeszcze raz w mące i jeszcze raz w jajku i w bułce tartej. Następnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty

Gotuj z Mąką
Cytrynowo - szalwiowa pieczen 172

Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Kiedy szynka przejdzie ziołami, związujemy ją nicią formułując przy tym roladę. My niestety nie posiadamy w domu specjalnej nici, dlatego związaliśmy mięso kilkukrotnie "złożoną" nitką.  Tak przygotowaną roladę obsmażamy na silnie rozgrzanym smalcu. Olej się tutaj nie nadaje ze względu(...)nich wrzącą wodę. Trzymamy tak ziemniaki niecałą minutę i odcedzamy.  Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki lub nieco drobniej jeśli jest duża. Po 25 minutach wyciągamy z piekarnika roladę. Dookoła niej układamy ziemniaki wraz z cebulą, na wierzchu kładziemy gałązki pietruszki, delikatnie oprószamy solą i wkładamy z powrotem do piekarnika na 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik

Kuchnia od dwojga
Koreczki z ogórka, łososia i twarożku 187

Roladki z ogórka to klasyka. To taka bardziej elegancka wersja koreczków serowych . Jest to też doskonała przekąska dla osób, które lubią sushi, ale nie chce im się go robić. Podaję podstawowy przepis, ale w ogórka możemy zamówić wszystko, co dodalibyśmy do domowych sushi maków np. awokado, jeszcze jakąś inną rybę, wasabi, ogonki rakowe i co nam się zamarzy. Składniki: ogórek(...)szklarniowy obrany ze skórki 50 g łososia sok z połowy cytryny pół opakowania twarożku śmietankowego świeżo mielony pieprz wykałaczki   Jak przygotować roladki z ogórka, łososia i twarożku? Ogórka kroimy na długie paski obieraczką do warzyw. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Serek śmietankowy pieprzymy. Każdy pasek ogórka smarujemy twarożkiem i zawijamy w niego kawałek łososia. Nadziewamy po 2 roladki

Ugotowane pozamiatane
Wołowe roladki z suszonymi pomidorami 1889

dużo mięsa, ale jak już je przygotowuje to z myślą o moim narzeczonym który bez mięsa nie wyobraża sobie dnia. Oto roladki które ostatnio mu przygotowałam. Składniki: 3 - 4 kotlety chudego mięsa wołowego pół mozzarelli garść natki pietruszki pół cebuli szalotki wędzona szynka hiszpańska (jamon) 5 - 6 suszonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z kotletów wycinamy wszystkie żyły i rozbijamy(...)natkę pietruszki kroimy drobniutko i razem mieszamy, nakładamy na mięso. Następnie przykrywamy plastrami szynki. Suszone pomidory kroimy drobno i układamy na szynce, na koniec kładziemy rozkruszoną mozzarellę. Zawijamy roladki i zawiązujemy je nitką, następnie podsmażamy roladki po minucie z każdej strony na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 200 stopniach przez 30 - 40 minut

Delusional Trine
Roladki schabowe z pieczarkami 150

tradycyjnym kotletem schabowym, przesuszoną pieczenią, czy sosem bez smaku. Uwierzcie, że nie potrzeba wiele, by odczarować ten rodzaj mięsa. Jeśli nie macie pomysłu na schabowy obiad- zapraszam do lektury. Roladki, o których będzie dzisiaj mowa, mogą być główną częścią pysznego, ciepłego posiłku lub zimną przekąską na przyjęciu. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie- warto wypróbować ten przepis. Potrzebujecie(...)ciasta francuskiego, najlepiej mrożonego, jest ono zwykle grubsze, łatwiej będzie nam zwinąć roladki, a dodatkowo powinno zawierać mniej "chemii" ok. 500 g schabu bez kości dużą cebulę 500 g pieczarek jedno całe jajko jedno żółtko ulubione przyprawy do marynaty ja użyłam: 2 łyżeczek soli, dwóch łyżeczek majeranku, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej soli i tymianku do grzybów szklanki oleju

Pichceniomania
Roladki z podudzi kurczaka nadziewane mozzarellą i pomidorami suszonymi 306

wersję po włosku — z mozzarellą i suszonymi pomidorami, zapiekaną dodatkowo w aromatycznym sosie pomidorowym. Myślę, że obok takiego pomysłu na obiad nie można przejść obojętnie. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Roladki: 8 podudzi z kurczaka bez kości 16 plastrów surowego boczku 1 kulka mozzarelli kilka suszonych pomidorów z zalewy świeżo mielony pieprz odrobina masła klarowanego Dodatkowo: kilka gałązek pomidorów koktajlowych(...)użyć świeżych, uprzedni sparzonych i obranych pomidorów). Gotuj przez chwilę, a następnie sos dopraw świeżo posiekanymi ziołami (możesz również użyć suszonych), solą i pieprzem. Przelej go do żaroodpornego naczynia. Roladki z podudzi kurczaka Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w słupki. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż

Food Square
Schabowe z parówką i porem 145

Alternatywa dla tradycyjnego schabowego z panierką. Ja polecam wersję w porem i parówką naszą ulubioną. Roladki są  pyszne i jedne z moich ulubionych. 4 plastry schabowego 4 parówki cienkie małe 1 por duża biała część sól, pieprz papryka wędzona 4 łyżki sera żółtego startego masło klarowane Plastry schabowego rozbijam, posypuje solą, pieprzem, papryką wędzoną i odstawiam na 30 minut(...)przesmażam na maśle klarowanym. Odstawiam do przestudzenia. Na każdym kawałku schabu układam por, łyżkę sera żółtego i na to parówkę. Zwijam ciasno w roladę i zawiązuję nitką. Roladki przesmażam na maśle z każdej strony, podlewam wodą od czasu do czasu. Roladki duszę na wolnym ogniu aż będą miękkie około 30 minut

wesoła kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 163

długi prostokąt i smarujemy całość dżemem truskawkowym Wzdłuż dłuższego boku układamy odsączone i pokrojone truskawki Zaczynamy zwijać ciasto od strony ułożonych truskawek. Otrzymany rulon tniemy na równej wielkości roladki. Roladki układamy w formach  pionowo, jedna obok drugiej ( dno wyłożyłam papierem do pieczenia , który wsiąknie sok z truskawek , dzięki czemu nie zrobi się zakalec) Ustawione roladki posypujemy

Marcepanowa kuchnia
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 188

Kurczak ma miliony fanów na całym świecie. Możemy go przygotować na różne sposoby. Na wczorajszy obiad przygotowałam roladki z piersi z kurczaka, nadziewane suszonymi pomidorami i panierowane w jajku i bułce. Chrupiące i soczyste... Roladki dodatkowo możemy podać z ulubionym sosem. Świetnie sprawdz ą  się jako przystawka na zimno lub na gorąco jako danie główne. Miłośnicy suszonych pomidorów(...)Najpierw obtaczamy roladę w m ą ce, następnie w roztrzepanym widelcem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej ze stron. Usmażon ą  roladkę kładziemy na ręcznik papierowy. Następnie kroimy w plastry i podajemy jako danie główne lub przystawkę

kulinarne odsłony pati
KLUSKI ŚLĄSKIE 137

Kluski śląskie to bardzo popularna i tradycyjna potrawa na Śląsku.Zdobyła już swoich zwolenników w całej Polsce.Kluski można podawać polane stopioną słoninką,skwarkami z wędzonego boczku,z sosami mięsnymi,roladą wołową i modro kapustą....właściwie z czym mamy ochotę.   Pamiętam jak jeszcze mieszkałam w swojej rodzinnej miejscowości - w Tychach zawsze od rana słychać było jak sąsiedzi tłukli mięsko(...)rolady :} U Nas w domu też często mama robiła roladę,kluseczki i kapustę - pyszota. Podaję więc przepis tradycyjny,jaki u Nas w domu się robi  - bez jajka. Składniki:   ziemniaki dowolna ilość ( u mnie 1kg) mąka ziemniaczana ( 1/4 części) szczypta soli  Ziemniaki obrać,ugotować,odcedzić i przecisnąć przez praskę.Masę ziemniaczaną ułożyć na stolicy lub w misce,wyrównać

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania