Taka rolada to chyba najszybsza rolada do wykonania. Wszystko robi się na jednej blasze a potem zwija i gotowe. Oczywiście owoce można dać różne, ja dziś mam takie zestawienie jak widać. Na weekend i nie tylko idealna. Roladę podałam na kolejnym talerzyku od Galeria Cuda Świata - antyki&design , która ma same cuda w swojej ofercie. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZapraszam na roladę śniadaniową, która jest zdrowa i sycąca. Ciemna warstwa jest zrobiona z płatków Lubella Corn Flakes Kakao i miód. Bazą białej warstwy jest kasza jaglana z dodatkami. #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella Składniki: 5 szkl płatków Lubella corn flakes kakao i miód 100 g masła 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szkl kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka(...)przestudzonej kaszy dodajemy cukier i blendujemy na najbardziej gładką masę. Mieszamy z wiórkami i mąką kokosową i rozkładamy delikatnie równą warstwą na płatkach. Za pomocą papieru zawijamy w roladę( masa z płatków jest sypka). Zawijamy w papier do pieczenia dość ciasno i wstawiamy do lodówki aż rolada się zetnie. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej. Podajemy z filiżanką kawy, herbaty
słodkie i nie tylko historie kulinarnemoje życzenie to wybrałabym wydłużenie doby przynajmniej o kilka godzin ;) Lubimy z M białe szparagi. Ostatnio, mając nieco więcej czasu niż zazwyczaj na przygotowanie obiadu wymyśliłam sobie takie oto roladki. Moje były z żółtym serem w środku ale będą jeszcze smaczniejsze, gdy użyjecie bardzo aromatycznego sera lub sera pleśniowego, który doskonale podkręci przełamie delikatny smak szparagów. Składniki: 4 filety(...)Dolewamy tyle płynu, aby sos miał konsystencję gęstej śmietany. Na końcu doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i ewentualnie vegetą. Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na niego układamy roladki i zalewamy je resztą sosu. Roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (aż kurczak będzie gotowy
My simple kitchenPrzepis oglądałam na jednej stronce internetowej. Według przepisu miała powstać rolada ziemniaczana z nadzieniem. Robiłam wszystko krok po kroku według filmiku, a wyszedł klops… znaczy się nie wyszło nic, a zapowiadało się bardzo ciekawie i apetycznie. Ciasto jednak się nie skleiło i otrzymałam strzępy papki ziemniaczanej…Szkoda mi było wyrzucić jedzenia więc w efekcie końcowym zrobiłam placuszki, żeby(...)uratować jakoś to danie . Możliwe też, że rolada się nie udała ze względu na rodzaj ziemniaków… Następnym razem postaram się wykonać tą roladę jeszcze raz bo sama jestem ciekawa czy mi wyjdzie. SKŁADNIKI : ziemniaki – 3 sztuki marchew – 3 sztuki cebula – 1 sztuka jajka – 2 sztuki mąka pszenna – 1 szklanka lubczyk suszony – 2 łyżeczki sól, pieprz olej słonecznikowy szynka – kilka
kuchniabellissima.wordpress.comProsty przepis na pyszne, kruche cebulowe roladki schabowe z ogórkiem kiszonym. Swój wyraźny cebulowy smak zawdzięczają marynacie z mleka i cebuli. Idealnie nadają się na niedzielni obiad, albo jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na roladki schabowe: 6 plastrów schabu bez kości grubości około 3 cm . szklanka mleka 3 cebule 2 ogórki kiszone musztarda sól, pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie(...)łyżeczce musztardy i cebuli, układamy ogórka kiszonego. Całość zawijamy w roladę, obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto. Artykuł Cebulowe roladki schabowe pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneposiekać i usmażyć na maśle z dodatkiem soli do smaku. Na przygotowanym mięsie rozłożyć przygotowanego pora, zwinąć dosyć mocno w rulon, zaginając boki do środka i posypać pieprzem. Gotową roladkę położyć na foli spożywczej i zawinąć bardzo szczelnie. W rondlu zagotować wodę, włożyć roladkę i gotować przez 20-25 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić ukośnie(...)plastry. Musimy pamiętać aby roladka była bardzo szczelnie zawinięta w folię, tak aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda. Tak przygotowane mięso podaję na przykład z surówką z czerwonej kapusty z dodatkiem startego jabłka
Tradycyjna Kuchnialekko rozbijamy. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką wędzoną. Na każdym plastrze indyka kładziemy po 3 szparagi,zwijamy,całość owijamy ściśle boczkiem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,wkładamy roladki i obsmażamy je z każdej strony. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia,posypujemy ziołami prowansalskimi oraz polewamy przygotowanym sosem. Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy(...)koniec roladki posypujemy jeszcze startym serem i zapiekamy do jego roztopienia
Niespełnione zdolności kulinarnestolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy (delikatnie posypując mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ściśle ciasto w roladę. Zwiniętą roladę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia
Marta GotujeDziś na szybko powstały roladki ze schabu z pieczarkami i serem. Danie z tych bardziej kalorycznych, ale z pewnością Wam zasmakują. Moje roladki podałam z ryżem i marchewką z groszkiem, polecam :) Składniki: 6 kotletów schabowych 650 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula mąka do oprószenia olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce. Do przestudzonych pieczarek dodajemy ser, całość wymieszać. Na każdy plaster mięsa dajemy farsz, zwijamy roladę i spinamy wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony na złoty kolor na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami
magiczna kuchnia Kasistolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy (delikatnie posypując mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ściśle ciasto w roladę. Zwiniętą roladę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia
Marta Gotujewspaniała serowa rolada z mielonym mięsem od kilku już lat jest punktem obowiązkowym wszelkiego rodzaju świątecznego menu. Jest uzależniająca. Niby prosta, a jednak wykwintna. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie smaki. 6 jajek 300 g sera gouda, startego na tarce 6 łyżek majonezu kieleckiego ok. 600 g mięsa mielonego 2 jajka do farszu bułka tarta sól, pieprz Jajka(...)papier nakładamy farsz mięsny (do farszu można dodać pokrojoną w kostkę różnokolorową paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut
Smaki Na TalerzuDzisiejsze danie może wydawać się skomplikowane lub trudne. Nic z tych rzeczy! Jest proste, a najwięcej czasu zajmuje zapiekanie 😊 Bakłażanowe roladki, bo o nich dziś mowa, można przygotować z dowolnego mięsa. Ja użyłam mieszanki wołowego i wieprzowego, bo jak wiadomo, potrawy z mielonego mięsa są najsmaczniejsze wtedy, kiedy pomiesza się różne gatunki. Danie jest lekko pikantne, ale bez obaw(...)pali 😊 Zapraszam do stołu 😊 Składniki roladek: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mięsa mielonego wołowego 1 nieduża kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól do smaku 2 większe ząbki czosnku 1 niewielka czerwona cebula 1 średnia świeża papryka (użyłam połowy czerwonej i połowy żółtej
Codzienna kuchnia niecodziennaSchab to nie tylko kotlety schabowe :) Można zrobić z niego wyśmienite roladki schabowe w sosie pomidorowym. Dzisiejsza propozycja jest tego dowodem :) Potrzebne nam będą: 1/2 kg schabu bez kości 1 średni ogórek kiszony 50 dag sera żółtego w kawałku musztarda pomidory w puszce albo koncentrat pomidorowy sól, pieprz , olej wykałaczki Mięso(...)pieprzem. Smarujemy musztardą. Kroimy ogórek w podłużne paski - kostki. Ser kroimy w ten sam sposób co ogórki. Wkładamy kawałek sera i ogórka na plaster rozbitego wcześniej mięsa .Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką wzdłuż. Na rozgrzanej patelni obsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowane roladki , przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami do smaku i na wierzch sypiemy drobno
Różne smaki w kuchniJeśli zastanawiacie się jeszcze czym zachwycić rodzinę bliższą czy dalszą to mam dla Was propozycję. Rolada z mielonego mięsa z dodatkiem wiejskiej kiełbaski.....mniam. To coś co z pewnością zachwyci. Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego bądź wołowo wieprzowego) ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka 3 łyżki mielonego szpinaku 2 jajka 2 bułki(...)brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1 - 1,5 godziny 1 180 st.C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry. Roladę można podawać jako samodzielne danie lub z pieczywem na zimno - obie wersje smakują rewelacyjnie
Niespełnione zdolności kulinarnePomysł na roladę mam od siostry, która bardzo często ją przyrządza. Zawsze szybko znika ze stołu. Polecam gorąco! Może ktoś zechce przyrządzić ja na zbliżające się Święta. Składniki: 25-30 dag sera żółtego (np.gouda) 4 łyżki majonezu 4-5 jajek Farsz: 300 g mrożonego szpinaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3/4 kostki białego sera (moja kostka miała(...)międzyczasie zrobić farsz, szpinak odparować na patelni, dodać czosnek i posiekaną cebulę oraz wkruszyć biały ser. Doprawić do smaku. 3. Na gorący serowy spód wyłożyć farsz, zwinąć jak roladę (uwaga, aby się nie poparzyć!). Położyć ponownie na blachę złączeniem do dołu. Piec jeszcze 30 minut. 4. Roladę całkowicie ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry. 5. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym
Kuchnia domowa Ani