roladki - 9750 przepisów (strona:198/650)

ROLADA WAFLOWA 5535

skórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy. Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady. Kiedy wafle zmiekną kładziemy je obok siebie,jedne wafel nachodzi na drugi,wykładamy masę po całości. Zwijamy roladę,jesli po krótszym boku bedziemy mieli grubszą roladę,jesli po dłuzszym boku wyjdą

Z Majeczką w kuchni
ROLADKI MUSZTARDOWE SCHABOWE 202

Roladki to świetny pomysł na obiad, zawsze mogą smakować inaczej .Mozna podawać z sosem lub bez jak kto lubi. Ja dziś proponuję schabowe roladki w musztardowym sosie Składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów żółtego sera 5 plastrów szynki lub polędwicy-wędliny 3 ogórki kiszone 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka smietany kremówki 1 łyzka ostrej musztardy rosyjskiej Kamis sól(...)pieprzem,na każdy plaster układamy plaster zóltego sera,wędliny a nastepnie połowę pokrojonego wdrobna kosteczkę ogórka kiszonego. Zwijamy ciasne rokladki,spinamy wykłaczkami,smazymy na rumiano na oleju. Kiedy roladki zrumienią się z obu stron,podlewamy bulionem,dodajemy musztarde,przykrywamy dusimy ok.30 minut.Po tym czasie dolewamy smietanke,doprowadzamy do wrzenia,odstawiamy

Z Majeczką w kuchni
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 293

niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Obiad dla 3 - 4 osób. Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g) 1 opakowanie koziego sera (150 g) 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżych listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1. Polędwiczkę wieprzową dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i błon, następnie nacinamy wzdłuż na całej długości. 2. Płat polędwiczki delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Każdy rodzaj mięsa najlepiej rozbijać przez folię spożywczą - nie poszarpiemy

W kuchni Katie
Rolada pomidorowa 1619

Dotychczas rolowałam szpinak. Pyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze  kubki smakowe i stała się częstym bywalcem  stołu. Teraz dołączyła do niej jej "pomidorowa siostra";) Rolada pomidorowa  Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku mała puszka koncentratu pomidorowego 50g startego, żółtego sera 1 łyżka oliwy(...)dopuszczając do zarumienia się ciasta.  Wykładamy i    studzimy. Smarujemy serem całą powierzchnię ciasta. Wzdłuż dłuższego boku układamy w jednym rzędzie suszone pomidory,  delikatnie zawijamy roladę. Owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab zawijany boczkiem z parowaru 344

mięsa, tak samo po 2 suszone pomidory i posypujemy startą mozzarellą. Na talerzu obok układamy 2 plastry boczku obok siebie i kładziemy na nie schab. Wszystko razem zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami :) Ja o nich zapomniałem i dlatego przepis jest na 2 roladki, a na zdjęciach 1 :) Druga się trochę rozeszła :)    Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy(...)grubsze plasterki i przyprawiamy kminem rzymskim. Wstawiamy wszystko do parowaru. Roladki radziłbym na tacce z folii aluminiowej. Włączamy na 25 minut. W tym czasie myjemy cukinie i kroimy w plastry. Cukinie dodajemy na ok. 10 min przed końcem parowania. Myjemy wtedy świeżą pietruszkę i drobno siekamy. Po usłyszeniu dzwoneczka czy cokolwiek innego informuję u was, że parowar skończył swoją pracę

Parowar Faceta
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 309

sama nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie taki fajny. Jak już kiedyś wspominałam, zaprzyjaźniam się z wątróbką i muszę przyznać, że bardzo się polubiłyśmy ;) Zapraszam Was na pyszną roladę, która ładnie się prezentuje na talerzu, a do tego smakuje wspaniale! :) Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania. Polecam! :) Roladę podawałam(...)Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą. Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm.  Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł. Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki

Czerwona Porzeczka
DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 275

Schab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie.  Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam białą kiełbasę. Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest(...)majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i  kładziemy po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną cebulę, liść

Walijskie Pichcenie
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1478

pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych.  Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :) Składniki: pierś z kurczaka feta suszone pomidory świeży szpinak oliwki czarne bazylia sól pieprz szynka długo dojrzewająca oliwa z oliwek, wykałaczki Wykonanie: Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie(...)obydwu stron. Na szerszą część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie

Taste Of My Day
Indyk faszerowany Papryką 240

papryki konserwowej pieprz kolorowych 300 g ryżu kurkuma sól Paprykę kroimy na kostkę. Z mięsa mielonego kształtujemy placek i nadziewamy go papryką. Następnie wszystko zwijamy w roladę. Rozdrabniamy pieprz kolorowy i posypujemy z każdej strony mięso. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu Do ryżu dodajemy kurkumę i sól Na bardzo rozgrzana patelnie wrzucamy roladę(...)dwóch stron zdejmujemy je i wrzucamy do żaroodpornego naczynia  Następnie wkładamy do piekarnika na 15 min w ten 180 C Po 15 min wyciągamy roladę   Tak wygląda mięso w środku Smacznego

Sylwetka Od Kuchni
dorsz szpinakiem nadziany w parowarze gotowany... 173

minuty dodać twaróg ze Strzałkowa i mieszając połączyć składniki, zostawić do wystudzenia 2 większe filety podzielić na 3 części każdy i na każdym kawałku nakładać szpinak zwinąć roladkę i wykałaczką spiąć roladki ułożyć w naczyniu do ryb w parowarze w dolnym pojemniku ułożyć na naci selera młodą obraną marchew, młode ziemniaki, na to pojemnik z rybą i z 45 minut(...)parować roladki podać na naci selera z marchewka i ziemniakami...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki drobiowe z serem i szpinakiem 558

Kolejny pomysł na pyszne roladki  z piersi kurczaka. Szybko się je robi a w środku można skryć różne smakołyki i zrobić ciekawą panierkę. W środku tych pysznych roladek ukryłam ser żółty i szpinak. Podałam je z pesso pszenno-gryczanym i sałatką z pomidorków koktajlowych. składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka kilka liści szpinaku kawałek żółtego sera(...)pieprzem. Ser żółty pokroić na małe kawałki (aby można było zawinąć je w mięso). Każdy kawałek sera zawinąć w 1-2 liście szpinaku a następnie w rozbite mięsko. Gotowe roladki za panierować w jajku a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i przełożyć

Monia miesza i gotuje
Filet z indyka nadziewany grzybami i pestakmi słonecznika 248

filet musztardą i układamy farsz, zostawiając 1 cm odstęp od każdej krawędzi filetu. Filet zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem z każdej strony oraz wzdłuż, by się nie rozpadł. Teraz roladę posypujemy z każdej strony majerankiem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni na 55 minut a następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pozostawiamy w nim roladę przez kolejne(...)minut, by skórka się zarumieniła. Roladę odstawiamy na 15 minut by wystygła, następnie możemy ją kroić w plastry. Gotowe

Mango Papaja
Karkówka z i na kapuście. 268

Roladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka bulionu z drobiu masło i olej do smażenia 2 łyżki mąki Wykonanie: Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać(...)bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę  pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki  i piec 40 minut w temp

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki faszerowane kurkami w bazyliowym cieście. 226

moździerzu przyprawy i natrzeć nimi mięso. Obsmażyć na oliwie i odstawić. Przygotować odpowiedni kawałek ciasta francuskiego i położyć na nim listki bazylii. Na liściach położyć mięso i zwinąć roladkę. Piec w 220 stop. około 20 minut. Sos. Patelnię po smażeniu polędwiczki zdeglasować i przecedzić. Wlać wino i 1łyżeczkę sosu słodko kwaśnego. Płyn zredukować i zagęścić skrobią. Pozostałe kurki usmażyć(...)maśle i doprawić solą i pieprzem. Upieczoną roladkę posmarować syropem klonowym lub miodem i otoczyć w ziarnach sezamu. Roladkę pokroić i podać z kurkami i sosem

Kulinarny karnet Christophera
Szpinakowe roladki z łososiem 387

Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej(...)góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia. Z placka zdejmujemy wierzchni papier, czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Roladę kroimy bardzo ostrym nożem

Kulinarne przygody Gatity