aromatycznym pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad. Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a pieczarki dodają całemu daniu wyrazistości i idealnego smaku. Rolada z Kurczaka z Pieczarkami - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka) Farsz: duża cebula(...)pieczarek oregano, tymianek, bazylia, słodka papryka, pieprz, sól Rolada z Kurczaka z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Cebulę podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy. Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy
Słodka Stronaśrednie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną(...)mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować. Takiego sosu nie zagęszczam już niczym
Codzienna kuchnia niecodziennatylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę. Składniki (na około 20 roladek) : 2 duże bakłażany 250 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych ziaren(...)powoli wodę miksować w celu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji przypominającej serek. Przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładać łyżeczkę pasty i zawijać w rulonik. Przygotowane roladki posypać pestkami granatu. Podawać od razu. Smacznego
Food Squarespecjalne życzenie i ze specjalną dedykacją dla Mai. Postaramy się wykonać roladę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nie robiliśmy jej od lat. Potrzebne składniki: -mąka pszenna-4 łyżki -mąka ziemniaczana-2 łyżki -cukier-9 łyżek -4 jajka -2 łyżki oleju -aromat śmietankowy -żelatyna -galaretka cytrynowa i truskawkowa -2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml -jabłka -cukier puder Kwadratową(...)stężenia. Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami. Studzimy. Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy rulon i przygotowujemy roladę. Dowolnie układamy galaretkę i jabłka. Pozostawiamy ok. 1/3 biszkoptu bez wypełnienia. Do rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia. Lekko
Maminek kulinarnykońca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy
Smakowity Blog Kulinarnyczęści ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę. Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Strucle po wyrośnięciu(...)powinny się ze sobą prawie zetknąć. Wyrośnięte rolady naciąć po środku ostrym nożem prawie do samej blachy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, aż do momentu kiedy strucle rozłożą się na boki i zapełnią blachę (tak jak na zdjęciu poniżej). W międzyczasie z mąki, margaryny i cukrów przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i rozetrzeć palcami na kruszonkę
Gospodyni Miejskawymieszane dodajemy płynny miód. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ok 0,3 cm. Placek smarujemy częścią nadzienia i zwijamy w roladkę. Z pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki. Bułeczki
Niezły Młynekzdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka warzyw i zastanawiałem się co z nich zrobić i wyszły roladki, nazwałem je warzywno - szwarcwaldzkie :) Składniki : 8 pieczarek 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej mała cukinia 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki startej mozzarelli mała papryka czerwona Przyprawy: pieprz czarny łyżka oliwy(...)cukinię i kroimy na 8 cienkich plasterków. Na talerz kładziemy plaster cukinii, na niego plasterek szynki szwarcwaldzkiej. Na środek układamy pieczarkę i do daszka wsypujemy trochę startej mozzarelli. Zawijamy roladkę i przewiązujemy w 2 stronę niż zawijaliśmy szczypiorkiem. Wszystko spinamy na środku wykałaczką. Paprykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki
Parowar FacetaJeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 40 dag szpinaku 15 dag sera feta sól, pieprz olej do smażenia 3/4 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Polędwiczkę nacinamy(...)patelnię na małą ilośc oleju wrzucamy szpinak, doprawiamy delikatnie solą, dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy, podduszamy aż wyparuje cały płyn. Studzimy. Rozsmarowujemy na mięsie, zwijamy po długości w roladkę, obwiązujemy mocno nicią. Obsmażamy roladkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie wkładamy do naczynia żarodopornego, podlewamy bulionem, podpiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło krojąc w grube plastry, lub na zimno jako dodatek
Z Majeczką w kuchniskórkę pomarańczową.Dokładnie mieszamy. Moczymy 2 ściereczki.Kładziemy na jednej 2 wafle-jeden na drugim,przykrywamy druga sciereczką.Wafle muszą dobrze zmięknąć zeby nie łamały się przy zwijaniu rolady. Kiedy wafle zmiekną kładziemy je obok siebie,jedne wafel nachodzi na drugi,wykładamy masę po całości. Zwijamy roladę,jesli po krótszym boku bedziemy mieli grubszą roladę,jesli po dłuzszym boku wyjdą
Z Majeczką w kuchniRoladki to świetny pomysł na obiad, zawsze mogą smakować inaczej .Mozna podawać z sosem lub bez jak kto lubi. Ja dziś proponuję schabowe roladki w musztardowym sosie Składniki: 5 plastrów schabu 5 plastrów żółtego sera 5 plastrów szynki lub polędwicy-wędliny 3 ogórki kiszone 1,5 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka smietany kremówki 1 łyzka ostrej musztardy rosyjskiej Kamis sól(...)pieprzem,na każdy plaster układamy plaster zóltego sera,wędliny a nastepnie połowę pokrojonego wdrobna kosteczkę ogórka kiszonego. Zwijamy ciasne rokladki,spinamy wykłaczkami,smazymy na rumiano na oleju. Kiedy roladki zrumienią się z obu stron,podlewamy bulionem,dodajemy musztarde,przykrywamy dusimy ok.30 minut.Po tym czasie dolewamy smietanke,doprowadzamy do wrzenia,odstawiamy
Z Majeczką w kuchniniedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Obiad dla 3 - 4 osób. Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1 polędwiczka wieprzowa (około 600 g) 1 opakowanie koziego sera (150 g) 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżych listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1. Polędwiczkę wieprzową dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i błon, następnie nacinamy wzdłuż na całej długości. 2. Płat polędwiczki delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Każdy rodzaj mięsa najlepiej rozbijać przez folię spożywczą - nie poszarpiemy
W kuchni KatieDotychczas rolowałam szpinak. Pyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze kubki smakowe i stała się częstym bywalcem stołu. Teraz dołączyła do niej jej "pomidorowa siostra";) Rolada pomidorowa Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku mała puszka koncentratu pomidorowego 50g startego, żółtego sera 1 łyżka oliwy(...)dopuszczając do zarumienia się ciasta. Wykładamy i studzimy. Smarujemy serem całą powierzchnię ciasta. Wzdłuż dłuższego boku układamy w jednym rzędzie suszone pomidory, delikatnie zawijamy roladę. Owijamy ją folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Gotową kroimy w plastry
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsa, tak samo po 2 suszone pomidory i posypujemy startą mozzarellą. Na talerzu obok układamy 2 plastry boczku obok siebie i kładziemy na nie schab. Wszystko razem zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami :) Ja o nich zapomniałem i dlatego przepis jest na 2 roladki, a na zdjęciach 1 :) Druga się trochę rozeszła :) Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy(...)grubsze plasterki i przyprawiamy kminem rzymskim. Wstawiamy wszystko do parowaru. Roladki radziłbym na tacce z folii aluminiowej. Włączamy na 25 minut. W tym czasie myjemy cukinie i kroimy w plastry. Cukinie dodajemy na ok. 10 min przed końcem parowania. Myjemy wtedy świeżą pietruszkę i drobno siekamy. Po usłyszeniu dzwoneczka czy cokolwiek innego informuję u was, że parowar skończył swoją pracę
Parowar Facetasama nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie taki fajny. Jak już kiedyś wspominałam, zaprzyjaźniam się z wątróbką i muszę przyznać, że bardzo się polubiłyśmy ;) Zapraszam Was na pyszną roladę, która ładnie się prezentuje na talerzu, a do tego smakuje wspaniale! :) Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania. Polecam! :) Roladę podawałam(...)Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą. Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm. Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł. Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki
Czerwona Porzeczka