kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem. 2. Camembert kroimy na plasterki. 3. Na każdym kotlecie kładziemy 2-3 plasterki sera, posypujemy żurawiną i całość zwijamy na roladki. 4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy roladki złączeniem mięsa do dołu, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut, pamiętając, aby co jakiś czas obrócić roladki. Smacznego
Kuchnia domowa AniŚwięta bez śledzia? Śledź musi być! Roladki kolorowe… Roladki smaczne…. Roladki na ostro… Składniki: 4 płaty śledzia korzennego, 1 cebula, 1 ugotowana marchewka, 2 szt. pomidorów suszonych, 1 ogórek konserwowy, 4 ziarenka kapary, 4 listki świeżej rukoli, ½ papryczki chili, olej rzepakowy 2 łyżki, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Cebule i marchewkę drobno kroimy
Moniki Smakołykimoimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje. Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy Sernik
W kuchennym oknie Ewymojej kuchni to uśmiałabym się… ale człowiek dojrzewa, korzysta z bogactwa doświadczeń życiowych i podejmuje właściwe decyzje… kulinarne Oto kurczak ze szpinakiem – zapraszam serdecznie na pyszne roladki kurczakowo-szpinakowe. Kurczak ze szpinakiem – składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 100 g szpinaku ok. 40 g serka kremowego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, bułka tarta(...)chwili dorzucam szpinak i chwilę mieszam aż szpinak straci sprężystość. Jak szpinak trochę przestygnie doprawiam solą, pieprzem i dodaję serek. Wszystko mieszam. Na kurczaka wykładam masę szpinakową i formuję roladkę. Roladkę obtaczam w jajku a następnie w bułce tartej i wkładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piekę w nagrzanym piekarniku aż się zarumieni… Smacznego Post Kurczak
UgotujmyTo.plsól, pieprz, oregano, bazylię. Gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty. 4. 1/3 sosu pomidorowego wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego (23×32 cm). Na sos wyłożyć roladki. Resztę sosu wylać na roladki. Posypać startym parmezanem. Ja dodałam jeszcze resztę mozzarelli, której nie zużyłam do roladek. Piec w nagrzanym piekarniku – 190 stopni – około 25 minut. Smacznego
UgotujmyTo.plpomocą ściereczki ). Wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę. Po wyjęciu kroimy na plasterki. Okrągłą salaterkę lub miskę wykładamy folią spożywczą , na ściankach układając kawałki rolady ( jeden obok drugiego ). Kilka roladek zostawiamy – posłużą nam one do przykrycia góry po wlaniu kremu! Wkładamy do lodówki. Krem bawarski: Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mleko gotujemy(...)przygotowaną żelatynę. Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Gdy krem zacznie się ścinać, mieszamy go delikatnie z ubitą śmietanką. Całość: Przygotowany krem wlewamy do misy z roladkami wypełniając całą wolną przestrzeń. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy pozostawionymi roladkami. Odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje na około 3-4 godziny
Ostra na Słodkoaromatycznym pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad. Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a pieczarki dodają całemu daniu wyrazistości i idealnego smaku. Rolada z Kurczaka z Pieczarkami - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka) Farsz: duża cebula(...)pieczarek oregano, tymianek, bazylia, słodka papryka, pieprz, sól Rolada z Kurczaka z Pieczarkami - Sposób przygotowania: Cebulę podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy. Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy
Słodka Stronaśrednie plastry schabu , 1 większa gruszka (najlepiej twarda), 4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków " , sól , grubo mielony pieprz , ostra papryka , mąka ziemniaczana do oprószenia roladek, 3-4 łyżki oleju do obsmażenia, 3-4 łyżki masła . Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną(...)mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody i udusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie odstawić je z ognia. Włożyć masło, roztopić i wymieszać. Nie gotować. Takiego sosu nie zagęszczam już niczym
Codzienna kuchnia niecodziennatylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę. Składniki (na około 20 roladek) : 2 duże bakłażany 250 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych ziaren(...)powoli wodę miksować w celu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji przypominającej serek. Przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Na każdy plaster bakłażana nakładać łyżeczkę pasty i zawijać w rulonik. Przygotowane roladki posypać pestkami granatu. Podawać od razu. Smacznego
Food Squarespecjalne życzenie i ze specjalną dedykacją dla Mai. Postaramy się wykonać roladę, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nie robiliśmy jej od lat. Potrzebne składniki: -mąka pszenna-4 łyżki -mąka ziemniaczana-2 łyżki -cukier-9 łyżek -4 jajka -2 łyżki oleju -aromat śmietankowy -żelatyna -galaretka cytrynowa i truskawkowa -2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml -jabłka -cukier puder Kwadratową(...)stężenia. Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami. Studzimy. Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy rulon i przygotowujemy roladę. Dowolnie układamy galaretkę i jabłka. Pozostawiamy ok. 1/3 biszkoptu bez wypełnienia. Do rondelka z gorącą wodą wstawiamy szklankę z żelatyną (4 łyżeczki) do rozpuszczenia. Lekko
Maminek kulinarnykońca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy
Smakowity Blog Kulinarnyczęści ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę. Tak przygotowane rolady położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie (tak jak na zdjęciu poniżej). Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Strucle po wyrośnięciu(...)powinny się ze sobą prawie zetknąć. Wyrośnięte rolady naciąć po środku ostrym nożem prawie do samej blachy. Przykryć czystą ściereczką i odstawić, aż do momentu kiedy strucle rozłożą się na boki i zapełnią blachę (tak jak na zdjęciu poniżej). W międzyczasie z mąki, margaryny i cukrów przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki należy wsypać do miseczki i rozetrzeć palcami na kruszonkę
Gospodyni Miejskawymieszane dodajemy płynny miód. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ok 0,3 cm. Placek smarujemy częścią nadzienia i zwijamy w roladkę. Z pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część roladki na skos, formując w połówkę gwiazdki. Bułeczki
Niezły Młynekzdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka warzyw i zastanawiałem się co z nich zrobić i wyszły roladki, nazwałem je warzywno - szwarcwaldzkie :) Składniki : 8 pieczarek 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej mała cukinia 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki startej mozzarelli mała papryka czerwona Przyprawy: pieprz czarny łyżka oliwy(...)cukinię i kroimy na 8 cienkich plasterków. Na talerz kładziemy plaster cukinii, na niego plasterek szynki szwarcwaldzkiej. Na środek układamy pieczarkę i do daszka wsypujemy trochę startej mozzarelli. Zawijamy roladkę i przewiązujemy w 2 stronę niż zawijaliśmy szczypiorkiem. Wszystko spinamy na środku wykałaczką. Paprykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki
Parowar FacetaJeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 40 dag szpinaku 15 dag sera feta sól, pieprz olej do smażenia 3/4 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Polędwiczkę nacinamy(...)patelnię na małą ilośc oleju wrzucamy szpinak, doprawiamy delikatnie solą, dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy, podduszamy aż wyparuje cały płyn. Studzimy. Rozsmarowujemy na mięsie, zwijamy po długości w roladkę, obwiązujemy mocno nicią. Obsmażamy roladkę na niewielkiej ilości oleju. Następnie wkładamy do naczynia żarodopornego, podlewamy bulionem, podpiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło krojąc w grube plastry, lub na zimno jako dodatek
Z Majeczką w kuchni