rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:52/121)

Rolada truskawkowa 214

Kochani ma dla Was coś słodkiego a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową. Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam mąkę firmy SCHÄR Składniki: szklanka pojemności 250 ml. Na biszkopt:  4 jajka szklanka cukru  pół szklanki mąki pszennej  pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę

NaKońcuJęzyka
Rolada żyrafa z bitą śmietaną i truskawkami. 319

roladę robi się ekspresowo i smakuje świetnie .Zrobiłam dwie ,pierwsza była z truflą czekoladową ,ale została zjedzona przed sesją zdjęciową .Zrobiłam więc kolejną , z bitą śmietaną i truskawkami .Mnie najbardziej się podoba żyrafi wzorek ciasta. Składniki : 5 jajek 3/ 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 4 łyżki kakao(...)wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut .Gotową roladę oddzielamy od papieru na którym się piekła i jeszcze ciepłą zwijamy w rulon . Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na rozwiniętej roladzie ,od strony z której będzie

Ladylaura.
Rolada makowa z bakaliami 581

mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja wykorzystałam gotową masę makową, ale można również przygotować własną dodając ulubione dodatki. SKŁADNIKI Na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Masa makowa: Gotową masę makową umieścić w misce, dodać odsączone przez sitko z rumu rodzynki, posiekane na mniejsze kawałki płatki migdałowe i dobrze wymieszać

Passions hobbies life
Bułki z jabłkami 223

pyszne. Składniki na 24 sztuki : - 570 g mąki pszennej typ 550 - 380 ml letniego mleka 3% - 100 g roztopionego masła - 50 g świeżych drożdży - 150 g cukru - 3 jajka + 1 do posmarowania - kilka kropel olejku waniliowego Do nadziewania 1 L smażonych jabłek Sposób wykonania : Z drożdży ,kilku łyżek letniego mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn,odstawić na 10 minut(...)nakładamy połowę masy jabłkowej , rolujemy jak roladę  i kroimy na kawałki o szerokości 5 cm, na środku naciskamy na całej długości bułki najlepiej drewnianą łyżką przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut z drugą porcją postępujemy tak samo piekarnik nagrzewamy na 180 stopni przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym jajkiem pieczemy 15-17 minut wyciągamy i studzimy

Wypieki Rene
Drożdżowy wieniec z makiem 205

Tradycyjny świąteczny makowiec przygotowywany w formie rolady to już klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka(...)masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli 400 g masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru                  łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.  Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie

wyzwania kuchenne
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 192

Czerwona kapusta to ulubiony świąteczny i zimowy dodatek do mięsnych dań. Świetnie się komponuje z dziczyzną, drobiem i ulubionymi roladami wołowymi. Wtedy niezastąpionym dodatkiem są wszekiej maści kluski. Proponuję dwa w jednym, czyli kluski i czerwoną kapustę jednocześnie. Te kluchy grają absolutnie główną rolę w daniu, to perfekcyjny dodatek do każdego odświętnego posiłku. Już jakiś czas temu przepis wpadł(...)laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
rolada z kremem z mascarpone i kokosem 191

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem dopieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo(...)przez ok. 15 -20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Kakaowa rolada z masłem orzechowym 219

zamiast tradycyjnego tortu zrobię roladę. Ciasto piecze się tylko kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone 150 g kremowego masła orzechowego łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią dodatkowo: kakao do posypania maliny do podania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno z sodą. Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie

Mienta blog
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 214

była rolada z szynką i serem w środku owinięta boczkiem. Zrobiłam i mogę śmiało powiedzieć, że jest przepyszna :) Świetna z ziemniaczkami i surówką, a także na zimno na kanapki. Córka, która nie przepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego - ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe 1 jajko(...)szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej ręką) masa jest gęsta.  Blachę o wymiarach ok. 23/19 cm wykładamy folią aluminiową. Można zrobić w trochę większej będzie po prostu cieńsza

Pani na deser
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami 215

dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze.   BISZKOPTOWE MINI ROLADKI  Z JEŻYNAMI Składniki: (na 4 porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 1/4 szkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany

Bon appetit mon amie
Rolada truskawkowa 181

rolady, ale są mają dla mnie jedną wadę - zbyt szybko się kończą. Dzisiaj pyszna rolada truskawkowa. Jako, że do świeżych truskawek jeszcze daleko, wykorzystałam mrożone zapasy, a raczej resztki zapasów. Do tego mój ulubiony biszkopt i masa cukru pudru. Niebo w gębie!!! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolada schabowa w chrzanowej galarecie 238

Święta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona

Smaki Ewy
Roladki z kurczaka z pieczarkami i serem 478

Zwijamy w rulonik i dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie nam jakaś dziura w roladzie, możemy załatać

Pelusiowa Kuchnia
Wegetariańskie gołąbki zapiekane 209

Ostudzić trochę liście. Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem. Dodać koper i jajko. Wymieszać. Doprawić masę do smaku.  Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać). Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym.   125 g mozzarelli

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladka szpinakowa z szynką parmeńską 343

serkiem alemtte chrzanowym i wykładamy szynką parmeńską. Całość rolujemy tak aby miało kształt stożka. Roladę należy wsadzić do lodówki na około 2 godziny, a następnie kroić na plasterki. Składniki : 300 g. szpinaku gałka muszkatołowa sól pieprz 2 ząbki czosnku 100 g. mąki pszennej 2 jajka 200 g. serka almette 70 g. szynki parmeńskiej

Full Smaku