rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:55/121)

Rolada truflowa z rodzynkami 229

bardzo lubię takie wyraziste, alkoholowe akcenty w wypiekach :). Roladę tę przygotowałam z myślą o nadchodzących Walentynkach... Skusicie się? ;). Bardzo polecam :). Pomysł na  krem truflowy zaczerpnęłam  STĄD . Należy zacząć przygotowywać go wieczór wcześniej, szczegóły niżej w przepisie. Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 4 duże jajka 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku(...)połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był

Opowieści z piekarnika
Rolada Żyrafa 328

obok  rolady czekoladowo-orzechowej  i  rolady truskawkowej  jest jedną z moich ulubionych. Wygląda bardzo efektownie, wręcz przypomina szyję żyrafy, a bardzo łatwo się ją robi. Z kremem straciatella.. Najlepsza jest na drugi dzień, choć przyznam, że do następnego dnia u nas niewiele zostało. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki(...)będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia. Masa straciatella : żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być letnia i lejąca. Czekoladę połamać w drobne kawałki i posiekać nożem lub rozdrobnić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wieniec drożdżowy z bakaliami 171

piernika -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych) -100 g miękkiego masła -2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane, do posmarowania Przygotowanie --> Ciasto: --> W miseczce rozpuszczamy pokruszone drożdże z połową szklanki letniego mleka i łyżką cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut (do wyrośnięcia). Do dużej miski przesiewamy(...)pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia co 3 cm (nie do końca, aby nie przeciąć ciasta). Każdy rozcięty kawałek delikatnie obracamy na bok. --> Wieniec odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy go ściereczką kuchenną). Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. --> Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Marta Gotuje
Wieniec drożdżowy z bakaliami 167

piernika -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych) -100 g miękkiego masła -2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane, do posmarowania Przygotowanie --> Ciasto: --> W miseczce rozpuszczamy pokruszone drożdże z połową szklanki letniego mleka i łyżką cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut (do wyrośnięcia). Do dużej miski przesiewamy(...)pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia co 3 cm (nie do końca, aby nie przeciąć ciasta). Każdy rozcięty kawałek delikatnie obracamy na bok. --> Wieniec odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy go ściereczką kuchenną). Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. --> Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około

Marta Gotuje
SZYBKA ROLADA Z JABŁKAMI 187

Ciasto a raczej rolada z rodzaju tych łatwych i szybkich. Idealna gdy ,,jadą goście'' lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Polecam jest pyszna. U nas znika jeszcze ciepła :) SKŁADNIKI: CIASTO: 4 jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody proszek do pieczenia (na czubek łyżki

Pani na deser
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 297

wodzie i ubić. Bób również ugotować. Po przestygnięciu bób dać do blendera, dodać jajko i zblendować na gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól ; pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia

kuchniabellissima.wordpress.com
Filet faszerowany warzywami 174

Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze  filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka  wody lub rosołu oliwa  Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól ,pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę

Eli Gotowanie
Kurczak z panierką amarantusowo-zaatarową 198

głębokim talerzu. Na talerzyku wymieszać amarantus ekspandowany z zaatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora . ---------- Podobne: Kotlet z surówką z selera Roladki z amarantusa Rolady drobiowe z pieczonymi frytkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolady szwajcarskie z knedlami i kiszoną kapustą 184

zmiksować lub przetrzeć przez sito, ponownie zagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz masło do smażenia Cebule obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Chleb

Pełny talerz
Roladki z kurczaka po włosku 325

suszonymi pomidorami i włoskim serem Grana Padano.  Składniki na 4 rolady: 4 filety z kurczaka 4 suszone pomidory z zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano  świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety

Ze smakiem i z pasją
Strudel z jabłkami i orzechami 262

rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 170ml wody 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka(...)się da. Smarujemy je masłem. Posypujemy połowę orzechami. Resztę orzechów wrzucamy do jabłek i mieszamy z nimi. Wyjmujemy nadzienie z jabłek na połowę ciasta z orzechami. Zawijamy ciasto w roladę od strony nadzienia. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno, z lodami lub z bitą

W kuchni wieczorem
rolada kakaowa z kremem malinowym 229

składniki na ciasto biszkoptowe: 100 g mąki 190 g cukru 5 jajek 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie(...)przez ok. 20 – 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe Ślimaki 173

mleka 15 dkg cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki zmielonego kardamonu Nadzienie 8 dkg roztopionego masła 10 dkg cukru 1 - 2 łyżeczki cynamonu rodzynki - opcjonalnie dżem - opcjonalnie 1 jajko cukier do posypania Wykonanie: Mleko, masło, cukier sól i kardamon podgrzewać aż masło i cukier się rozpuści. Do ciepłego mleka ale nie gorącego dodać pokruszone drożdże i je rozpuścić. Mąkę przesiać(...)dżemem. Następnie ciasto trzeba zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości 3 - 4 cm. Ślimaki ułożyć na stolnicy lub od razu na  blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze

Mama Gotuje
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 243

startego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej   Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej  Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę. Dla początkujących polecam obejrzeć filmik- [LINK] ;) Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami

Czerwona Porzeczka
Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 291

biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię