rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:60/121)

Ciasto z gruszkami w cynamonie 281

pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem

kulinarnyJa
Rolada serowa z wiśniami 266

przeglądnięciu moich zapasów owocowych z zamrażarki powstała rolada serowo wiśniowa :) Składniki:Ciasto- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 2 żółtka- 3 łyżki oleju- 1/2 szklanki letniej wody- szczypta soliNadzienie- 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku)- 2 żółtka- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru- 50 dag mielonego twarogu- 1 budyń waniliowyPrzygotowanie

Zainspirowana w kuchni
Rolada kakaowa z kremem porzeczowym 162

kawy :) Wbrew pozorom rolada w wykonaniu nie jest ani trudna, ani pracochłonna. Biszkopt nie popęka, jeśli masa nie będzie ani za rzadka, ani za gęsta. Nie możemy go też piec zbyt długo, aby za bardzo nie wysuszyć. Zawijanie jest proste, a krem przygotujemy w kilka chwil. Składniki: Biszkopt na formę 33x43cm: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki(...)wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny. Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze stężała

Kolorowy Przepisownik
Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym serkiem 7489

Pyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak(...)całych liściach - 350 g * jajka- 3 szt. * czosnek- 3 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * sól- 1/3 łyżeczki * łosoś wędzony- 200 g * serek śmietankowy do smarowania- około 300 g Liście szpinaku odmrozić, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody- mocno dociskając na sitku . Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć

Kraina Miodem Płynąca
Makowiec krucho-drożdżowy 669

Kiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie(...)cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kawałki masła, jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę makową

Słodkie Przyjemności
Bułeczki drożdżowe z pomarańczowym dżemem 162

minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem

Delusional Trine
Rolada z malinami 257

postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.   Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki  3 łyżki

cookpl
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 195

Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka

Ugotować
Ciasta 181

herbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach  Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych

Aga w kuchni
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 174

wygląda to tak, jak widać ;)  Roladę polałam polewą czekoladową zrobioną na bazie mleka kokosowego i oleju kokosowego, posypałam jagodami i ekspandowaną quinoą. Poza sezonem, późną jesienią i zimą można użyć mrożonych jagód, albo innych owoców. Mam nadzieję, że ciacho się spodoba :) Składniki: 2 płaskie łyżki mąki z quinoy 5 łyżek kakao 3 jajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki(...)tylko około 5 cm od końca zostawiamy wolne. Następnie posypujemy "serek" pozostałymi jagodami (zostawiamy trochę owoców do dekoracji). Delikatnie zwijamy ciasto w kierunku nieposmarowanej końcówki.     Zwiniętą roladę wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.  Mleko kokosowe, olej kokosowy, kakao i miód delikatnie podgrzewamy do około 40 stopni, mieszamy cały czas, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły

Quinoa Raz!
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 426

jajka Wam opadną. Opadnie Wam ostatecznie cały biszkopt.   Pilnujemy, żeby cukier był drobny (gruby cukier typu kryształ się nie nadaje) i nie był zawilgocony. Jeśli macie cukier w którym zaczęły się tworzyć grudki, do pieczenia biszkoptu otwórzcie kolejne opakowanie. Przygotowanie formy Biszkopt do przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady(...)Formę z biszkoptu zdejmujemy dopiero po całkowitym jego wystudzeniu, odkrawając ciasto nożykiem od jej boków. Przygotowanie ciasta Szykujemy formę i rozgrzewamy piekarnik – funkcja góra i dół, temperatura 170⁰C. Jajka ważymy. Połowa wagi jajek to potrzebna ilość cukru i mąki. Odważamy potrzebne ilości, mąkę przesiewamy (najlepiej dwukrotnie) z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do misy i ubijamy

Karo in the Kitchen
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 156

Mąkę i mus z dyni przekładamy do miski, dodajemy jajko, wodę rozmieszaną z drożdżami, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę.  Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczeń rzymska- mięso mielone w innym wydaniu. 207

ciepło. folia aluminiowa Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, przyprawami.  Część wyrobionego ciasta wykładamy na kawałek folii. Formujemy długi prostokąt.  Po środku uformowanego prostokąta robimy delikatne wgłębienie po długości, w którym układamy parówki.  Przykrywamy resztą mięsa i dokładnie uciskamy aby parówki były całkowicie schowane w środku. Roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową.  Wkładamy

Tagebuch po polsku
Sarni grzbiet 529

wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów

Moje Qulinaria
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIE 328

jajka – oddzielnie żółtka i białka                                                                                                            szczypta(...)ostry nóż do krojenia rolady

w mojej kuchni