rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:58/121)

DROŻDŻÓWKI Z KAKAO 209

ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.   Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z kakao i karobem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy na kawałki o szerokości

słodki bratek
Zawijane ciasto drożdżowe 180

Zrobione w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Niestety rolada pękła ale z boku na szczęście się nie rozpadała jednak aby tego uniknąć przed pieczeniem ciasto można naciąć wzdłuż nożem. Składniki: ciasto 180 ml ciepłego mleka paczka drożdży instant pół szklanki cukru 5 szklanek mąki 3 jajka 60 g rozpuszczonego masła szczypta soli dodatkowo dżem Wykonanie: Z podanych

Pychotkaaa
Cynamonowe ciasteczka 173

białkaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, żółtkami i całym jajkiem. Dodajemy przesianą mąkę i szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i z tartym cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy rozmąconymi białkami, posypujemy cynamonowym cukrem.Prostokąty zwijamy w rolady, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.Pokrojone na plastry ciasto

Zainspirowana w kuchni
Rolada szpinakowa z łososiem 298

Zrobiłam tę roladę na imieniny do pracy i wszystkim smakowała:) I pomyśleć, że miałam jakieś obawy by ją przygotować? A tu się okazuje, że lada dzień znowu będę ten smakołyk robić:) Przepis z "Przyślij przepis" Nr 28 z 03/2010 - autorką przepisu jest Pani M.Chmielewska z Warszawy. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (posiekanego); 1 łyżeczka masła; 4 jajka; około 300g puszystego(...)wyjęciu z piekarnika oderwać od ciasta papier pergaminowy. Upieczone, lekko przestudzone ciasto delikatnie zrolować razem z papierem (tym co było na nim pieczone ciasto) w rulon (jak na roladę). Wystudzić. Po wystudzeniu należy rozwinąć ciasto szpinakowe, następnie posmarować je twarożkiem na całej powierzchni, posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i wyłożyć plastry łososia. Ciasto zwinąć w rulon (jak roladę) i ciasno

In my kitchen
Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa 656

Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa jest świetną przekąską na Karnawałową imprezę. Robi furorę zarówno wyglądem, jak i smakiem. Można ją wykonać bez dodatku chrzanu, ale z nim

Anielska Kuchnia Ani
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 274

białka    na nadzienie: 50g gorzkiej czekolady( u mnie groszek czekoladowy)  60g stopionego i wystudzonego masła 80g ciemnego cukru muscovado 2 łyżki cynamonu Do posmarowania bułeczek: 1 jajko 1 łyżka mleka na lukier:  ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ( należy wyjąć je z lodówki około(...)groszkiem.  Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5cm( ja użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza). Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4 cm odstępy. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy

Mia Cucina Sofieta
Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi 225

które robię niezwykle często jak i w formie torciku przekładanego ulubionym mascarpone ).Ulubione połącznie smaków postanowiłam wykorzystac do przyrządzenia nie tylko smacznego i sycącego , ale przede wszystkim zdrowego obiadu!Rolada z ciasta marchewkowego z dodatkiem mąki gryczanej z farszem złożonym z kaszy gryczanej , soczewicy czerwonej i kaszy quinoa ( zwanej również kosmosą ryżową ).Wszystko to podsmażone na cebulce z dodatkiem klarowanego(...)szkl- mąka gryczana – 0,5 szkl– sól – 1 łyżeczkaFarsz;- kasza gryczana – 100 g- soczewica czerw. – 100 g- quinoa – 100 g– jajko – 1 szt– sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- lubczyk – 1 szczypta- maggi – 3 łyżki- natka – 1 pęczek- szczypiorek – 1 pęczek- cebula

Ostra na Słodko
Drożdżowe zawijaki makowe 205

masłem, do momentu, aż się rozpuści.  Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać(...)ostrego noża kroimy roladę na równe krążki (szerokość ok. 4 cm) i od razu układamy na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z drugi kawałkiem ciasta. Trak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 190°C - 200°C. Przed pieczeniem wierzch roladek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Rolada serowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami 328

rolada serowa, która jest świetną przekąską do wszelkich trunków. Cienkie plasterki możemy podać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste! Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula 1 jajko(...)słodka Pieczarki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jajko i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy do uduszonych pieczarek, mieszamy do połączenia i podgrzewamy już bez przykrycia, by soki z pieczarek odparowały. Ser kroimy na osiem równych kawałków

Gotowanie i blogowanie
Oszukane zrazy z mięsa mielonego 1883

mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku).  2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady. 3. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony

Szefowa kuchni
Kluski śląskie 207

skosztowała. Klasyka kuchni śląskiej, która tradycyjnie podawana jest w towarzystwie rolady wołowej i modrej/czerwonej kapusty. Mowa oczywiście o kluskach śląskich Kluski śląskie lub jak na śląsku zwykło się na nie mawiać „ gumiklyjzy” przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Jednakże u mnie w domu dodaje się jeszcze jajko, dzięki niemu kluski mają bardziej żółty kolor. Cała tajemnica idealnego ciasta

PatiGotuje
CINNAMON ROLLS 173

ciepłe miejsce.  Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 12 kawałków.  Układamy na blasze wyłożonej

słodki bratek
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 10.02.2017r. 187

drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami   Anna  Kiszone cytrusy     Diana  Owsianka nocna toffi z krówkami     Magdalena  Indyk w pięciu smakach   Dorota  Prosty, szybki obiad   Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami   Magdalena Lodowy deser cappuccino     Marzena  Koktajl z krewetek     Marta Dwukolorowa rolada z bitą

Magiczne Życie Marty
Sałatka tortowa 41242

ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa z serkiem i łososiem.  Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego? Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku.  Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną

Kuchnia w czekoladzie
Zawijana drożdżówka z musem jabłkowym 247

mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Rozwałkowujemy ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i je smarujemy musem jabłkowym, obsypujemy borówkami i poziomkami, zwijamy ciasto w roladę i kroimy ostrym nożem na plastry, które umieszczamy w okrągłej formie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię