rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:49/121)

Roladki biszkoptowe a la jajko 107

nowy smakołyk. Smak wyśmienity, a wygląd oceńcie sami! Składniki na 20 sztuk: Biszkopt • 4 jajka • 4 łyżki cukru • 4 łyżki mąki pszennej Masa • 250 g sera mascarpone • 1 biała czekolada • puszka moreli w syropie • 1 dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Dodawać po jednym żółtku lekko

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki 81

godzinę do podwojenia objętości. Następnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Smarujemy dżemem całą powierzchnię ciasta i zawijamy jak roladę (od dłuższego boku). Kroimy na 2-centymetrowe plasterki i gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy jajkiem rozbełtanym z łyżką mleka. Ja dodatkowo posypałam je cukrem, ale po upieczeniu nie został po nim nawet

KasiekGotuje
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 160

Pyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady.składniki:3 jajka80 g mąki pszennej typ 500 z

Monia miesza i gotuje
ROLADA BROKUŁOWA 295

każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania. Przygotowanie : 15 min. Gotowanie i pieczenie: 30 min. Dla 6 osób ● 600 g różyczek brokułów ● 4 jajka ● 3 łyżki jogurtu naturalnego ● 30 cl bulionu warzywnego ● Sól i pieprz Sos beszamelowy(...)ściereczkę. Zdejmij blachę, delikatnie odklej papier do pieczenia, a następnie wyłóż beszamel na upieczone ciasto i rozprowadź go równomiernie, po czym przy pomocy ściereczki zwiń ciasto w rulon. Podawaj roladę na gorąco pokrojoną na porcje. *Tradycyjny beszamel przygotowuje się bez żółtek, w tym przepisie proponuję „ulepszoną” wersję tego sosu, który, jeśli dodamy do niego żółtka i tarty ser, prawidłowo nazywa

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 195

pierwszym zdjęciu widać roladę zrobioną na blaszce o wym. 26X20cm. Natomiast na drugim zdjęciu rolada jest zrobiona na blaszce o wym. 29X24cm - także należy sobie wybrać wielkość blaszki jaka bardziej pasuje :) 450g szpinaku mrożonego ( może być również świeży), 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki masła, 2 jajka, 1/2 łyżki mąki pszennej, 150g serka śmietankowego kanapkowego ( typu almette lub po prostu almette(...)krojenia i delikatnie zdjąć papier. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Serek kanapkowy wymieszać z chrzanem i posmarować nim szpinak. Ostatnią warstwą jest łosoś, który należy pokroić w kostkę. Zawinąć roladę i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na kilka godzin. Smacznego

W kuchni u Moniki
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 377

Pyszna przekąska, która bardzo ładnie się prezentuje a do tego nie jest tak trudna do zrobienia jak mi się wydawało.składniki:1 opakowanie mrożonego szpinaku 450

Monia miesza i gotuje
Domowe drożdżówki z konfiturami 225

pszennej 16 dag masła lub dobrej jakości margaryny 1/2 litra mleka 2,5 g suchych drożdży 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 16 dag cukru kryształu 1 jajko do posmarowania  słoik konfitury lub dżemu Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i suche drożdże, wymieszać. Masło roztopić, rondel zsunąć z ognia, wlać mleko tak aby w połączeniu(...)roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać na przygotowanej blaszce. Drożdżówki odstawić na ok 30 minut, aby raz jeszcze wyrosły, przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch każdej drożdżówki rozmąconym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 210C i piec ok 12-15 minut w dolnej części piekarnika

Apetyczna babeczka
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką 122

także boicie się zabawy z nimi - uwierzcie... nie ma czego! I koniecznie zróbcie roladę jabłkową. Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje.  Przepis mój możecie znaleźć w dodatku z ciastami w piśmie "Chwila dla Ciebie" nr 37/2017. Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm : 3 jajka 50g/3,5 łyżki cukru 35g/3,5 łyżki mąki pszennej 25g/2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową. Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni. Ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym). Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest

Di gotuje
ROLADA Z INDYKA FASZEROWANA KAPUSTĄ 144

Pyszna rolada do obiadu na gorąco i na zimno do kanapek. SKŁADNIKI 750g mielonego mięsa z indyka 1łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyzeczki imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyzeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 2 jajka SKŁADNIKI NA FARSZ 300 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 grube plastry szynki lub boczku(...)miski wrzucić mięso i wszystkie przyprawy, bardzo dobrze wyrobić. Rozłożyć mięso na folii spożywczej, uformować prostokąt i nałożyć na mięsie farsz. Zwinąć w rulon i poukładać plastry boczku. Roladę obwinąć folią i wstawić na 2-3 godz do lodówki lub na całą noc. Wyjąć z lodówki zdjąć folię i włożyć do formy. Piekarnik powinien być nagrzany

harrisa
Chałka z nadzieniem wg Aleex 153

Sposób przygotowania: 1. Z drożdży, 1 łyżki mleka, 1 łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn i zostawić na 15 minut, aby podrósł. 2. Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać jajko, cukier i cukier waniliowy, sól. 3. Wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło. 4. Dodać wyrośnięty rozczyn. 5. Wyrabiać ok. 15 minut do uzyskania elastycznego, odchodzącego od misy miksera ciasta(...)wałków z ciasta. 10. Na cieście rozsmarować nutellę i zwinąć w roladę. W ten sposób uformować trzeci wałek. 11. Wałki z ciasta połączyć końcami, w taki sposób, aby wałek z nutellą był w środku. 12. Zapleść warkocz i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 13. Z jajka, mleka i cukru zrobić mieszaninę i posmarować nią warkocz. Zostawić do ponownego

W mojej kuchni
Rolada jabłkowa z kokosem 226

wykorzystania naprawdę dużą ilość jabłek. Większość poszła do słoików jako mus. Dzisiejsza rolada to pomysł na praktyczne wykorzystanie domowego musu z jabłek. Leciutki biszkopt otulony podprażonymi z masełkiem i cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto w sam raz na leniwą niedzielę ;).     Składniki:     Biszkopt: 3 jajka 80 g cukru 3 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g) 2 płaskie łyżki(...)czasie od razu wyjąć blaszkę z biszkoptem.   Biszkopt przełożyć na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Ściągnąć papier do pieczenia i wraz ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Odstawić na bok do wystudzenia. Biszkopt należy zwinąć od razu po upieczeniu- gdy jest jeszcze gorący. W innym wypadku może popękać.     Nadzienie: Mus jabłkowy przygotować zgodnie

Nastoletnie Wypiekanie
Odwrócona rolada biszkoptowa z jabłkami 178

Wpadłam ostatnio na pomysł, by zamiast tradycyjnej rolady z masą jabłkową zrobić taką troszkę inna, czyli mówiąc inaczej: z braku chęci wrzuciłam pokrojone w kostkę jabłka na blaszkę i zalałam ciastem biszkoptowym. Ot i cała filozofia, za to smaczna niesłychanie :) Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 4 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki cukru pudru(...)wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Gorące wyjmuję, przekładam na deskę przykrytą ściereczką jabłkami do góry i za pomocą ściereczki, jeszcze gorące zwijam w roladę. Odstawiam by wystygła

Ciasteczkowy Potwór
Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98 209

ciepłej wody nadzienie: 75 ml oleju rzepakowego 3/4 szklanki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli Do misy miksera wsypujemy mąkę i robimy w niej zagłębienie. Dodać jajka, drożdże, miód, olej, sól i połowę wody. Mieszamy. Zagniatamy ciasto przy pomocy miksera z hakiem lub ręcznie. Dodajemy pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto przez 7 minut. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut. Chałkę delikatnie smarujemy jednym ubitym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Jeśli góra staje się zbyt ciemna przykrywamy chałkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada z kremem pomarańczowym i makiem 250

bardziej zbita i mniej się kruszy przy zwijaniu rolady. Składniki: Ciasto: * 120 g mąki * 50 ml wody * 130 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilją Krem: *250 g serka mascarpone * skórka otarta z 1 pomarańczy * 40g cukru pudru * 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do powstania białego kremu. Dodajemy mąkę przesianą(...)ubijamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mak. Na ostudzone ciasto wykładamy krem (możemy zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) i delikatnie zwijamy naszą roladę. Całość posypujemy cynamonem i dekorujemy resztą kremu oraz makiem

Mohiella
Rolada z truskawkami 227

Prosta, pyszna i aromatyczna. Taka jest rolada z truskawkami. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, jeśli przygotujesz ją na wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi.Co potrzebujemy ... Na ciasto : 4 jajka 60 gr cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego  50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową z truskawkami zostawiając brzegi po ok 1-1,5 cm. Całość zwijam w roladę i na przechowanie wkładam zawiniętą w folię aluminiową do lodówki. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem i ozdabiam truskawkami. Smacznego

Mechanik w kuchni