rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:43/121)

,,Rolada serowa’’ 17106

torebce wkładamy do gorącej wody i obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego

Podróż w kulinaria
Ekspresowy makowiec 167

gotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem i poprószyć orzechami. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec 212

miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
Faszerowany udziec z indyka 203

pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Udziec układamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Zawijamy w roladę, obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć igłą i nitką niesforne mięsko ;)Naszą roladę układamy

Czerwona Porzeczka
Rolada ekspresowa 166

Rozpływająca się w ustach, bardzo delikatna rolada do przygotowania w kilka chwil. Składniki mam zawsze w domu, więc robię ją bardzo często. Radzę upiec dwie bo znika w mgnieniu oka:) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 4-5 jabłek Sposób wykonania: 1. Największą blachę jaka mieści(...)ściereczkę. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Cukiernia Pychotki
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem. 227

sumie szybko się ja robi. Zapraszam do wypróbowania a może zrobicie taką roladę na święta :)      Składniki : 450 g szpinaku mrożonego 2 serki śmietankowe almette 5 plastrów łososia  3 łyżki startego sera cheddar  sól, pieprz do smaku szczypiorek 5 jajek 1 łyżeczka mąki  2 łyżki posiekanego koperku 1 duży ząbek czosnku sos chrzanowy Roleski Majonezu(...)dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz do smaku.Wykładamy go równomiernie na sosie chrzanowym. Serek mieszamy z łyżką majonezu i rozprowadzamy na łososiu.Delikatnie pomagając sobie folią zwijamy w roladę. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin.     Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada kakaowa z malinami 155

wiele nie ma, a smak pozostaje w pamięci na długo.  Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną?  Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika): 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i zmiksowane maliny. Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na biszkopt. Rolujemy i schładzamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Polewamy roladę, a następnie posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 191

wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Powinno być letnie. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do dużej miski wsypujemy cukier, mąkę, kardamon i sól. Mieszamy. Dodajemy jajko i mleko z masłem oraz drożdżami. Całość wyrabiamy mikserem ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40-50 minut. Składniki nadzienia mieszamy(...)grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Jajko mieszamy z łyżką wody. Smarujemy jajkiem bułeczki. Wierzch posypać cukrem perlistym ja tego

Dzieje kuchennej Wiewióry
ROLADA ŚMIETANOWA WALENTYNKOWA + FILMIK 299

Pyszna rolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu. SKŁADNIKI :            BISZKOPT :  4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru  2 łyżki ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju(...)następnie nakładamy serduszka i lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną czekoladą i cukrem pudrem. Pozostałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy obok ciasta. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego.           Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 200

przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji  u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta. Składniki na biszkopt:  4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stopionego masła(...)Pozostawić do ostygnięcia. Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Posmarować po wierzchu pozostałą końcówka masy

Gosia gotuje
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 356

Roulade with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10

Kulinarny karnet Christophera
Makowczyki 194

pół szklanki letniego mleka i wymieszać w dołeczku z mąką wszystko, tak by rozczyn był konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia drożdży. Kiedy rozczyn już podwoi swoją objętość, wbijamy jajka, mleko podgrzane z cukrem wlewamy i wszystko wyrabiamy, nie przejmować się , jeśli się będzie do rąk kleiło. Ciasto w miarę wyrabiania, lekko gęstnieje, dolać masło z olejem roztopione i ciepłe(...)prostokąt niezbyt szeroki. Na rozwałkowanym cieście smarujemy lekko podgrzaną masę makową, zwijamy w rulon, jak roladę i tniemy na plastry około 5 centymetrowej grubości. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na blaszce nasze makowe roladki, smarować rozmąconym jajkiem, wstawić do piekarnika na około 10 minut w temp. 200 st. Smacznego

kgwjanczewo
Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki 278

bardzo proste do zrobienia, a zapewniam nikt im się nie oprze.  Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży 3 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 5 szklanek mąki 1 jajko 100g masła Nadzienie: czekolada (smak taki jaki lubicie) 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 100g masła Wykonanie ciasta: Przygotowujemy zaczyn: podgrzewami mleko, wrzucamy do niego drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy(...)gładką masę. Ciasto wałkujemy w prostokąt, ale nie za cienko. Nadzienie rozprowadzamy po cieście. Zwijamy roladę i dzielimy na 10 kawałków. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie. Zachowajcie niewielkie odstępy, bo i tak ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 35 min w 190 stopniach

Panda i jej świat
Rolada schabowa z morelami 201

jakiś czas wymyślam nową roladę. Dzisiaj przyszedł czas na roladę z morelami i boczkiem wędzonym.  Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Składniki: 1 ½ kg schabu 250 gram suszonych moreli 100 gram boczku wędzonego 1 jajko Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Bulion 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Schab myjemy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż w taki sposób aby uzyskać schab(...)tyle wody aby całość miała około ½ l. Dodajemy kostkę bulionu, pokrojone pozostałe morele, gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy. Dodajemy 100 ml słodkiej śmietany. Zagotowujemy. I sos gotowy. Pokrojoną roladę podajemy z przygotowanym sosem morelowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Bułeczki cynamonowe 191

Wszystko razem dokładnie mieszamy. W garnuszku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mleko, jajko i mieszamy. Masło jest gorące ale zimne mleko szybko je chłodzi i nie ma obawy, że jajko się zetnie. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką(...)grubości około 4 mm. Na cieście rozsmarowujemy cienko przygotowane nadzienie cynamonowe. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15-18 minut. Z podanych

Smakowity Blog Kulinarny