rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:59/121)

Rolada z tuńczyka z olejem rzepakowym 134

oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy składniki 4 opakowania tuńczyka w oleju 2 jajka

Kulinarne pyszności Molki
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 181

biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: : 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada z boczku nadziewana 133

chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko, oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy w rękawie do pieczenia w 160 stopniach

kgwjanczewo
Wzmacniające czekoladowe naleśniki z bananami i syropem klonowym 152

Pyszne naleśniki, dodają energii, szczególnie jeśli dzień wcześniej raczyliście się roladą ukraińską i czymś mocniejszym :) Mięciutkie, puszyste, możesz dzień wcześniej nasmażyć całą stertę i rano odsmażyć na maśle :) Ja tak robię, rano jestem zakręcona jak ruski termos :) Składniki: 500 ml mleka 180 mixu B 2 jajka 50 g czekolady (u mnie zając po Wielkanocy) 3 łyżki oleju rzepakowego olej klonowy

Kuchnia bezglutenowa Loli
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 285

równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 198

cukru 1 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 100 g miękkiego masła 100 g drobnego brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu wierzch: 1 jajko lekko ubite cukier perlisty lub płatki migdałowe Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego mleko, mieszamy. Mleko z masłem powinny być letnie. W miseczce mieszamy drożdże z 3 łyżkami maślanego mleka(...)nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na 2 cm plastry. Plastry możemy wydłużyć i skręcić by zrobić ślimaczki lub po prostu je ułożyć na blaszce. Wszystko zależy od naszej inwencji. Układamy bułeczki na blasze w sporych odstępach. Odstawiamy bułeczki do ponownego wyrastania na ok. 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 225 st.C. Smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem lub płatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada szpinakowa z łososiem 322

pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki:Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki gałka muszkatołowa, sól, pieprz jajka, 4 szt łyżka mąki łyżeczka masła  Wykonanie:Rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i przyprawami smażymy na patelni (bez tłuszczu), następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żółtka z 4 jaj, łyżkę mąki(...)Całość pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na zmoczoną, wilgotną ścierkę, do wystygnięcia. Przystępujemy do przygotowania nadzienia do rolady. Nadzienie: serek śmietankowy, ok 0,5 kg 4 łyżeczki chrzanu łosoś wędzony w plastrach, opakowanie ok 300 g Serek i chrzan mieszamy na jednolitą masę, nakładamy równomiernie na wystygnięte ciasto

Taste Of My Day
Makowiec z orzechami i rodzynkami 155

Po raz kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na 

KuchniaWeDwoje.pl
Beziki kakaowe 146

Ostatnio przy robieniu rolady zostało nam sporo białek wiec stwierdziliśmy, ze trzeba je jakoś spożytkować :) Pavlova już robiliśmy więc przyszła pora na

Kuchenne Wariacje
Bezowa rolada cytrynowa 177

Od pewnego czasu w spory zachwyt wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżowki zawijane 171

dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i mąkę.Zagnieść ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Przygotować foremki na tartaletki, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować, posmarować dżemem i zwinąć roladę.Pokroić na 1-1,5 cm kawałki i ustawiać w przygotowanych foremkach

Moje domowe kucharzenie
Chałka z makiem 225

Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wieniec makowy 229

Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy  wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i zawijamy w okręg

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada truskawkowa 163

Rewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego(...)wymieszać i przelać na blaszkę. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Nadzienie: 200 g truskawek zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany

Passions hobbies life
Rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym 140

Idealna rolada na chleb jako wędlina oraz podana na zimno z sosem czosnkowym lub tatarskim. Pycha Przygotowanie nadzienia – cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać serek topiony i smażyć chwilkę, mieszając, aż serek się rozpuści. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać serek z cebulką, vegetę, jajko,wymieszać. Doprawić(...)obsmażyć mięso z wszystkich stron. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać wodę. zamknąć naczynie. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia odwrócić roladę. Wyjąć z naczynia i zawinąć w folię spożywczą i potem w ręcznik. Zawinąć ciasno, tak zostawić do ostudzenia. Następnie zimną roladę wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą

Kuchnia Pokoleń
Świąteczny makowiec 1443

Kolejna rozgrzewka z cyklu  , niebawem ŚWIĘTA , dzisiaj zapraszam na bardzo smaczną roladę makową .  To ciasto ma dla mnie szczególne znaczenie , i nie może jego zabraknąć na stole świątecznym , jako dziecko 8 letnie wyczekiwałam kiedy mój tata je przygotuje , piekł zawsze pyszne , teraz kiedy jestem już dorosła i daleko od domu , piekę makowca mojej córce , opowiadając jej jaką(...)ciasto ma historię i mam nadzieje że moja córka także przekaże tą historię swoim dzieciom . Składniki  3 szklanki mąki ( typ 405 ) ( 1 szklanka do podsypania ) 1 jajko  cukier waniliowy delecta  10 dag drożdży świeżych  4 łyżki cukru  0,25 ml mleka  0,5 kg cukru pudru 5 łyżek wody gorącej   masa makowa

Mój Smak