risotto - 2458 przepisów (strona:52/164)

Risotto z tuńczykiem i oliwkami 163

Banalnie proste i szybkie risotto z tuńczykiem, papryką i oliwkami. Aromatycznie doprawione świeżym oregano, które bujnie rozrosło się na moim tarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam! Risotto z tuńczykiem i oliwkami Składniki: szklanka ryżu do risotto 1 cebula ząbek czosnku pół czerwonej papryki 4 pomidory suszone (mogą być z oliwy) garść oliwek zielonych lub czarnych puszka tuńczyka

Smak mojej kuchni
Risotto Z Pieczarkami I Piersią Z Kurczaka 144

Przepyszne i proste risotto które zrobimy w niecałą godzinkę. Jest kremowe i delikatne że na pewno zjemy większą porcję ;) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka 250 gr pieczarek  około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupnu lub domowy) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3 - 4 łyżki śmietanki(...)smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek ) Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut. Gotowe risotto wykładam na talerzyk. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Risotto z owocami morza 200

Risotto to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Wyraziste w smaku, o delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam(...)minut przed końcem gotowania dodajemy mieszankę owoców morza (jeśli używamy mrożonych powinniśmy uprzednio je rozmrozić). Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy risotto solą do smaku. Podajemy. Smacznego

MyCookBook.pl
Risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem 157

Cześć ! W dni takie jak dziś – gdy nie mam siły długo stać w kuchni, przygotowuję risotto. Zaglądam do lodówki i łączę spontanicznie ze sobą ulubione składniki. Zawsze z tej spontaniczności wychodzi pyszny obiad, którym warto się z Wami podzielić. Także zapraszam na risotto z pomidorami, prosciutto i tymiankiem. Ps. W sezonie warto użyć świeżych pomidorów. Poza sezonem – tych(...)odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj kolendrę lub natkę pietruszki, posyp tartym parmezanem. Smacznego ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu

Moja pasja smaku
Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem 90

możemy  pocieszyć   się   kiełkami . Są niezwykle cennym źródłem witamin, minerałów i soli mineralnych!! A u nas na blogu, wypatrując na targi pachnącej botwinki, polecamy przepis na risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem! Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem Składniki: 50 dag buraków (raczej nie za dużych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 fenkuł (około(...)zredukowany. Dodajemy kolejne porcje bulionu, postępując jak poprzednio. Trwa to około 20-25 minut. W trakcie wlewania ostatniej porcji bulionu dodajemy pokrojone drobno lub starte na grubej tarce buraczki. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pietruszką. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 167

wyrazisty w smaku. Idealnie zrobione domowe „kluchy” dopełniły kunsztu tej potrawy. No żywcem nie ma się do czego przyczepić. Tutaj nasze kubki smakowe odpoczęły od (nie)winnych rozpust Makrela / risotto z groszkiem / Pesto z pietruszki – danie to mnie bardzo miło zaskoczyło. Zwykle znamy makrelę wędzoną, do śniadaniowego twarożku albo nawet i solo. Przyznam szczerze i bez bicia, że zwyczajnie(...)przykleja mi się do kręgosłupa, a kubki smakowe wrzeszczą: CHCEMY WIĘCEJ!!! Strzał w dziesiątkę i z pewnością makrela w tej postaci będzie się w mojej kuchni pojawiała. Co do risotto – smaczne, jednak jak sam Pan kelner przyznał, to takie „nie do końca risotto”, gdyż wina ten ryż na oczy nie widział. Szczerze mówiąc, bardziej spasowałoby mi bardziej klasyczne podejście

Kate's Kitchen
Pęczotto z dynią i jarmużem 129

Lubicie risotto ? Ja uwielbiam, choć ostatnio zdecydowanie jem mniej białego ryżu na poczet kasz i soczewicy. Proponuję więc pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty renesans w mojej kuchni. Jeszcze kilka lat temu miałam do niego wstręt. Szary, jak jajka larw…Tak, takie miałam skojarzenia na temat pęczaku, które na szczęście przeistoczyły się w miłość do kaszy(...)czasem. Teraz przyrządzam go tak często jak tylko się da. Pęczotto z dynią i jarmużem to moje ostatnie odkrycie. Sposób przygotowania pęczotto jest podobny do tego co w risotto . Białe wino jak najbardziej wskazane, choć ja użyła sherry. Purre z dyni niemalże zawsze mam w zamrażalce. Musiałam się jednak pocieszyć dynią piżomową. Z chęcią wypróbuję pęczotto z dynią hokkaido . Pęczotto

codojedzenia
Risotto z warzywami 139

Ryż Risotto Uncle Ben’s® to znany włoski ryż Loto uprawiany w okolicach Piemontu i Lombardii, jest doskonały do potraw. Wspaniale smakuje po doprawieniu białym winem i świeżo startym parmezanem lub w połączeniu z warzywami. Ryż po ugotowaniu zachowuje kleistość, dzięki temu może naturalnie zagęszczać zupy i desery. Składniki: - 20 gram masła - 125 gram ryżu Risotto Uncle Ben's - kilka(...)różyczek brokułu - 2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę Przygotowanie: Risotto przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu. A więc: Rozpuszczamy w rondlu 20 g masła. Dodajemy 125 g ryżu i smażymy go aż ziarenka będą przejrzyste. Następnie dodajemy 300 ml gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem regularnie mieszając, aż ryż nabierze kremowej konsystencji i wchłonie całą wodę, około

Życie zaczyna się w kuchni
Pomidorowe risotto z krewetkami 152

Risotto to takie danie do którego można dodać wszystkie ulubione składniki a efekt będzie zawsze pyszny. Tym razem zakupiłam krewetki argentyńskie i postanowiłam je umieścić właśnie w risotto. Do tego pomidory suszone i orzechy a efekt jest znakomity, polecam. Zasmakujcie we włoskim daniu. Pomidorowe risotto z krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z gruszką i tymiankiem 181

Risotto zazwyczaj robię w wersji wytrawnej czy to z brokułami czy z kurkami zawsze mi smakuje. Do aromatycznej wersji na słodko podeszłam pierwszy raz i się nie zawiodłam. Delikatny aromat tymianku fajnie się komponuje ze słodkimi gruszkami. Tego trzeba spróbować. Polecam RISOTTO z GRUSZKĄ I TYMIANKIEM  Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego

Bon appetit mon amie
Risotto z grzybami 120

Podstawą sekretu udanego risotto jest ryż, który w tym daniu powinien być miękki, kleisty i wilgotny. Do przyrządzenia klasycznego risotto potrzebny jest włoski ryż z okrągłymi ziarnami, np. Arborio. Risotto ma najlepszą konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę

To co kocham
Risotto z grzybami 172

Risotto to danie jednogarnkowe, do którego wykorzystuje się specjalną odmianę ryżu przypominającego trochę wydłużone kulki. Przygotowując risotto, musimy się nastawić na spędzanie niedaleko kuchenki 20-30 minut. Składniki (3 porcje): 4 garści ryżu arborio cebula 3 ząbki czosnku 200 g pokrojonych i ugotowanych wcześniej grzybów leśnych lampka białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) - to nie może być jakiekolwiek wino, ale takie(...)które potem wypijecie do risotto ok. 1,5 litra stale podgrzewanego wywaru warzywnego łyżeczka kminku mielonego szczypta suszonego tymianku łyżka masła kilka gałązek natki pietruszki ewentualnie: chili sól pieprz olej do smażenia twardy ser dojrzewający Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobno. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i poddusić na nim cebulę z czosnkiem. Nie dopuścić

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką 169

królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera bardziej wytrawnego(...)charakteru, ale oczywiście nie zaszkodzi również i odrobina startego parmezanu- jak przy klasycznym risotto. * ryż do risotto- 1 szklanka * bulion warzywny/mięsny- 1,2 litra * białe, wytrawne wino- 100 ml (opcjonalnie) * burak- 1 średniej wielkości (około 180 g) * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * olej ryżowy- 1 łyżka do smażenia * sól, pieprz- do smaku * szynka szwarcwaldzka- po 2-3 plasterki

Kraina Miodem Płynąca
Dyniowe risotto z boczkiem i szałwią 137

Cześć ! Kocham dania, które robią się same. Jednym z nim jest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu(...)ognia. Dodaj parmezanu, mascarpone i sok z cytryny, wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj boczek i posyp parmezanem. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. * Tłuszcz, który został po wytopieniu się z boczku, zachowałam. Podgrzałam go i podsmażyłam na nim kilka małych liści szałwii do dekoracji. Smacznego

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania