risotto - 2458 przepisów (strona:56/164)

Sezonowe risotto z kurkami z lasu 115

Risotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej  rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp(...)podsmaż kurki. 5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu. 6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan. 7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej więcej bulionu

AZgotuj!
Risotto ze smardzami 120

Risotto ze smardzami  Składniki: Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu. Przygotowanie: Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie i pogotuj

AZgotuj!
Risotto ze szparagami 161

Sezon na szparagi dobiegł już końca, ale tak trudno mi się z nimi rozstać, że jeszcze na pożegnanie podrzucam Wam przepis na doskonałe risotto. Może Wam też uda się jeszcze dorwać zielony pęczek. A ja uciekam szykować w końcu coś truskawkowego, zanim i one zaczną znikać... Składniki 3-4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 szklanka ryżu(...)risotto (użyłam arborio) 100 ml białego wina 3/4-1 litr bulionu warzywnego oliwa z oliwek lub olej 3 łyżki masła 50 g tartego sera pecorino , parmezanu lub grana padano sól i pieprz świeże zioła do podania (u mnie trybula, ale może być także tymianek, oregano, mięta lub natka pietruszki) Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3-4 cm kawałki, główki

Pełny talerz
Risotto z gruszką i gorgonzolą 132

ryżem, rzecz jasna: gruszkę, gorgonzolę i białe, wytrawne wino. Taką też listę składników podałam dziewczynom. Co z tego nam wyszło, zobaczcie sami na dole oraz tutaj i tutaj . ;)   Risotto z gruszką i gorgonzolą Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub z pestek winogron 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 375 g ryżu arborio 1 spory kieliszek(...)niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól, czarny pieprz UWAGA: W każdym etapie przygotowywania risotta trzeba cały czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości ryżu! Nie może się przypalić choćby w najmniejszym stopniu! Cebulę dusiłam na patelni nie podsmażając, kiedy się zeszkliła i zmiękła, dorzuciłam selera

Kuchnia Prezydentowej
migdałowe risotto ze szparagami 129

tylko) szparagi . Dzisiaj przepis z ich wykorzystaniem, czyli mój niedawny obiad. Niby nic wymyślnego, ale pomyślałam, że podzielę się przepisem, bo bardzo zasmakowało mi to połączenie :) MIGDAŁOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI przepis autorski // 1 porcja ~1-1 1/2  szklanki bulionu warzywnego ~50g ryżu do risotto ~łyżeczka oliwy ~200g szparagów ~3 średnie pieczarki ~garść migdałów (ok.30g) ~przyprawy do smaku W garnuszku(...)szybciej, ale główki szparagów wrzucamy pod koniec gotowania). Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na patelni. Ugotowane szparagi i pieczarki dodać do ryżu. Migdały z grubsza posiekać, podprażyć, dodać do risotta i wymieszać. Smacznego

chili & sugar
Risotto z grzybami leśnymi 80

Pyszne kremowe risotto z dodatkiem aromatycznych, leśnych grzybów gotowane w bulionie i białym winie. Ja dodałam świeże kurki oraz suszone prawdziwki ale równie dobrze możecie użyć dowolnej kombinacji świeżych i suszonych grzybów. Jak w każdym risotto, ważny jest rodzaj ryżu, który użyjecie - użyjcie specjalnego ryżu do risotto, najlepiej arborio, który dobrze wchłonie bulion i wino

Milion Smaków
Risotto ze szparagami i kurczakiem 163

Szparagi najczęściej podaje się jako dodatek do obiadu, ugotowane i posypane zasmażką z bułki tartej. Warto je jednak wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego, kremowego risotto ze szparagami i kurczakiem. Delikatne mięso świetnie komponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha!   Składniki Pęczek białych szparagów Sól łyżka cukru pomidor świeża szałwia 2 łyżki masła 50 ml słodkiej śmietanki 4 ząbki czosnku(...)czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie al dente. Dodajemy 50ml słodkiej śmietanki i dwie łyżki masła. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy

Pyry na Gaz
Risotto z prawdziwkami 114

trakcie spaceru w górach zebraliśmy sporą ilość prawdziwków:P   SKŁADNIKI: kilkanaście borowików 1 litr bulionu z włoszczyzny 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 400 g ryżu do risotto (np. Arborio) 80 ml białego wina siekana natka pietruszki tarty Parmezan sól i świeżo zmielony czarny pieprz Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować w dwóch szklankach wody przez około(...)osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do ryżu. Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie wlać łyżkę wazową pozostałego bulionu i gotować risotto na małym ogniu do czasu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż, od czasu do czasu zamieszać. Wlewać po jednej łyżce wazowej bulionu, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość

MarciochaKucharzy
Risotto z kurczakiem 151

Składniki na 3 porcje. Składniki: 300 g ryżu do risotto (arborio) 1 kieliszek wina białego półsłodkiego 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka startego sera 2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki) Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy) Oliwa(...)Całość ponownie mieszamy i pozostawiamy do momentu aż bulion zostanie wchłonięty. Po tym czasie dolewamy pozostałą część bulionu, ponownie mieszamy i ponownie czekamy aż bulion zostanie wchłonięty. Następnie do risotto dodajemy sera, szafran, mieszamy i chwilę trzymamy na średnim ogniu. Podajemy na ciepło

Emcia Pichci
Paella z owocami morza 203

popróbowaliśmy jej w samej Hiszpanii i nic tego doznania już nie zastąpi ale próbujemy i wychodzą coraz bardziej podobne do oryginału. Jak już wcześniej pisałam paella to takie risotto po włosku tylko inaczej gotujemy tutaj ryż, niemniej jednak ryż jest taki sam jak do risotto czyli klejące małe kuleczki arborio. Przy risotto mieszamy cały czas a przy paelli nie mieszamy

Moje Małe Czarowanie
Risotto z kalarepą, marchwią, groszkiem i cydrem 182

świąteczny stół do mięsa polecam delikatne risotto. Ja podałam je do roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru

Czerwień i błękit
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 168

Najbardziej na świecie lubię risotto z grzybami. Jednak ile można! Dziś poszliśmy rano z synkiem na bazar i tak się zastanawiałem z czym zrobić to danie. Często, nie mając pomysłu w mojej kuchni decyduje strzał na chybił trafił. To takie moje małe wyzwanie. Otwieram oczy i pierwsze co zobaczę biorę i wykorzystuję jako składnik, lub jako bazę do dania(...)padło na gruszkę. Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy

BaRepas
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 128

danie idealne na wieczorną kolację przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy(...)otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie al dente dodajemy szczyptę pieprzu i odstawiamy na bok pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy resztę masła, mieszamy i risotto gotowe ! W międzyczasie oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (8-9 min) następnie obracamy

Wspólne smaki
Paella z kurczakiem i warzywami 4163

kurczakiem i warzywami Składniki: około 600   ml   bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 2 piersi   z kurczaka 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)* 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 2 ząbki czosnku ½ papryczki chilli 1 pęczek cebuli dymki 10-12 czarnych oliwek  300 g pomidorów z puszki bez skórki 1/2 łyżeczki papryki(...)słodkiej ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki soku z cytryny szczypta szafranu (opcjonalnie) sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia * Do paelli używamy ryżu do risotto, ponieważ ryż typowo przeznaczony te tej potrawy jest bardzo rzadko dostępny. Gotujemy go jednak trochę inaczej, niż w przypadku risotto, czyli bez mieszania, co powoduje, że ziarenka ryżu zachowują swoją sypkość. Możecie

Mania Gotowania
Risotto z dynią z mnóstwem przypraw 129

Dzisiejszy przepis jest moim eksperymentem kulinarnym, który zakończył się sukcesem i mnóstwem słów uznania ze strony degustujących. Bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku risotto uzyskałam dzięki użyciu wielu przypraw. Świadome nie podaję dokładnych proporcji przypraw, gdyż każdemu odpowiada inna ilość. SKŁADNIKI 300 g ryżu arborio (może być inny, ale ten jest najlepszy ze względu na sporą zawartość skrobi, która wiąże(...)risotto) 500 g dyni  1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego) olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru) 500-800 ml bulionu  czosnek  imbir curry gałka muszkatołowa kurkuma szczypta cynamonu oregano szałwia bazylia kolendra sól WYKONANIE Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż i jeszcze chwilę

Zofiana