Dziś serwuję pyszny obiad na zielono. W końcu wiosna. Gdy w lodówce mam nadmiar rosołu obowiązkowo gotuje się risotto, kremowe, dzięki ryżu arborio, sycące i bardzo smaczne, uwielbiam je i mogłabym na raz pochłonąć cały garnek, warzywa w nim są chrupiące, smaku dopełnia białe wino i tarty parmezan, nic więcej do szczęścia nie trzeba. Do jego przygotowania niezbędna(...)przypala i można ograniczyć smażenie na tłuszczu do minimum. To najlepsza patelnia w moim domu, choć cena może odstraszać to warto zainwestować w jedną porządną na lata. Zielone risotto to zastrzyk optymizmu i energii, która pobudzi apetyt na życie. Pycha! Składniki: Na 3 porcje/ 40 dag mięsa z uda kurczaka 120 g ryżu arborio 25 dag świeżego groszku
Wanilia i Kardamonpodaje Jamie panissa to mniej elegancka kuzynka risotta. A że my risotto zawsze i wszędzie czem prędzej wykorzystaliśmy przepis. Pochodzi on z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku". Ryż tak przyrządzony jest przepyszny więc polecam gorąco. Ryż panissa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na to przepyszne danie pochodzi z książki Jamiego Olivera "7 sposobów" . Risotto tak przyrządzone jest kremowe, pyszne i za szybko znika z talerza. jak jedliśmy to tylko pomrukiwania było słychać, dlatego polecam gorąco. Risotto z brokułami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJesienne sezonowe super łatwe i pyszne risotto z dynią, to jedno z naszych ulubionych sezonowych dań. To taki cieplutki comfort food na chłodne wieczory. Składniki: masło ok 100 g dynia ok 300 - 400 g mała biała cebula 2-3 szklanki bulionu szklanka ryżu arborio papryczka peperoncino dla aromatu można dodać kilka listków szałwii lub gałązkę rozmarynu do podania: smażona salsiccia/bekon/w(...)Zmniejszamy ogień i pozwalamy składnikom się połączyć. Co jakiś czas dolewamy bulion aż ryż będzie al dente. Na koniec dodajemy łyżkę masła. Ja nie dodaję sera. Ale lubię to risotto ze smażoną salsiccią. Można podać też z łososiem lub bekonem. Smacznego
Cytryna&Co.Cukinia wypełniona po brzegi pieczarkowym risotto zapiekana z serem. Prawda że brzmi pysznie zapewniam że i tak smakuje! Tylko kilka prostych składników i możemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację. 2 porcje 1 duża młoda cukinia 100 gramów ryżu 150 gramów pieczarek 3 łyżki oleju gruby plaster masła 2 garście tartego żółtego sera około 300 ml delikatnego bulionu(...)posiekanym ząbkiem czosnku. Całość chwilę smażymy nadal cały czas mieszając, następnie wlewamy pozostały bulion i gotujemy aż ryż zmięknie a całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy masło, mieszamy. Tak przygotowanym risotto wypełniamy obficie wcześniej podpieczone cukinie, posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 15-20 minut. Smacznego
Andzia PichciRisotto smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. Czy dodamy do niego warzywa sezonowe, mięso czy suszone produkty, rezultat jest ten sam, pyszny obiad na stole. Dlatego bardzo gorąco namawiam do zaprzyjaźnienia się z tym włoskim daniem a potem to już tylko własna inwencja twórcza. Pyszne risotto. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepropozycję na rzecz jednocześnie prostą, ale i wykwintną. I przyznam się szczerze że pierwszy raz robioną przeze mnie zarówno w wolnowarze jak i w takiej wersji. To risotto z karczochami. Niestety nie użyłam świeżych karczochów, bo takowych nie znalazłam w żadnych sklepie w okolicy, dlatego dodałam karczochy marynowane, ale myślę że to był dobry wybór, bo danie wyszło przepyszne. Bardzo(...)smakowała taka wersja i chętnie do niej wrócę. W dodatku bezmięsna bo ileż można jeść mięso. A wolnowar do gotowania risotto sprawdził się idealnie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowrocie z pracy myślimy wyłącznie o smacznym i pożywnym obiedzie i takim które zrobi się na jednej dużej patelni . Takie jest właśnie risotto. Wariacji jest mnóstwo, zależy tylko od pomysłu. Z filecikami anchois zyskało na smaku i nabrało intensywnej wyrazistości, natomiast chrupiąca posypka z chleba tostowego była strzałem w dziesiątkę. Przepis oryginalny i niebanalny. Od jakiegoś czasu testuję piękny(...)kruszonkę: Tostowy chleb maslany mielimy w malakserze, można też rozdrobnić w palcach. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy chleb i smażymy mieszając aż zrobi się chrupiący i złocisty. Risotto rozkładamy na talerze, posypujemy resztą parmezanu oraz kruszonką, dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! *Wpis powstał przy współpracy z firmą Cookin.pl
Wanilia i KardamonDzień dobry :-) Strasznie brzydka dziś pogoda :-( Pada, zimno bardzo, aż nie chce się wychodzić. Moje dzieci zamawiały na obiad po raz kolejny risotto. Polubiły bardzo. Tym razem zrobiłam im ze szpinakiem, cukinią i oliwkami, do tego natka pietruszki. Risotto wyszło pyszne :-) Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 1 porcje: około 300 g ryżu Arborio 1 mniejsza cukinia szpinak
kruche babeczkilasach o tej porze roku pełno grzybów rośnie i warto je wykorzystać jak najlepiej. Tym razem wrzuciłam je do risotta i to był jeden z lepszych pomysłów. Ja tutaj użyłam małych podgrzybków, myślę że inne grzyby też byłyby idealne. Popróbujcie i dajcie znać jak smakowało. Grzyby leśne w risotto. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDawno nie robiłam risotto i to był duży błąd, bo gdy ostatnio postanowiłam je zrobić z dodatkiem 3 serów to obiad, który miał być na następny dzień zniknął zaraz po przygotowaniu jeszcze wieczorem. Cała duża patelnia. Dlatego musiałam zrobić dokładkę, ale rodzina w domu stwierdziła że to risotto było wyjątkowo pyszne, a serowy sos dzięki gorgonzoli idealny w smaku. Polecam
Bernika - moj kulinarny pamietnikpapryk zaczęto zastępować ten rybny (z tureckiego havyar). Ajwar najczęściej używany jest jako dodatek do grillowanego mięsa, ale nie można się ograniczać - widziałem już wiele przepisów na makarony czy risotto z dodatkiem tej cudownej pasty. Dzisiaj proponujemy idealny na kwarantannę ryż z ajwarem. Oczywiście najlepszy będzie ajwar lub ljutenica domowej roboty - z łagodną lub ostrą papryką, z dodatkiem(...)bakłażana, jak kto woli i co ma pod ręką. Składniki (4 porcje): - 2 łyżki oleju - 1 cebula - 200 g ryżu (do risotto lub innego) - szklanka wody - 2 pieczarki - 2 czerwone papryki - 7-8 łyżek ajwaru ( przykładowy przepis ) - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. 2) Na patelnię wrzucamy ryż
Roślinożerni urlopowiczeDziś warjacia na temat risotto. Tym razem na słodko z aromatycznymi przyprawami. Jest to szybkie danie jednogarnkowe, które będzie smakować wszystkim. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. U mnie był to kaurat obiad, ale spradzi sie na każdy posiłek. Składniki na 4-6 porcji: po dwie marchewki o osobę 2 kubki ryżu pół kubka rodzynek łyżeczka cynamonu(...)międzyczasie doddaj rodzynki i sól. Na 2 kubki wody powinno wystarczyć 5 kubków wody, w zalezności od jego rodzaju. Po około 15 minutach potrawa powina być gotowa. Smacznego! Artykuł Risotto na słodko z marchewką i rodzynkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfPomysł na to danie pojawił się wraz z instagramowym wpisem sopockiej restauracji Cały Gaweł. Padło hasło „risotto z porem” i już wiedziałam, że muszę to mieć. Przyznaję bez bicia, że gawłowego dania jeszcze nie próbowałam, ale wierzę, że mojemu do ideału bardzo blisko :) 2-3 porcje: 200 g ryżu do risotto 100 g pora oliwa
Kucharzyca