Bardzo dobre jednodaniowe danie. Mięso pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Na tatelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. smażyć
Kuchnia Pokoleńpodaje. Całe danie jest raczej szybkie do przygotowania i nie wymaga wiele pracy. Polędwiczka już się marynuje więc pora pomyśleć o dodatku, którym dzisiaj będzie brokuł a'la risotto. Tak, wiem, nazwa risotto z brokuła jest pewnym nadużyciem, ale duszony brokuł to w tym wypadku nie jest dobre określenie. Nazwa miała na celu przybliżenie konsystencji potrawy, część jej składników(...)też jest taka sama jak przy risotto więc tradycjonalistów proszę o wyrozumiałość. Pomysł na tak przygotowanego brokuła pochodzi z warsztatów kulinarnych na jakich byłam ostatnio i jest autorstwa szefowej Oliwii Bernady. Bardzo mi się spodobał więc powtórzyłam to w domu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRISOTTO Z INDYKA Smaczne i pożywne danie kuchni włoskiej, również popularne we Francji. Ja lubię je przygotowywać zimą, bo jest bardzo sycące. 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: ok. 40 minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu 1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki(...)wlej śmietanę. Dodaj parmezan. Podgrzewaj przez chwilę do zagotowania. Połącz z ugotowanym ryżem. Podgrzewaj przez chwilę, aż całość zgęstnieje, domieszaj serek mascarpone, wrzuć drobno pokrojonego pomidora i posiekaną bazylię. Risotto powinno mieć gęstą, kremową konsystencję. Podawaj od razu w głębokich talerzach. * Włoski ryż do risotto. ** Jeśli będzie to konieczne, dodaj większą ilość bulionu. Ryż powinien być miękki. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadaniu olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezbędny w naszej diecie, by nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Składniki (na 2 porcje): Risotto z czarnego ryżu 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 lampka białego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki tartego parmezanu szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek(...)momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i dolewam go w trakcje gotowania w zależności od tego jak ryż szybko będzie wchłaniał płyn. Na koniec gotowania risotto (po około 20 minutach) dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i mrożony groszek. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Gotuję 1-2 minuty i dodaję starty parmezan oraz masło. Całość dokładnie mieszam
Mango Papajajeden raz już wspominałam, ze risotto to moje ulubione danie, które mogę przyrządzać i jeść o każdej porze dnia i nocy, w nocy o północy i nad ranem z zamkniętymi oczami. Zawsze wychodzi genialne i zawsze jest go za mało. Aktualnie mam już przygotowane w kuchni 3 kilogramy ryżu Arborio na czarną godzinę prosto z Włoch, tak by każdy(...)Moje ulubione, to wystarczy. Ten przepis to zdecydowanie odbiegająca od oryginału wersja, z czerwonym winem, kurczakiem i pieczarkami. Chipsy z jarmużu odwalają tu dobrą robotę- z kremowego, delikatnego dania risotto staję się potrawą wyższych lotów, o różnych strukturach, w tym chrupiącej bo chipsy są niesamowicie chrupiące. Składniki (na 2 duże porcje, dla głodomorów): 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki
Mango Papajajako przekąska, a jako bezmięsne danie główne podane z mixem sałat i pastą paprykową to Nr 1. Najlepiej do przygotowania tych kotletów użyć kleistego ryżu, ja wykorzystałam ryż do risotto, ale zwykły ryż też się nada, trzeba go ciut rozgotować aby dobrze się kleił. Te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dorosłym jak i dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu(...)sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Można wykorzystać zwykły ryż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzawitają na moim stole. To poprostu jest dobre ! SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 8 plastrów szynki parmeńskiej pieprz cytrynowy, sól oregano oliwa z oliwek 1 szklanka ryżu do risotto (odmiana arborio) ok. pół litra bulionu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka curry 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki zielonej sól, pieprz parmezan łyżka masła(...)oraz oregano. Delikatnie skarmiamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut w temp. 180 st. RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (wszystkie kolory). Smażymy 2 minuty. Wsypujemy ryż
Mój Smak na ŻycieBrak pomysłu na piątkowy bezmięsny obiad? Polecamy kremowe risotto z kurkami (śmiało można zastąpić je innymi ulubionymi grzybami - borowikami czy prawdziwkami) i suszonymi pomidorami. Całość pysznie się komponuje i jest to obiad w kilka chwil. Kremowe risotto z kurkami i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI : 200 g kurek 1 cebula biała 4 pomidory suszone 2 łyżki masła 1 szklanka ryżu(...)risotto 500-550 ml ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku natka pietruszki PRZYGOTOWANIE : Kurki oczyszczamy, wraz z suszonymi pomidorami i obraną cebulą kroimy w kosteczkę. W szerokim wyższym rondlu na maśle szklimy cebulę, dodajemy suszone pomidory i smażymy 2 minuty, po tym czasie dodajemy kurki, solimy i podduszamy 5 minut. Następnie dodajemy ryż, całość podsmażamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskorupiaków, a minimalna zawartość cukru resztkowego (poniżej 1g/l) zapewniła całości piękne tło. Delikatne mięso dorsza miało piękne pole do pokazania się w pełnej krasie. - pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z confitowanym jarmużem i kompresowane pomidorami i Riesling 2013 Weingut Okonmierat Rebholz Pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z konfitowanym jarmużem i kompresowanymi pomidorami stanowił nieco większe wyzwanie dla wina. Szczypiorek, jarmuż(...)pomidorki w zestawieniu z pstrągiem to konfiguracja wymagająca. Bardzo wytrawny i jednocześnie mineralny Riesling 2013 z winnicy Weingut Oekonomierat Rebholz, budził początkowo trochę wątpliwości, ale stawił dzielnie czoła risotto, podkreślił smak jarmużu i zintegrował się z kompresowanymi pomidorkami, które okazały się bardziej wytrawne niż w początkowym wyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe, bita śmietana, sos jeżyny z jagodami
królestwo garówtartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem i parmezanem. Ale to nie takie risotto, to polskie risotto, takie jakie przygotowywano w Polsce, przynajmniej od początku XX wieku. W takiej formie znane również w Polsce powojennej. To zapiekanka z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami(...)żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietaną ryż, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ser i śmietana się lekko zrumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny
królestwo garówRisotto to jedno z łatwiejszych i pysznych dań. Można je wykonać w wielu kombinacjach i zawsze bedzie smakowało! Moja dzisiejsza propozycja jest pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Mniam! Składniki na 3 porcje: 100 g ryżu - brązowego lub do risotto (brązowy należy gotować przed szkleniem na patelni) 1/2 brokuła 1/2 cukinii 1,5 papryki zielonej ( ja dałam pół czerwonej) 2 łyżki(...)przypraw. Brokuł porozdzielaj; cukinie i papryki pokrój w grubą kostkę. Dorzuć do ryżu, wlej jeszcze jedną szklankę wody i duś pod przykryciem do czasu aż ryż wsiąknie całą wodę. Risotto pełne warzyw
CzarnawisienkaRyż z jabłkami... Ulubione danie mojej mamy, robione przez nią zdecydowanie zbyt często, do znudzenia. Mamie ochota na ryż z jabłkami nie przeszła, a mi jeszcze nie przyszła ;). Ale risotto z gruszkami? Dlaczego nie - lubię mleczne desery i uwielbiam gruszki. No i tak się stało - dzisiejszą kolację (a może deser?) robiłam ja :). Mleczne risotto z flambirowanymi gruszkami w karmelu(...)Składniki: 100 gramów ryżu do risotto (Arborio) 1 łyżka masła (NIE margaryny!!!) 1 szklanka (250 ml) mleka 1 szklanka (250 ml) niesłodzonego mleka skondensowanego (oba mleka wlewamy do wspólnego garnka i lekko podgrzewamy) 1 łyżka cukru WANILIOWEGO 3 twarde gruszki 4-5 łyżek cukru (u mnie trzcinowy) 1 łyżka masła Szczypta cynanomu Kieliszek rumu (25 g) Przygotowanie
Kuchnia w szuwarachPyszne, kremowe risotto, które w naszym domu jest ulubionym daniem. On nawet twierdzi, że mógłby to jedynie jeść już zawsze. I dobrze bo risotto nie jest szczególnie pracochłonne a i ja je uwielbiam. Do tego dodatek, niezwykle smaczny, krewetki w marynacie chili- lemon. Całość jest niebanalną ucztą dla podniebienia. Składniki (na 4 duże porcje): 200 gram ryżu Arborio 500 gram(...)Parmezan ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Do ryżu dodajemy masło i większość parmezanu (zostawiamy dosłownie odrobinę do dekoracji) i całość szybko i energicznie mieszamy do rozpuszczenia dodatków. Porcję przygotowanego risotto podajemy z kilkoma krewetkami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaokropna zima tak chyba na mnie zadziałały. Jednak postanowiłam wziąć się w garść i zrobić choćby obiad - coś prostego, nad czym nie będę musiała za dużo myśleć. Więc powstało risotto cytrynowe z paprykowym sosem z kurczaka. Kurczak będzie jutro dziś ryż. Tego rodzaju risotto traktuje jako dodatek do dania podstawowego choć samo również zachwyciło mnie smakiem. Naprawdę bardzo dobre. Risotto
sierotka maRysia w kuchnioporu. Tym bardziej, że czekamy na ten rarytas jakieś 10 miesięcy! Potem zostają nam tylko marynowane i mrożone wersje. Zatem dziś zielonkawa kasza pęczak a'la risotto z białymi szparagami - taka mała wiosenna wariacja szparagowa. Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów Zdrewniałe końcówki szparagów usuwamy, resztę kroimy pod skosem na pół centymetrowe kawałki, główki zostawiamy dłuższe. Do gotującego(...)filiżanki) kilka minut na maśle (1 łyżka) i oleju rzepakowym (1 łżyka). Dolewamy stopniowo zachowany rosół, w którym gotowały się szparagi. Mieszamy energicznie tak, jak to robimy przy tradycyjnym risotto . Kasza będzie stawać się miękka nawet 30 minut dlatego w razie potrzeby możemy dolewać gorącej wody. Kiedy kasza jest al dente, wlewamy 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%. Na ostatnie
Right Behind The Kitchen