risotto - 2458 przepisów (strona:44/164)

Risotto z buraczkami 166

tematów buraczków to zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz słodkiego smaku. Jak dla mnie bomba! Składniki: pęczek małych buraczków – liście wraz z łodygami siekamy i odkładamy do osobnej miski(...)buraczki kroimy w małą kosteczkę i odkładamy do drugiej miski duża cebula, drobno posiekana 300 g ryżu do risotto 500 – 750 ml bulionu warzywnego łyżka masła łyżka ziaren słonecznika łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, cukier Przygotowanie: W dużym garnku topimy masło i wrzucamy cebulkę, chwilę ją szklimy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję

Życie ze smakiem
Pęczotto primavera 112

Pęczotto primavera to wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą zrobioną jak risotto. Pęczotto jest wariacją na temat spaghetti primavera, pasty wymyślonej w 1975 r. w nowojorskiej restauracji Le Cirque. Dzisiaj jest to jeden z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały(...)lekko orzechowe, odświeżające. W naszym daniu są dodatkiem do kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek

Niedzielny kucharz
Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami 138

Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorkami to sycące i konkretne danie. Orzo to makaron z pszenicy durum (bez jajek), wyglądający jak ziarenka ryżu, który razem z podsmażoną, hiszpańską kiełbasą chorizo, zalewany jest bulionem warzywnym. W przeciwieństwie do prawdziwego risotto, od razu wlewany jest cały bulion (nie trzeba przez 20 minut stać nad daniem :) ). Kiedy danie robi się gęste(...)orzo wchłonie cały bulion, dodajemy jarmuż, posypujemy mozzarellą i odrobiną parmezanu, i zostawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie a sery się roztopią. The post Orzo risotto z chorizo, jarmużem i pieczonymi pomidorami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
RISOTTO Z BOROWIKAMI 146

Kaszotto z kurkami? Pokazywałam! Risotto z pieczarkami? Pokazywałam! Kaszotto z podgrzybkami? Pokazywałam! Dziś przyszła pora na ostatni produkt z nowej serii marki The Green Woodpecker Trill. Mam dla Was genialne Risotto z borowikami. Żeby danie bylo jeszcze bardziej sycące dodałam do niego filet z indyka. Niesamowitego aromatu dodał czosnek niedźwiedzi, który idealnie komponuje się z grzybami. To danie to prawdziwa(...)petarda! Jest fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * risotto z borowikami The Green Woodpecker Trill. – 1 op * filet z indyka – 250 g * cebula biała – 1 szt * masło – 3 łyżki * białe wino – 0,5 szkl * bulion warzywny – 3 szkl * parmezan ( tarty )- 3-4 lyżki * czosnek niedźwiedzi suszony

Ostra na Słodko
FASZEROWANE PAPRYKI 145

sycące, aromatyczne. Do przygotowaia zainspirowała mnie marka The Green Woodpecker Trill. Pamiętacie ją? Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczne kaszotto z kurkami tej samej marki. Jest jeszcze Kaszotto z podgrzybkami i Risotto z borowikami. To opakowania wypełnione w 100% naturalnym składnikami bez sztucznych dodatków – tylko ryż ( kasza ) + grzyby + suszone warzywa. NIE JEST TO DANIE TYPU INSTANT A przygotowuje się błyskawicznie(...)jest świetnym pomysłem zarówno na samodzielne danie, jak i np. tak jak dziś dodatek do innych składników. Spróbujcie! Gorąco polecam, bo te dania są naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: * risotto z pieczarkami The Green Woodpecker Trill. – 1 op * czerwona papryka – 3 szt * filet z kurczaka – 150 g * dobrej jakości masło – ok. 3-4 łyżki * bulion warzywny

Ostra na Słodko
Risotto z kurkami 136

obiad. Znalazłam jeszcze opakowanie kurek w lodówce, ryż mam zawsze, kilka bajerów i w 30 minut zrobiłam obiad, i jak to Miśka mi ostatnio słodzi, było to najlepsze risotto na świecie, a mówi mi tak z każdym kolejnym Kurki już się kończą, więc warto się nimi nacieszyć, i jak zawsze polecam zaopatrzyć się w oliwę truflową, a uporem maniaka dodaję(...)łyżkę oleju roślinnego. Najlepiej robić to partiami, aby faktycznie się podsmażyły, a nie ugotowały. Gdy ryż jest już prawie gotowy, dodaj pokruszoną kostkę rosołową oraz mleko kokosowe, a gdy risotto będzie już gotowe dodaj podsmażone kurki. Polecam podawać danie przybranie świeżym tymiankiem lub rozmarynem, czy też podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.   Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami pochodzi z serwisu

greenscarf
Kremowe risotto z bobem 192

Znacie mnie już trochę, więc wiecie że lubię dania nieprzefajnowane. To kremowe risotto jest tego idealnym przykładem. Smakuje równie dobrze co wygląda. Doskonale zdaję sobie też sprawę, że risotto przygotowuje się z winem oraz z bulionem, ale gotuję jednocześnie dla 8-latki, więc muszę iść na pewien kompromis, a smak bulionu doskonale zastępuje użycie kozieradki- sprawdzone nie raz! Składniki(...)trzy razy. Gdy ryż już będzie gotowy, dodaj ugotowany bób i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj dokładnie, dopraw ewentualnie solą i podawaj! Smacznego!     Artykuł Kremowe risotto z bobem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Risotto z grzybami mun 200

moim domu bardzo lubimy ryż i jadamy go na różne sposoby . Jednym z nich jest risotto – w sam raz na lunch – bardzo sycące danie dające dużo energii potrzebnej na resztę dnia. W tej wersji użyłam grzybów mun, ale można także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello . Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej twardawe(...)smaku. Do tego czasu ryż już powinien być gotowy. Przesypujemy go do dużego naczynia, dodajemy zawartość patelni i całość mieszamy, doprawiając przyprawami do smaku. I to właściwie koniec przygotowań risotta – teraz albo można nałożyć je na talerz i zabrać się za konsumpcję albo przesypać je do pojemników i skonsumować w późniejszym terminie Smacznego! * Więcej o ich właściwościach odżywczych można

Lamarida.pl
Risotto ze szparagami i boczkiem 194

Dawno nie było, naszło moich panów na risotto więc zrobiłam. Dodałam szparagi i zrobiłam chipsy z boczku (zapiekłam w piekarniku), trochę białego wytrawnego wina, czosnek, cebula, kurkuma, starta mozzarella i wyszedł pyszny obiad :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). W Rzeszowie w końcu słoneczko, a u Was??  Składniki na 3 porcje: 300 g ryżu do risotto Arborio pęczek szparagów 10 plasterków(...)musimy doprawić. Jeśli musimy to możemy dodać sól lub pieprz. Boczek zmieni nam trochę smak potrawy, więc z tym doprawianiem lepiej zaczekać na sam koniec :-) 5. Gotowe risotto przekładamy do miseczek, możemy posypać startą mozzarellą. Smacznego

kruche babeczki
Leniwe risotto 135

uwielbiam takie lenistwo. Leżysz, a jedzenie samo się robi. Jak tego nie lubić? A jeśli robi się smaczne jedzenie, to już tylko kochać <3 Dziś leniwe risotto . Naprawdę leniwe, bo nawet białego wina nie chciało mi się otwierać i użyłam czerwonego, którego resztka zalegała w lodówce. Ryż arborio powinnam podsmażyć, ale… to lenistwo! 2 porcje: 1 pojedyncza pierś(...)kurczaka 120 g ryżu do risotto (arborio) 200 g pieczarek 50 g parmezanu 1.5 lampki czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz, ekologiczna przyprawa do rosołu (suszona włoszczyzna) Na dno naczynia do zapiekania (najlepiej takie z przykrywką) wylewamy olej, wysypujemy ryż, posypujemy połową sera, dodajemy pokrojone w kostkę mięso oraz pokrojone pieczarki. Doprawiamy

Kucharzyca
Risotto z pieczarkami 306

Risotto z pieczarkami – to pomysł na proste danie, idealne na obiad, czy ciepły posiłek do pracy, który można wrzucić do pudełeczka i szybko odgrzać ;) Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, dodając np. kawałki usmażonego/ugotowanego kurczaka lub indyka. Inspiracja: Kuchnia Lidla Risotto z pieczarkami – Składniki: 200g ryżu (najlepiej arborio, ale jak nie macie, to może […] The post Risotto

Kulinarne Przeboje
Risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem 200

Dzisiaj zapraszam na kolejne danie kuchni włoskiej. Aż sam zdziwiłem się, że nie zaproponowałem jeszcze żadnego pomysłu na risotto na moim blogu w związku z czym dzisiaj naprawiam to zaniedbanie i zapraszam na pyszne risotto z kurczakiem i wędzonym łososiem z dodatkiem sera gorgonzola. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z kurczaka, 200 gram wędzonego łososia, 300 ml białego(...)oliwy, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego tymianku, soli, białego mielonego pieprzu. Nie wiem dlaczego risotto uchodzi za danie trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości, choć wymaga uwagi, to jego przygotowanie jest banalnie proste. Rozpocząłem je od zeszklenia w głębokiej patelni na oliwie pokrojonych w półplasterki szalotek

Wyprawy kulinarne
Włoskie risotto z czarną truflą 237

Witajcie! zapraszam do Włoszech na odrobinę luksusu na który warto sobie pozwolić raz na czas :). Risotto to bardzo prosta potrawa a czarna trufla to już łatwo dostępny produkt w sklepach internetowych. Co ciekawe trufle zawierają podobną substancję co marihuana przez co pewnie niektórzy uważają ją za lekki afrodyzjak. Oprócz tej ciekawostki, w trufli znajdziemy aminokwasy, siarkę oraz prekursory pomagające wytwarzać(...)witaminę D. Jej właściwości wpływają na wyższą odporność organizmu na infekcję. Włoskie risotto będzie na wołowym bulionie z chipsami z szynki parmeńskiej oraz oczywiście serem parmigiano regiano. To istna uczta smaków na którą warto poświęcić pieniądze. Polecam na wieczorną kolację we dwoje!  Dla 2 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 czarna trufla z zalewy w plastrach lub półplastrach

Kuchnia PROzdrowotna
Risotto z gruszką i serem 134

Delikatne risotto ze słodką  gruszką i kremowym serem Tallegio. Bardzo aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli) 2 twarde gruszki 500 ml bulionu warzywnego 1 mała cebulka dymka 1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego) 150 g sera Tallegio (lub innego kremowego typu Camembert) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek(...)około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’. W zależności od ryżu jakiego używasz trwa to około 12-15 minut. Zdejmij risotto z ognia, dodaj pokrojony w kosteczkę ser, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i delikatnie wymieszaj. Podawaj natychmiast

Kuchnia bezglutenowa
Risotto ze szparagami i krewetkami 175

Risotto ze szparagami i krewetkami Składniki: Składniki – 2 duże porcje: Ryż Arborio Uncle Ben's – 100g Krewetki – 10 sztuk Cukinia – 100g Szparagi zielone i białe – 300g Szynka parmeńska - 4 plastry Marchewka – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Seler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne(...)prawie całe wino i bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zblanszowane szparagi. Patelnię przykrywamy i całość dusimy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie, kiedy risotto wchłonęło całą wodę, dodajemy cienkie paski szybki parmeńskiej, usmażone na patelni krewetki, parmezan i masło. Całość mieszamy i znowu dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie risotto doprawiamy

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania