Risotto podobnie jak pizza i wiele dań makaronowych należy do tradycyjnych dań włoskich. Na moim blogu mam już kilka wersji tej potrawy, a najlepiej mojej rodzince smakuje w wersji z kurkami ( przepis ). Jednak ciągle szukam nowych inspiracji. Tym razem przygotowałam pomidorowe risotto z kurczakiem. Wykorzystałam do niego pomidory z puszki, ale w okresie letnim możemy dodać świeże pomidory. Wówczas trzeba(...)cały płyn. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone mięso. Do risotto dodać pomidory i starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę smażyć, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciCześć! Tym razem na obiad zrobiłam risotto z piersią z kurczaka i grzybami suszonymi. W miarę szybko je się przygotowuje, trzeba tylko poczekać aż grzyby namiękną. Może moja rodzina nie przepada za ryżem, ale takie wydanie ryżu bardzo wszystkim posmakowało. Składniki: * 30 dkg ryżu * 25 – 30 dkg piersi kurczaka * 1 papryka czerwona albo żółta * 40 g grzybów(...)kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam. Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut. Pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i dodałam do risotto. Przecisnęłam czosnek przez praskę i dolałam wino. Cały czas gotowałam bez pokrywki i mieszałam co chwilę. Wyłączyłam ogień pod patelnią kiedy ryż wchłonął wszystkie płyny. Dosoliłam do smaku
Pieprzyć z FantazjąRisotto z orzechami włoskimi Przyszedł dzień, że postanowiłem wstać i się ogarnąć. Wbiłem do kuchni jak co rano, ale z tą różnicą, że nie było rano… Było popołudnie… Popatrzyłem na patelnię i już wiedziałem, że dzisiaj będzie się działo. Zrobiłem szybki rendgen lodówki i półek – takie ilości jedzenia mi tam zalegają, że aż wstyd. Od razu(...)oczy rzucił mi się wielki słoik z orzechami włoskimi, zaraz póżniej ryż i już wiedziałem, że będzie to pyszne połączenie! Risotto z orzechami włoskimi tak właśnie było zapoczątkowane. Orzechy włoskie świetnie komponują się z jabłkiem, dlatego własnie te składniki były trzonami dania, do którego dobierałem pozostałe składniki. Śliwki suszone, a jeszcze lepiej wędzone, nadają słodyczy i lekkiej, intrygującej nuty
Blendmanzapoznania się ze zgłoszonymi przepisami. GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ, IDEALNE autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Risotto z borowikami - Mushroom Risotto Recipe - Risotto ai finghi porcini autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Gulasz kurkowy - Golden Chanterelle Goulash Recipe(...)grande e la piccola cuoca | blog: La grande e la piccola cuoca Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni RISOTTO Z BOROWIKAMI autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Grzyby marynowane autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia Grzyby po rosyjsku autorka: Hajduczek
Weekendy w domu i ogrodzieRisotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate(...)kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 2 szklanki białego wina (użyłam tym razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony
Kate's KitchenRisotto stało się moim ulubionym daniem, można je przygotować na wiele różnych sposobów. Jako, że mamy sezon na cukinię to padło na cukinię. Smaku nadaje bulion pomidorowy i ser parmezan. Do tego ostatnio mój ulubiony szczypiorek który dodaje do każdego dania prawie. Pyszne i zdrowo ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka(...)pomidorów 1 mała cukinia 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 3 młode cebulki ze szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię
Delusional TrineZapiekanka manicotti, pulpety po sycylijsku, pierożki z ricotty, risotto groszkiem i grzybami, włoska zupa weselna – pięć dań na pięć dni tygodnia, najlepsze włoskie przepisy na dania proste i smaczne. I niedrogie. U nas w domu, kiedy nie mamy czasu, ani pomysłu na gotowanie, wtedy na pytanie „co by tu zrobić do jedzenia” standardowo pada odpowiedź: makaron. Makaron w każdej postaci(...)rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie gnocchi i makaron z groszkiem i chorizo z przepisu Jamiego Oliviera, który
Niedzielny kucharzRisotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate(...)kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 2 szklanki białego wina (użyłam tym razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony
Kate's Kitchenzrobiłam na obiad kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem. Bardzo polubiłam wtedy to połączenie. Nie mając zbytnio czasu na przygotowanie obiadu, zrobiłam risotto z kurkami i bobem. I wiecie co? Było genialne! Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej(...)bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło, wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto posypane listkami świeżego tymianku lub natką pietruszki i parmezanem. Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami i bobem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuZapiekanka manicotti, pulpety po sycylijsku, pierożki z ricotty, risotto groszkiem i grzybami, włoska zupa weselna – pięć dań na pięć dni tygodnia, najlepsze włoskie przepisy na dania proste i smaczne. I niedrogie. U nas w domu, kiedy nie mamy czasu, ani pomysłu na gotowanie, wtedy na pytanie „co by tu zrobić do jedzenia” standardowo pada odpowiedź: makaron. Makaron w każdej postaci(...)rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie gnocchi i makaron z groszkiem i chorizo z przepisu Jamiego Oliviera, który
Niedzielny kucharzZapraszam na smaczne i proste w przygotowaniu risotto z zielonym mrożonym groszkiem. Pyszne i treściwe risotto (choć bez mięsa) jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację. Polecam Składniki: 1 szkl ryżu do risotta 1 cebula 2 łyżki oleju/oliwy 3 szkl bulionu 250 g mrożonego zielonego groszku sól, pieprz tarty ser Przygotowanie: Cebulę obieramy, siekamy drobno i przesmażamy(...)bulionu. Po 15 minutach gotowania, dodajemy groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z odrobiną tartego sera. Przepis na 3 porcje. Moje risotto podałam na pięknym talerzu od Galeria Cuda Świata
słodkie i nie tylko historie kulinarneJesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać. Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz(...)dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;) Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^ Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona) 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około
Gotowanie...to proste !pewno wyrobię z ich publikacjami jeszcze w trakcie trwania tego konkursu. Teraz już wiem, że choć jeden zostanie zgłoszony, bo to ten poniżej. Pyszne, naturalnie kremowe risotto z delikatnym, indyczym mięsem i kolorowymi warzywami, które miały przede wszystkim zachęcić moje dzieci do konsumpcji. Nie było to łatwe, ale koniec końcem zjadły po miseczce. Doszłam też do wniosku, że kolejnym razem(...)zielonej papryki, bo jest zbyt gorzka w smaku po obróbce termicznej i -przynajmniej moim Synom- nie posmakowała. Składniki dla 4 osób: 1 szklanka ryżu arborio (do risotto) 300g mięsa z piersi indyka ½ czerwonej papryki ¼ żółtej papryki ¼ zielonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 1 cebula czerwona ½ małej cukinii 1 marchewka 4 łyżki kukurydzy Pół pęczka natki pietruszki Kilka pomidorków cherry 1¼ litra
Kuchnia w czekoladzieteż są świadome, że za chwilę z tego cuda, które udało mi się upatrzyć, kupić i mieć- ugotuję coś. Kiedy w sobotę zobaczyłam szparagi to wiedziałam, że tęsknię za risotto, że z prosecco będzie idealne i że w moim koszyku musi znaleźć się jeszcze szynka parmeńska i rozmaryn. Sami widzicie, moja lista zakupów tworzy się sama pod wpływem jednego bodźca(...)wpadł mi w oczy i zapadł w pamięci i który zupełnie nie dotyczy tego tekstu. "Ty się serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca." Składniki (na 2 porcje): Risotto ze szparagami i prosecco: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 100 gram masła 80 gram parmezanu pęczek szparag bez zdrewniałych końcówek 2/3 szklanki ryżu Arborio
Mango PapajaZapraszam na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z porem oraz suszonymi pomidorkami. Zrobiłam wersję dla dorosłych z białym winem. Jeśli risotto będą jadły dzieci to zamiast wina możemy dodać większą ilość bulionu. Polecam Składniki: 1 torebka ryżu białego (125g)-można dać ryż do risotta ale ja nie miałam 120 g pora (biała część) 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 ząbek(...)robimy tak jeszcze raz. Na koniec wlewamy wino białe i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy połowę parmezanu, mieszamy. Przekładamy risotto na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarne