risotto - 2458 przepisów (strona:37/164)

Hiszpańska paella marinera z owocami morza 91

nadająca smak potrawie. Ryż – do przygotowania paelli wykorzystujemy drobny ryż krótko lub średnioziarnisty o okrągłym kształcie, na przykład odmiany bomba. W ostateczności możemy użyć ryżu włoskiego przeznaczonego do risotto, pod żadnym pozorem nie stosujemy zwykłego ryżu typu basmati czy jaśminowego, gdyż nie pochłonie należycie aromatycznych soków. Socarrat – warstwa skarmelizowanego ryżu, najbardziej pożądana i najsmaczniejsza część potrawy. Ryżu(...)spodu i zacznie wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Na tym etapie nie mieszaj ryżu, ryż ma się przypiec i przyrumienić dotykając spodu patelni (nie chcemy kremowej konsystencji, jak w przypadku risotto). Na wierzch ryżu wyłóż rozmrożone wcześniej owoce morza, oprósz solą morską. Patelnię przykryj pokrywką, owoce morze duś w ten sposób na parze przez 5 – 7 minut. Godowe danie serwuj

ProstePesto.pl
Risotto pomidorowe 115

Risotto pomidorowe 🍅 Trwa teraz sezon na pyszne pomidory i trzeba ten sezon porządnie wykorzystać! Dlatego mam dla Was przepis na obłędne, pomidorowe risotto 😍 Podstawa to przepyszne pomidory, odpowiedni ryż, masło i parmezan... Składniki na 3-4 porcje: 3 piękne, duże, pyszne pomidory - gdy trafiły nam się mało intensywne w smaku pomidory dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego na koniec gotowania(...)gramów ryżu do risotto (Arborio lub Carnaroli) 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła ok. 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (gdy używamy 🍗 zmniejszamy ilość masła do 1 łyżki) 1/2 cebuli lub 1 średnia szalotka 2 ząbki czosnku 50 g parmezanu Sól, pieprz Świeża bazylia Przygotowanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Cebulę

Czarnawisienka
Risotto z dynią 82

Risotto z dynią Co prawda sezon na dynię zaczyna się w okolicach lipca, ale nawet teraz, w marcu, jesteśmy w stanie ją kupić w niektórych sklepach. Do takich dań jak dyniowe risotto, najlepsze będą dynie hokkaido, piżmowa lub ewentualnie dynia zwyczajna, czyli ta taka wielka, którą często można spotkać podzieloną na kawałki i zafoliowaną na działach z warzywami. Ja akurat(...)upolowałem zwyczajną, ale risotto z dynią wcale nie wyszło zwyczajne. Jakie jest dzisiejsze risotto dyniowe? Zdecydowanie delikatne, ale jednocześnie bogate w smaku. Delikatnego pazura nadaje tutaj czosnek wraz z imbirem, natomiast wszystko to jest dopełniane przez cynamon i gałkę muszkatołową. Pamiętaj tylko, żeby z tymi dwiema przyprawami nie przesadzić, bo zamiast fajnego dania, wyjdzie Ci dziwny deser 😂 dodaj po prostu

Blendman
Risotto pieczarkowe z kurczakiem 87

Risotto robiłam już kilka razy z różnymi dodatkami. Z racji tego, że smakuje ono w każdej wersji moim domownikom to ciągle szukam nowych inspiracji. Podstawą tego dania jest odpowiedni gatunek ryżu, czyli arborio. Charakteryzuje się on dużą zawartością skrobi, a zaokrąglone ziarna ułatwiają równomierne ugotowanie ryżu. Podczas przygotowywania risotto należy pamiętać, aby bulion był ciepły. Natomiast dodatki możecie zmieniać według(...)uznania. Dzisiejsze moje risotto przygotowałam z pieczarkami i kurczakiem. Całość posypałam natką pietruszki i żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g pieczarek 1 szklanka (200 g) ryżu arborio 1/4 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz posiekana natka pietruszki do posypania starty

Danka Pichci
Risotto z kurkami i bobem 83

zrobiłam na obiad kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem. Bardzo polubiłam wtedy to połączenie. Nie mając zbytnio czasu na przygotowanie obiadu, zrobiłam risotto z kurkami i bobem. I wiecie co? Było genialne! Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej(...)bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło, wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto posypane listkami świeżego tymianku lub natką pietruszki i parmezanem. Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami i bobem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Pomidorowe risotto z kurczakiem 139

Risotto podobnie jak pizza i wiele dań makaronowych należy do tradycyjnych dań włoskich. Na moim blogu mam już kilka wersji tej potrawy, a najlepiej mojej rodzince smakuje w wersji z kurkami ( przepis ). Jednak ciągle szukam nowych inspiracji. Tym razem przygotowałam pomidorowe risotto z kurczakiem. Wykorzystałam do niego pomidory z puszki, ale w okresie letnim możemy dodać świeże pomidory. Wówczas trzeba(...)cały płyn. Następnie dodać 1/2 szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone mięso. Do risotto dodać pomidory i starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę smażyć, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Risotto z grzybami suszonymi i kurczakiem na winie 73

Cześć! Tym razem na obiad zrobiłam risotto z piersią z kurczaka i grzybami suszonymi. W miarę szybko je się przygotowuje, trzeba tylko poczekać aż grzyby namiękną.  Może moja rodzina nie przepada za ryżem, ale takie wydanie ryżu bardzo wszystkim posmakowało. Składniki: * 30 dkg ryżu * 25 – 30 dkg piersi kurczaka  * 1 papryka czerwona albo żółta * 40 g grzybów(...)kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam.  Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut.  Pieczarki i paprykę pokroiłam drobno i dodałam do risotto.  Przecisnęłam czosnek przez praskę i dolałam wino.  Cały czas gotowałam bez pokrywki i mieszałam co chwilę. Wyłączyłam ogień pod patelnią kiedy ryż wchłonął wszystkie płyny. Dosoliłam do smaku

Pieprzyć z Fantazją
Risotto z orzechami włoskimi 81

Risotto z orzechami włoskimi Przyszedł dzień, że postanowiłem wstać i się ogarnąć. Wbiłem do kuchni jak co rano, ale z tą różnicą, że nie było rano… Było popołudnie… Popatrzyłem na patelnię i już wiedziałem, że dzisiaj będzie się działo. Zrobiłem szybki rendgen lodówki i półek – takie ilości jedzenia mi tam zalegają, że aż wstyd. Od razu(...)oczy rzucił mi się wielki słoik z orzechami włoskimi, zaraz póżniej ryż i już wiedziałem, że będzie to pyszne połączenie! Risotto z orzechami włoskimi tak właśnie było zapoczątkowane. Orzechy włoskie świetnie komponują się z jabłkiem, dlatego własnie te składniki były trzonami dania, do którego dobierałem pozostałe składniki. Śliwki suszone, a jeszcze lepiej wędzone, nadają słodyczy i lekkiej, intrygującej nuty

Blendman
"Na grzyby... 3." - podsumowanie akcji kulinarnej 117

zapoznania się ze zgłoszonymi przepisami. GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ, IDEALNE autorka:  smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM autorka:  smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Risotto z borowikami - Mushroom Risotto Recipe - Risotto ai finghi porcini autorka:  Angela  | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Gulasz kurkowy - Golden Chanterelle Goulash Recipe(...)grande e la piccola cuoca  | blog: La grande e la piccola cuoca Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami autorka:  czarrna  | blog: czarrna od kuchni RISOTTO Z BOROWIKAMI autorka:  angelinab520  | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Grzyby marynowane autorka:  kulinarnagosia  | blog: Kulinarne Przemyślenia Grzyby po rosyjsku autorka:  Hajduczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto by Monka 115

Risotto z kurczakiem i warzywami J edną z moich ulubionych potraw jest risotto. Risotto jest popularną włoska  potrawa wywodząca się z północy Włoch. Wiele razy ją robiłam chodź za każdym razem inaczej aż w końcu znalazłam odpowiednie przyprawy oraz składniki tej potrawy. Zapraszam do skosztowania tej pyszności... Składniki / 4 porcje 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 pojedyncze filet(...)kurczaka 2/3 szklanki ryżu do risotto  2/5 szklanki białego wina 1 czerwona papryka 1 brokuł 1 puszka kukurydzy   ok. 1 litra bulionu drobiowego oliwa extra vergine 1 łyżka posiekanej natki  przyprawy: po pół łyżeczki kurkumy, oregano, tymianku,przyprawy do gyrosa, papryki ostrej lub słodkiej oraz 2-4 znamiona  szafranu PRZYGOTOWANIE W głębokiej patelni

Monka gotuje
Risotto z grzybami leśnymi 93

Risotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate(...)kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 2 szklanki białego wina (użyłam tym razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony

Kate's Kitchen
Pomidorowe risotto z cukinią 135

Risotto stało się moim ulubionym daniem, można je przygotować na wiele różnych sposobów. Jako, że mamy sezon na cukinię to padło na cukinię. Smaku nadaje bulion pomidorowy i ser parmezan. Do tego ostatnio mój ulubiony szczypiorek który dodaje do każdego dania prawie. Pyszne i zdrowo ;)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka(...)pomidorów 1 mała cukinia 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 3 młode cebulki ze szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię

Delusional Trine
Menu na tydzień: Przepisy na proste włoskie dania 96

Zapiekanka manicotti, pulpety po sycylijsku, pierożki z ricotty, risotto groszkiem i grzybami, włoska zupa weselna – pięć dań na pięć dni tygodnia, najlepsze włoskie przepisy na dania proste i smaczne. I niedrogie. U nas w domu, kiedy nie mamy czasu, ani pomysłu na gotowanie, wtedy na pytanie „co by tu zrobić do jedzenia” standardowo pada odpowiedź: makaron. Makaron w każdej postaci(...)rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski , składający się z przepisów bardzo prostych. Jest tam pizza diavola , włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem , danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie gnocchi i makaron z groszkiem i chorizo z przepisu Jamiego Oliviera, który

Niedzielny kucharz
Risotto z grzybami leśnymi 83

Risotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate(...)kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z grzybami leśnymi. Wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 2 szklanki białego wina (użyłam tym razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony

Kate's Kitchen
Risotto z kurkami i bobem 107

zrobiłam na obiad kurki smażone z bobem i boczkiem, podane z pieczonymi młodymi ziemniakami z tymiankiem. Bardzo polubiłam wtedy to połączenie. Nie mając zbytnio czasu na przygotowanie obiadu, zrobiłam risotto z kurkami i bobem. I wiecie co? Było genialne! Spróbujcie koniecznie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej(...)bulionu. Całość dopraw tymiankiem. Pod koniec gotowania, dodaj ugotowany wcześniej bób. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i schłodzone masło, wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto posypane listkami świeżego tymianku lub natką pietruszki i parmezanem. Smacznego! Artykuł Risotto z kurkami i bobem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku