risotto - 2458 przepisów (strona:29/164)

Mistrzowie makaronu. Domowy makaron z jajek, semoliny i oliwy 78

Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnochi i risotto. Marc Verti, David Joachim „ Proste składniki i odrobina miłości to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić własne idealne ciasto na makaron ” –  Jamie Oliver Dla wielu osób zrobienie świeżego makaronu wydaje się nie lada wyzwaniem. Uważam jednak, że wcale nie musi tak być. Przygotowanie makaronu w domu nie jest takie trudne(...)makaron bezpośrednio do wrzątku. Przepis na domowy makaron z całych jajek i semoliny z dodatkiem oliwy z oliwek pochodzi z książki Mistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnochi i risotto . Mark Vetri, David Joachim. Ta książka to nie tylko zbiór fantastycznych przepisów kulinarnych. To, jak napisał Jamie Oliver “prawdziwa biblia makaronu, na dodatek cudownie napisana”. Vetri, prawdziwy mistrz

Tajemnice Smaku
Mistrzowie makaronu 79

Mistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.  Mistrzowie makaronu to bez wątpienia Włosi. Jeśli zapytasz Włocha o jego ulubione dania, najprawdopodobniej dostaniesz przepis na makaron. I to nie jeden przepis, a dziesiątki różnych receptur i sposobów podania. Makaron domowej roboty cieszy się we Włoszech niesłabnącym uznaniem, bo to właśnie słoneczna Italia jest miejscem narodzin tagliatelle, tagliolini, lasagne(...)włoskim Bergamo i David Joachim, autor, współautor i redaktor ponad czterdziestu książek kucharskich podjęli, w swojej najnowszej książce,  trudne wyzwanie przybliżenia czytelnikom sztuki własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.  Bez względu na to czy swoją przygodę z domowym makaronem zamierzasz dopiero zacząć, czy też samodzielnie robisz makaron od wielu, wielu lat, rozdziały o mące oraz przygotowywaniu świeżego

Cztery Fajery
Warzywne risotta na lato i nie tylko 63

smak. A jeśli do tego dołożymy ciekawy pomysł na produkt, który pozwoli nam na rozkoszowanie się nim w czasie wakacyjnych podróży, to otrzymamy coś rewelacyjnego. Zobaczcie jak oceniam nowe risotta od The Green Woodpekcer Trill. POMYSŁ NA PRODUKT Mój wstęp chyba wyraźnie pokazuje, że koncepcja dań do szybkiego przygotowania od The Green Woodpekcer Trill jakoś mi się podoba. Po pierwsze(...)wiele czasu. Ot ryż Arborio, warzywa i przyprawy. To dobry znak w erze dziwnych dodatków i olejów palmowych. Tu nie mamy nic podejrzanego, ani wzmacniającego smak. NIESKOŃCZONE MOŻLIWOŚCI Risotta od The Green Woodpekcer Trill przygotowane są tak, że wystarczy na przykład na woku rozgrzać trochę oliwy, podsmażyć wszystko, a potem dodać warzywnego bulionu. Ja polecam także w pierwszej fazie podlać

Fleksitarianizm.pl
Risotto z grzybami i tymiankiem 63

warzywa. Czasami przywozi robactwo (w sekundę zjadane przez koty) i liście, chyba nieświadomie. Teraz przywiózł grzyby. Od razu wiedziałam co ugotuję. Bo grzybów ogólnie, po obróbce, zostało niewiele. Risotto z grzybami i tymiankiem to potrawa prosta w obsłudze. Ważny jest jednak rodzaj ryżu, który będziemy gotować, najlepszy jest ryż arborio. Drugim ważnym elementem jest bulion, cały smak zostanie przecież wchłonięty(...)chochlę bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ryż wchłonie bulion, wlewamy kolejną porcję bulionu. W międzyczasie myjemy grzyby, kroimy na mniejsze kawałki i chwilę podsmażamy je oliwie. Wracając do risotto, jeżeli ryż jest jeszcze surowy, a płyn już się wchłonął, wlewamy znowu chochlę bulionu i tak do momentu aż ryż nie będzie miękki. Pod koniec gotowania wrzucamy grzyby, chwilę całość

Kardamonovy
Risotto z ricottą i pieczarkami z dyniowym purée 91

Czas na jesienną propozycję obiadową, więc co powiecie na risotto z dyniowym purée? Risotto, kaszotto, pęczotto itp. to jedne z moich ulubionych dań, które są niezwykle proste, a odpowiednio przygotowane stają się wykwintnymi potrawami. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję dość klasyczną z dodatkiem ricotty, natomiast w niebanalnym towarzystwie chrupiącego boczku, czosnkowych pieczarek i dyniowego purée. Pychota! Przepis na 5 porcji(...)wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy przez kilka minut, aż do odparowania nadmiaru wody i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Ściągamy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Risotto ściągamy z palnika i łączymy z ricottą oraz parmezanem, w razie potrzeby doprawiamy. Na talerzu rozprowadzam purée, nakładamy porcję risotto, rozkładamy pieczarki, a na wierzch układamy plastry boczku. Smacznego! Artykuł

Be Fit Be Strong
Warzywne risotta na lato i nie tylko 95

smak. A jeśli do tego dołożymy ciekawy pomysł na produkt, który pozwoli nam na rozkoszowanie się nim w czasie wakacyjnych podróży, to otrzymamy coś rewelacyjnego. Zobaczcie jak oceniam nowe risotta od The Green Woodpekcer Trill. POMYSŁ NA PRODUKT Mój wstęp chyba wyraźnie pokazuje, że koncepcja dań do szybkiego przygotowania od The Green Woodpekcer Trill jakoś mi się podoba. Po pierwsze(...)wiele czasu. Ot ryż Arborio, warzywa i przyprawy. To dobry znak w erze dziwnych dodatków i olejów palmowych. Tu nie mamy nic podejrzanego, ani wzmacniającego smak. NIESKOŃCZONE MOŻLIWOŚCI Risotta od The Green Woodpekcer Trill przygotowane są tak, że wystarczy na przykład na woku rozgrzać trochę oliwy, podsmażyć wszystko, a potem dodać warzywnego bulionu. Ja polecam także w pierwszej fazie podlać

Fleksitarianizm.pl
Risotto z dzikimi roślinami 125

Risotto z dzikimi roślinami to moja propozycja na tani, pyszny i zdrowy obiad za 5 złotych dla całej rodziny. Ostatni czas ( długi weekend, wiosna, izolacja społeczna) sprzyja mi w działaniu na rzecz mojego zainteresowania jakim jest zbieranie i zjadanie dzikich roślin jadalnych. Pogoda super, aż chce się wyjść na rowery, pojechać za miasto i korzystać z dobrodziejstw natury. A przyroda(...)rissotto pokrzywę , podagrycznik , babkę lacetowatą i liście chrzanu . Wy możecie zgodnie z tym co lubicie i znajdziecie dodać inne chwasty np tasznik, szczaw, koniczynę, gwiazdnicę czy inne. PRZEPIS NA RISOTTO Z DZIKIMI ROŚLINAMI Składniki na ok 4 porcje: 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1,5 szkl ryżu do risotto np arborio 5 szkl bulionu warzywnego

Dorota Smakuje
Pieczarkowe risotto / Mushroom risotto 63

zapraszam do gotowania! W przypadku tego przepisu bardzo ważny jest dobór jogurtu – nie może mieć dużo wody, bo sos nam nie zgęstnieje w odpowiednim czasie i zamiast risotto będzie kleik na kolację Vegetarian, simple, not fast, but delicious! May be served solo or as a side to any meat dish. Another dish from a deep mine of ideas which(...)choose the yogurt – it can’t have to much water inside, because it won’t allow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur

Martyna Cooks
Co zrobić z kaszy – 18 przepisów 96

jaglanej po gryczaną paloną. Co zrobić z kaszą nagromadzoną w takich ilościach? Ugotować super proste i zdrowe potrawy. Dzisiaj polecamy zestaw pomysłów co zrobić z kaszy, głównie dania typu risotto. Sposobów na wykorzystanie kaszy jest jednak znacznie więcej. Na naszym blogu znajdziecie sporo przepisów na burgery z kaszy i mięsa. Polecamy! Tymczasem trzymajcie się zdrowo i odżywiajcie się zdrowo! Kaszotto(...)boczniakami i marchewką Kaszotto z boczniakami ma przyjemny orzechowo-słodki smak za sprawą kaszy i marchewki. Przysmażone boczniaki dodają chrupkości. Zobacz przepis Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami Risotto z kaszy orkiszowej robi się w taki sam sposób jak klasyczne risotto. Bazę dania stanowi orkisz, jedna z najzdrowszych kasz, smaczna i aromatyczna. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Risotto z kaszy orkiszowej

Niedzielny kucharz
Drugie życie kurczaka ;) – risotto z kurczaka 103

mięsa z rosołu? Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , pierogi z mięsem , pasztet, pasztet z makaronu , pasztet z kurczaka bez pieczenia , pierogi ruskie – pierogi pieczone z mięsnym farszem … proponuję risotto z kurczakiem, ale nie włoskie risotto, ale polskie risotto z okresu PRL-u a nawet z jeszcze wcześniejszych czasów. Na risotto nie musi być pierś, noga, mogą być resztki nawet(...)Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Polać nią ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż śmietana z jajkami się lekko zarumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach

królestwo garów
Risotto Z Pieczarkami I Jarmużem 170

Risotto bardzo często przygotowuje i często coś w nim zmieniam, czasami są to małe zmiany, a czasami duże i w tedy dziele się tym przepisem z Wami :) Tym razem risotto z jarmużem jakże zdrowym i smacznym warzywem. Jeśli chcecie aby danie było bez mięsne wystarczy pominąć filet z kurczaka :) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio(...)sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek ) Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego ! *jeśli przeszkadza Wam twarda "tekstura" jarmużu możecie go wcześniej podgotować przez 5 minut i dopiero dodać do risotto

Gotowanie...to proste !
Dyniowe risotto 91

Danie bez którego nie może obejść się sezon dyniowy. Kremowe, delikatne, rozgrzewające risotto. Lekko korzenne, idealne na chłodne dni. Użyłam do jego przygotowania mojego ulubionego gatunku dyni - hokkaido. Ta dynia ma tak ciekawy smak, że nie potrzebuje już wielu dodatków. Sama nadaje potrawom cudownego smaku i koloru.  Pilnujcie swojego risotto i kontrolujcie stopień ugotowania ryżu, żeby wyłapać ten idealny(...)kiedy ryż jest już przyjemnie miękki i całość robi się kremowa, ale nie jest jeszcze zbyt rozgotowana. Gotowanie na małym ogniu i stopniowe dolewanie bulionu jest tutaj kluczem ;) DYNIOWE RISOTTO Składniki na dwie porcje Czas przygotowania około 30- 40 minut 100 g ryżu do risotto 4-5 kawałków upieczonej dyni hokkaido Bulion (około 1,5 szklanki) Pól czerwonej cebuli Ząbek

HealthyCreations
Risotto ze szpinakiem 138

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sekretem kremowego risotto jest odpowiedni ryż oraz sposób gotowania, polegający na dolewaniu kolejnej porcji bulionu dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Wbrew pozorom to danie nie jest trudne, wymaga jedynie uwagi i cierpliwości. Poniżej(...)zobaczycie, jak przygotować risotto krok po kroku.    Risotto ze szpinakiem Składniki na 4 porcje: 150g ryżu arborio 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50g suszonych pomidorów 2 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka masła 100ml białego wytrawnego wina 500ml gorącego bulionu warzywnego 4 łyżki tartego sera (parmezan, grana padano) gałązka tymianku sól pieprz

Obiad gotowy
Risotto z krewetkami i szparagami 139

Risotto z krewetkami i szparagami Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów i chrupiących krewetek. Pyszny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy.     Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto Arborio 300g krewetek 1 pęczek zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy(...)TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Risotto z krewetkami i szparagami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Risotto ze szparagami ( na białym winie) 146

Cześć! Lubię risotto i to bardzo. To akurat powstało pod wpływem chwili w amoku czyszczenia lodówki :) Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg *  100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część(...)paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.  Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto.  Podlałam winem. Posoliłam do smaku.  Poczekałam aż wino i woda zredukują objętość i risotto osiągnie wymaganą sypką konsystencję. Zdjęłam z ognia. Oprószyłam pieprzem.  Odczekałam kilka minut zanim

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania