risotto - 2458 przepisów (strona:23/164)

Rissoto kokosowo-limonkowe z łososiem marynowanym w sosie sojowym i „lemoniadą” ananasowo-kokosową 224

Kolejna uczta dla zmysłów z wykorzystaniem sprawdzonego i podstawowego w mojej kuchni przepisu na risotto, ale z lekkim szaleństwem, jeśli chodzi o dodatki. Risotto uzupełniłam o wiórki kokosowe i skórkę oraz sok z limonki i przyznam, że pierwsza porcja risotto w ustach po prostu oczarowała kubki smakowe! Żeby nie wprowadzać produktów mlecznych tym razem użyłam oleju kokosowego zamiast masła(...)smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : ) Sparz wrzątkiem limonkę, osusz ją i zetrzyj z niej skórkę przy pomocy tarki

Eat me! Fit me!
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem 203

Uwielbiam risotto! Na blogu znajdziecie już kilka przepisów, ale tego na risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem jeszcze nie było. Przy jego przygotowywaniu wystarczy trzymać się znanych zasad robienia risotto i dodać kilka łatwo dostępnych składników. Można się tak bawić do woli. Inne przepisy na risotto znajdziecie TU. Wpis powstał przy współpracy z marką Staub.     Składniki(...)ryżu do risotto 1 filet z piersi kurczaka 1/2 szklanki Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Risotto dyniowe 167

takie trochę, risotto nietypowe, ale w smaku wyjątkowe.  Z białego ryżu, z dodatkiem dzikiego je przygotowałam, które z dynią i czerwoną papryką skomponowałam.  Hokkaido słodkiego smaku i delikatności dodała, a papryka chili ostrości nadała.  Dynia i curry kolor ryżu pięknie zmieniły, a czerwona papryka i kiełki danie ożywiły. 30 min to czas, jaki z pewnością wystarczy(...)risotto przygotowania,  a potem tylko jest czas przyjemnego smakowania. Składniki 3 porcje: ok. 250 g obranej i wydrążonej dyni Hokkaido, 100 g cebuli białej, 1 czerwona świeża papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g ryżu białego długoziarnistego z dzikim, papryczka chili do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka curry, ½ łyżeczki płaskiej cukru

Moniki Smakołyki
RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ 134

Zabieram Was znów w kierunku północnych Włoch na przepyszne Risotto. Jest tam ono dokładnie tak samo popularne jak pasta na południu. Trudno się dziwić – zarówno pastę, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników. Dziś(...)przepis na przepyszne Risotto , którym ostatnio zajadała się cała moja rodzinka! Nie jest to klasyczne, popularne risotto z dodatkiem białego wina i parmezanu, o nie nie! Dziś Was zaskoczę! Jest to Risotto z dodatkiem cydru jabłkowego , sera pleśniowego, groszku oraz bardzo aromatycznych ziół, m.in. szałwii, tymianku i rukwi wodnej. Niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na lekki, rodzinny

Ostra na Słodko
RISOTTO Z CUKINIĄ I FETĄ 227

Risotto to klasyk włoskiej kuchni. My proponujemy Wam kremowe RISOTTO... Artykuł RISOTTO Z CUKINIĄ I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 161

Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można(...)dokładnie obsmażyć na patelni z każdej strony, a następnie włożyć na 7-8 minut do piekarnika. W czasie gdy dorsz piecze się w piekarniku lub smaży my przygotowujemy cytrynowe risotto. Nie ma z nim dużo pracy, wystarczy ryż podlewać gorącym bulionem i co jakiś czas przemieszać. Warto pamiętać, że ilość bulionu, którą wchłonie ryż może być różna,  dlatego dobrze

cool and minty
Risotto ze szparagami w trzech formach. I z cheddarem 202

Stuprocentowo wiosenny comfort food – zielone risotto. Mocno szparagowe, pikantno-słodkie od sera, kremowe i wciągające. Eleganckie i delikatnie chrupiące szparagowe główki, wesołe zielone plasterki i zielone jak Shrek szparagowe purée. Wszystko podbija i spaja truflowa oliwa. Szparagi myjemy, pozbawiamy je zdrewniałych końców. Dzielimy je na trzy części – główkę, środek i dół. Główki i doły odkładamy w całości, środki – cieniutko tniemy(...)koniec, dosłownie na minutę – od razu odcedzamy i odkładamy do miseczki. Podgrzewamy wodę z kostkami bulionowymi lub rosół do wrzenia. Szalotkę bardzo drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Samo risotto przygotowujemy w płaskim, głębokim rondlu lub w dużej, głębokiej patelni. Zaczynamy od rozpuszczenia masła, zeszklenia w nim drobno pokrojonych cebulek i czosnku. Dopiero wtedy gdy się zeszklą, wsypujemy ryż. Nigdy

Karo in the Kitchen
Risotto z szafranem - przepis 215

Kilka dni temu dostałam z Maroko szafran (swojej radości z takich prezentów nie trzeba opisywać :)), pierwsza myśl... muszę zrobić risotto z szafranem. Risotto jest kremowe i ma w sobie kilka płaszczyzn smaku. Na początku wyczuwa się słodkawy posmak cebuli, po chwili charakterystyczny smak białego wina z nutą bulionu. Wszystko scalają pojedyncze ziarna ryżu, które stały się sprężyste i lekko(...)dente. Jeśli ktoś nie jadł warto choć raz spróbować.     SKŁADNIKI : (przepis na 3-4 osoby) ryż do risotto ok 300 g  1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę  2 łyżki masła  ok 1l bulionu drobiowego  125 ml wina białego  2 szczypty szafranu   SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy poszatkowaną

Basia w kuchni
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 190

Sezon dyniowy uważam za otwarty ! Na pierwszy ogień - risotto. Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego(...)mieszając ryż. Czynność powtarzać, aż ryż będzie ugotowany. Do ryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure z dyni. Podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać masło i tarty ser - wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki

kolorowotorcikowo
Zielone risotto / ze szpinakiem / 167

Prosta ,  nie wymagająca  zbyt dużego nakładu pracy potrawa  jest  zdrowym, wartościowym  posiłkiem  dla dzieci i dorosłych. A dla mnie tak jak każde risotto  to kolejny sposób na przygotowanie pysznego i szybkiego obiadku. Składniki: /4 porcje/ 360 g ryżu arborio/lub inny na risotto/ 1  mała cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki(...)parmezanu 80 g  sera mascarpone lub gorgonzoli sól i pieprz /do smaku ostra papryczka /do smaku Wykonanie: -Ugotować lub podgrzać bulion warzywny /powinien być gorący podczas  gotowania risotto/ -W rondelku  / z grubym dnem/ podgrzać oliwę i podsmażyć na niej  drobno pokrojoną cebulę  /lekko zeszklić , nie rumienić/. -Wsypać ryż i na wolnym ogniu dusić

Zakamarki mojej kuchni
Risotto z pistacjami 133

Pyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi................. Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach. Przestrzegając podstawowych zasad gotowania  ryżu  można stworzyć wiele smakowitych dań , a odrobina  własnej  inwencji  sprawii ,  że risotto może stać się  jednym z ulubionych potraw...... .........tak jest właśnie  ze mną ....uwielbiam risotto  w każdym(...)moment do odparowania alkoholu . -Stopniowo  dodawać  chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż  będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć  z ognia. Risotto  doprawić do smaku, dodać starty ser i masło. -Energicznie wymieszać , przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. -Gotowe risotto przełożyć na talerze , ozdobić  orzeszkami

Zakamarki mojej kuchni
Pomysł na obiad bez mięsa – 20+ PRZEPISÓW 48

mięsa można zrobić? Sprawdź ponad 20 przepisów i zainspiruj się! Poniżej znajdziesz pyszne przepisy na wegetariańskie obiady, a wśród nich: jednogarnkowe dania bez mięsa, makarony z warzywami, przepisy na risotto z warzywami, pierogi z wegetariańskim farszem. Zobacz również 15 przepisów na wegetariańskie kotlety – https://viagusto.pl/kotlety-wegetarianskie-15-przepisow/ PRZEPISY NA OBIAD BEZ MIĘSA 1. Bezmięsna lasagne na tortilli Prosta pomidorowa lazania(...)pieczarkami Jeśli lubisz makaron, to te łazanki na pewno Ci posmakują! Młoda kapusta i pieczarki tworzą pyszną całość. Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis 6. Grzybowe risotto Przepis na risotto z suszonymi grzybami. Kremowe, wyraziste i pożywne. Zobacz przepis na ten obiad bez mięsa: RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami 7. Placki

Via Gusto
Pasztet żurawinowo-pistacjowy 36

Czas całkowity 1 godzina 5 min   Składniki 1 mała garść suszonych borowików 2 selery 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku Oliwa z oliwek 150 g ryżu risotto lub kaszy jęczmiennej 100 ml białego wina 500 ml wywaru z warzyw 200 g mieszanych grzybów leśnych 100 g pistacji 100 g migdałów 125 g sera Cheddar (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń(...)pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową) 1 garść bułki tartej na zakwasie lub bułki ciabatta 2 łyżki miękkiego jasnobrązowego cukru 200 g świeżej żurawiny lub z słoiczka Wykonanie Ugotuj risotto lub kaszę. Suszone borowiki namocz w niewielkiej ilości wrzątku. Drobno posiekaj seler, obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej olej na dużej patelni na małym ogniu. Dodaj seler

Apetyt na Zielone
15 Inspirujących Przepisów Wegetariańskich: Kuchnia Pełna Smaku i Zdrowia 42

wolnym ogniu, aż warzywa będą jeszcze bardziej miękkie. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj gulasz z ugotowaną kaszą gryczaną i posypany świeżą pietruszką. Wegetariańskie risotto z pieczarkami Wegetariańskie risotto z pieczarkami to klasyczne, kremowe danie, które zachwyci każdego miłośnika wegetariańskiej kuchni. Składniki to ryż arborio, cebula, czosnek, pieczarki, białe wino, bulion warzywny, oliwa z oliwek(...)minuty. Dodaj wino i gotuj, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodawaj stopniowo bulion, aż ryż będzie miękki i kremowy. Na koniec dodaj masło, parmezan, sól, pieprz i pietruszkę. Podawaj risotto posypane dodatkowym parmezanem. Wegetariański pad thai z tofu Wegetariański pad thai z tofu to smakowite danie, które zadowoli miłośników kuchni azjatyckiej. Składniki to ryżowe makaron, tofu, cebula, czosnek, marchew, papryka, kiełki

Kuchennyviral.pl
Risotto z truflami 35

Lubicie risotto? Ja tak. Za jego kremową konsystencję, smak, który można mu nadać wedle uznania lub nastroju, za szybkość przygotowania i prostotę. Powstaje z kilku tak naprawdę prostych składników. Ważne, aby każdy z nich był świeży i dobrej jakości. Dzisiejsze danie to uczta smaków. Do swojego risotto dodałam grzyby, ale w niecodziennej wersji. To risotto z truflami. Oprócz moich ulubionych(...)nawet jako czekoladowy, orzechowy. Wykorzystaną do dania truflę przywiozłam sobie z Hiszpanii i sporo czasu upłynęło, zanim zdecydowałam, do czego wykorzystam tego drogocennego grzybka. A jak przygotować takie risotto z truflami? Składniki 150 g ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle

Raj dla Podniebienia