risotto - 2458 przepisów (strona:16/164)

Risotto z grzybami leśnymi 167

Czas grzybów w pełni więc i mnie nie ominęło grzybowe szaleństwo. Na pierwszy rzut poszło risotto grzybowe. Pamiętam jak byłam dużo młodsza i oglądałam programy kulinarne pojawiało się często słowo risotto zastanawiało mnie co to jest ....jak to smakuję ... aż nadszedł czas gdy sama zrobiłam swoje pierwsze risotto a było to risotto ze szparagami klik . Przy tym daniu trzeba zachować(...)pewne procedury, aby później cieszyć się wyśmienitym risotto. SKŁADNIKI :(danie na 2-3 osoby) 250 g ryżu na risotto  ok 1,2 litra bulionu (użyłam grzybowego ) 2 łyżki masła  4 łyżki oliwy  1 ząbek czosnku 1 mała cebula  ok 120 g parmezanu startego 100 ml białego wina  ok 450 g grzybów leśnych (w ostateczności mogą

Basia w kuchni
Risotto Selerowe 53

Risotto Selerowe, pyszne, można by powiedzieć klasyczne włoskie danie, oczywiście może nieselerowe mój drogi czytelniku, ale samo risotto. Choć risotto dziś jest klasykiem włoskim i jest spożywane na całym świecie, jego historia jest mglista, niejasna i ginie w mrokach średniowiecza. Oj powiało – Umberto Eco . Na początku ustalmy, że przyrządzali je już Aragończycy. Jest to typowe danie kuchni włoskiej, wywodzące(...)się z regionu Veneto, które później rozeszło się na całe Włochy i świat. Jeśli zaczniemy, szukać wstecz to dojdziemy właśnie do czasów średniowiecza, chociaż sama definicja risotto, częściowo została zapisana i skodyfikowana dopiero w 1900, jej pierwsze niejasne wzmianki pochodzą z około 1500 roku. Jak to często bywa, była to potrawa biednych lub mniej zamożnych gospodarstw, dlatego jest tak mało

RafalCook
Risotto z borowikami i prosciutto 61

Risotto z borowikami i prosciutto w rustykalnym stylu 😉 Risotto z borowikami i prosciutto w rustykalnym stylu 😉 Pomysł na to właśnie risotto zrodził się z tego, że zostało mi prosciutto z innego dania, które już niebawem Wam zaprezentuję 😉 Okazało się, że miałem jeszcze ryż Arborio, Parmezan, masło, cebulę i tylko brakowało wina, bo kto by wino trzymał w domu(...)oczywiście musiałem dokupić borowiki suszone. Historia risotto jest, jak myślę znana, ale tak na szybko przypomnę. Niejaki Valerius był młodym uczniem, który w roku 1574 miał wykonać witraż w katedrze Duomo Di Milano. Niestety był pośmiewiskiem, ponieważ do farb dodawał…szafran. Aby się zemścić, obmyślił plan. Na weselu córki swego Pana, w której tak na marginesie się podkochiwał

RafalCook
Risotto z pieczonymi buraczkami 83

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas mieszać, a bulion dolewać stopniowo. Nie można “utopić” ryżu, wlewając od razu całość płynu 🙂 To jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto buraczane bardzo nam smakowało, aczkolwiek(...)Chyba, że lubicie 🙂 Składniki: 500 g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250 g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150 ml wina czerwonego

Moja Delicja
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 95

Wystarczy trochę ryżu, pieczarek, groszek, żeby zrobić proste i eleganckie danie. Risotto z groszkiem takie właśnie jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie(...)miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 113

Wystarczy trochę ryżu, pieczarek, groszek, żeby zrobić proste i eleganckie danie. Risotto z groszkiem takie właśnie jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie(...)miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani

Niedzielny kucharz
Risotto z truskawkami i kozim serem (Risotto alle fragole e caprino) 154

SKŁADNIKI 300 g ry ż u do risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła  500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 300 g di riso carnaroli 300 g di fragole 100 g di caprino 40 g di burro(...)tostujemy ok. 2 minut.  Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.  Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone w drobne kawałki , ser kozi i   resztę masła. P rzyprawiamy solą i pieprzem. Risotto delikatnie

La grande e la piccola cuoca
Risotto z grzybami i rozmarynem (Risotto con funghi pioppini e rosmarino) 159

zalewamy białym winem, gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy drobno pokrojony rozmaryn oraz grzyby. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto(...)powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.  Do risotto dodajemy sól, pieprz oraz resztę masła. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy świeżym pieprzem i startym parmezanem. **** PREPARAZIONE Pulite i funghi, poi tagliateli a fettine. Tritate finemente il rosmarino e gli scalogni. In una padella scaldate

La grande e la piccola cuoca
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 152

pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto(...)powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Do risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i łososia pokrojonego w kostkę. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy świeżym koperkiem. **** PREPARAZIONE In una padella scaldiamo il burro (10 grammi) con 2 cucchiai di olio di oliva, poi versiamo

La grande e la piccola cuoca
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 204

Risotto to bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest to ryż z dodatkami gotowany na bulionie do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Sprawdzony przepis na risotto to tylko połowa sukcesu, musimy jeszcze odpowiednio przygotować to danie. Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni. Risotto z kurczakiem i pieczarkami - składniki(...)500g filetu z kurczaka 300g ryżu 500g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz łyżka masła 50g parmezanu 600 ml bulionu Risotto z kurczakiem i pieczarkami - przygotowanie Pieczarki, cebulę, kurczaka kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich woda, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RISOTTO Z WARZYWAMI 166

Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku. Składniki: ( dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona(...)pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam je do risotta.  Kolej na wino. Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował. Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na  średnim ogniu. Ryż stopniowo będzie

potrawyregionalne
Risotto z grzybami i kurczakiem 41

Leśne grzyby potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Mało popularne w Polsce, ale przepyszne jest risotto z grzybami i kurczakiem – przygotuj je według naszego przepisu i sprawdź, czy to danie dla Ciebie! Jaki ryż użyć podczas przygotowywania risotto? Choć risotto da się przygotować z każdego ryżu, to nie w każde ziarna pozwolą uzyskać odpowiedni smak i konsystencję tego dania. Popularny(...)dania. Jakiego rodzaju ryżu użyć zatem do ristotoo? Najlpiej sprawdzają się poniższe rodzaje: Ryż arborio – jego cechą rozpoznawczą są jasne, duże i owalne ziarna. Doskonale wchłania płyny dodawane do risotto. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami jest bardzo aromatyczny. Można go łatwo znaleźć w większych sklepach spożywczych i dyskontach w Polsce. Ryż carnaroli – jogo ziarna są odrobinę większe od w przypadku

Rozdomowiona
Risotto z zielonymi warzywami 66

Risotto z zielonymi warzywami to danie jednogarnkowe, które przygotujemy na większej, głębokiej patelni. Do zrobienia risotto najlepszy jest ryż arborio lub carnaroli. Ma on krótkie, zaokrąglone ziarna zawierające dużo skrobi, co wpływa na odpowiednią konsystencję gotowego dania. Ten ryż bardzo dobrze wchłania płyny i przyprawy. Risotto można przygotować z różnymi dodatkami: warzywnymi, grzybami, owocami morza, itp. U mnie dzisiaj gościło(...)risotto z zielonymi warzywami, takimi jak cebula, por, cukinia i brokuł, ale ta kompozycja może być inna. Różyczki brokułu przed dodaniem do ryżu wcześniej obgotowałam miałam obawy, że podczas smażenia i ciągłego mieszania potrawy mogą się one całkowicie rozpaść. Risotto z zielonymi warzywami to danie na przygotowanie którego powinno wystarczyć nam 20-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Risotto

Danka Pichci
Risotto z pieczarkami i brokułem 89

Risotto z pieczarkami i brokułem to pyszne i zdrowe danie obiadowe. Przygotowanie takiego lekkostrawnego obiadu jest bardzo łatwe, chociaż wymaga nieco cierpliwości. Kremowa struktura ryżu i delikatna nuta pikantności, połączona ze smakiem brokuła i pieczarek. Przygotowując risotto z pieczarkami i brokułem, należy poświęcić mu całą uwagę.  Wcześniej pokroić warzywa i pieczarki, gdyż po rozpoczęciu smażenia trzeba danie ciągle mieszać(...)będzie delikatny, kremowy i pełen smaku. Polecam delikatnie przyprawić chili i pieprzem, aby podczas jedzenia najpierw wyczuwalne były składniki, a pikantność dopiero pod sam koniec. Najlepszym ryżem do zrobienia risotto jest ryż arborio, który zawiera dużo skrobi. Dobrze wchłania dodawane płyny, co sprawia, że ryż staje się kleisty i delikatny. Danie jest bezmięsne, ale jeśli domownicy nie preferują takiego jedzenia

Kuchcik gotuje
Risotto warzywne (z brokułem, papryką i szczypiorkiem) 161

Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to zachęcam do przygotowania poniższego dania.  Risotto to danie jednogarnkowe, które jest łatwe do przyrządzenia i niesamowicie sycące.  Do poniższego risotta dodałam czerwoną paprykę oraz różyczki brokuła. Przed podaniem, całość posypałam szczypiorkiem. Dodatkowo jest to odchudzona wersja risotta, ponieważ do jego przygotowania dodałam małą ilość masła oraz startego sera.  Składniki(...)porcje: 2/3 szklanki surowego ryżu do risotta (110 g) 1 czerwona papryka 1/2 małego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 3 szklanki wywaru warzywnego szczypta kurkumy sól, pieprz do podania posiekany szczypiorek starty ser typu grana padano Cebulę oraz czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Z papryki usunąć gniazda nasienne

Ugotować