risotto - 2458 przepisów (strona:16/164)

Risotto Selerowe 61

Risotto Selerowe, pyszne, można by powiedzieć klasyczne włoskie danie, oczywiście może nieselerowe mój drogi czytelniku, ale samo risotto. Choć risotto dziś jest klasykiem włoskim i jest spożywane na całym świecie, jego historia jest mglista, niejasna i ginie w mrokach średniowiecza. Oj powiało – Umberto Eco . Na początku ustalmy, że przyrządzali je już Aragończycy. Jest to typowe danie kuchni włoskiej, wywodzące(...)się z regionu Veneto, które później rozeszło się na całe Włochy i świat. Jeśli zaczniemy, szukać wstecz to dojdziemy właśnie do czasów średniowiecza, chociaż sama definicja risotto, częściowo została zapisana i skodyfikowana dopiero w 1900, jej pierwsze niejasne wzmianki pochodzą z około 1500 roku. Jak to często bywa, była to potrawa biednych lub mniej zamożnych gospodarstw, dlatego jest tak mało

RafalCook
Risotto z borowikami i prosciutto 68

Risotto z borowikami i prosciutto w rustykalnym stylu 😉 Risotto z borowikami i prosciutto w rustykalnym stylu 😉 Pomysł na to właśnie risotto zrodził się z tego, że zostało mi prosciutto z innego dania, które już niebawem Wam zaprezentuję 😉 Okazało się, że miałem jeszcze ryż Arborio, Parmezan, masło, cebulę i tylko brakowało wina, bo kto by wino trzymał w domu(...)oczywiście musiałem dokupić borowiki suszone. Historia risotto jest, jak myślę znana, ale tak na szybko przypomnę. Niejaki Valerius był młodym uczniem, który w roku 1574 miał wykonać witraż w katedrze Duomo Di Milano. Niestety był pośmiewiskiem, ponieważ do farb dodawał…szafran. Aby się zemścić, obmyślił plan. Na weselu córki swego Pana, w której tak na marginesie się podkochiwał

RafalCook
Risotto z pieczonymi buraczkami 94

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas mieszać, a bulion dolewać stopniowo. Nie można “utopić” ryżu, wlewając od razu całość płynu 🙂 To jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto buraczane bardzo nam smakowało, aczkolwiek(...)Chyba, że lubicie 🙂 Składniki: 500 g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250 g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150 ml wina czerwonego

Moja Delicja
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 103

Wystarczy trochę ryżu, pieczarek, groszek, żeby zrobić proste i eleganckie danie. Risotto z groszkiem takie właśnie jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie(...)miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani

Niedzielny kucharz
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 121

Wystarczy trochę ryżu, pieczarek, groszek, żeby zrobić proste i eleganckie danie. Risotto z groszkiem takie właśnie jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie(...)miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia się zamieniając całość w kremową delicję. Powszechnie z najlepsze gatunki ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani

Niedzielny kucharz
Risotto z truskawkami i kozim serem (Risotto alle fragole e caprino) 163

SKŁADNIKI 300 g ry ż u do risotto np. carnaroli 300 g truskawek 100 g sera koziego (miękkiego) 40 g masła  500 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 cebula tymianek oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 300 g di riso carnaroli 300 g di fragole 100 g di caprino 40 g di burro(...)tostujemy ok. 2 minut.  Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.  Risotto zdejmujemy z ognia. Dodajemy truskawki pokrojone w drobne kawałki , ser kozi i   resztę masła. P rzyprawiamy solą i pieprzem. Risotto delikatnie

La grande e la piccola cuoca
Risotto z grzybami i rozmarynem (Risotto con funghi pioppini e rosmarino) 169

zalewamy białym winem, gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Dodajemy drobno pokrojony rozmaryn oraz grzyby. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto(...)powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.  Do risotto dodajemy sól, pieprz oraz resztę masła. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy świeżym pieprzem i startym parmezanem. **** PREPARAZIONE Pulite i funghi, poi tagliateli a fettine. Tritate finemente il rosmarino e gli scalogni. In una padella scaldate

La grande e la piccola cuoca
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 162

pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto(...)powinniśmy gotować ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Do risotto dodajemy sól, pieprz, resztę masła i łososia pokrojonego w kostkę. Risotto przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy świeżym koperkiem. **** PREPARAZIONE In una padella scaldiamo il burro (10 grammi) con 2 cucchiai di olio di oliva, poi versiamo

La grande e la piccola cuoca
Risotto z kurczakiem i pieczarkami 215

Risotto to bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest to ryż z dodatkami gotowany na bulionie do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Sprawdzony przepis na risotto to tylko połowa sukcesu, musimy jeszcze odpowiednio przygotować to danie. Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni. Risotto z kurczakiem i pieczarkami - składniki(...)500g filetu z kurczaka 300g ryżu 500g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz łyżka masła 50g parmezanu 600 ml bulionu Risotto z kurczakiem i pieczarkami - przygotowanie Pieczarki, cebulę, kurczaka kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich woda, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy kurczaka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RISOTTO Z WARZYWAMI 171

Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku. Składniki: ( dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona(...)pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie  pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam je do risotta.  Kolej na wino. Wlałam je do garnka i mieszałam aż cały płyn wyparował. Pozostało już tylko wlewać stopniowo bulion/wodę i gotować na  średnim ogniu. Ryż stopniowo będzie

potrawyregionalne
Risotto z grzybami i kurczakiem 48

Leśne grzyby potrafią wzbogacić smak wielu potraw. Mało popularne w Polsce, ale przepyszne jest risotto z grzybami i kurczakiem – przygotuj je według naszego przepisu i sprawdź, czy to danie dla Ciebie! Jaki ryż użyć podczas przygotowywania risotto? Choć risotto da się przygotować z każdego ryżu, to nie w każde ziarna pozwolą uzyskać odpowiedni smak i konsystencję tego dania. Popularny(...)dania. Jakiego rodzaju ryżu użyć zatem do ristotoo? Najlpiej sprawdzają się poniższe rodzaje: Ryż arborio – jego cechą rozpoznawczą są jasne, duże i owalne ziarna. Doskonale wchłania płyny dodawane do risotto. W połączeniu z odpowiednimi przyprawami jest bardzo aromatyczny. Można go łatwo znaleźć w większych sklepach spożywczych i dyskontach w Polsce. Ryż carnaroli – jogo ziarna są odrobinę większe od w przypadku

Rozdomowiona
Risotto z zielonymi warzywami 74

Risotto z zielonymi warzywami to danie jednogarnkowe, które przygotujemy na większej, głębokiej patelni. Do zrobienia risotto najlepszy jest ryż arborio lub carnaroli. Ma on krótkie, zaokrąglone ziarna zawierające dużo skrobi, co wpływa na odpowiednią konsystencję gotowego dania. Ten ryż bardzo dobrze wchłania płyny i przyprawy. Risotto można przygotować z różnymi dodatkami: warzywnymi, grzybami, owocami morza, itp. U mnie dzisiaj gościło(...)risotto z zielonymi warzywami, takimi jak cebula, por, cukinia i brokuł, ale ta kompozycja może być inna. Różyczki brokułu przed dodaniem do ryżu wcześniej obgotowałam miałam obawy, że podczas smażenia i ciągłego mieszania potrawy mogą się one całkowicie rozpaść. Risotto z zielonymi warzywami to danie na przygotowanie którego powinno wystarczyć nam 20-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Risotto

Danka Pichci
Risotto z pieczarkami i brokułem 101

Risotto z pieczarkami i brokułem to pyszne i zdrowe danie obiadowe. Przygotowanie takiego lekkostrawnego obiadu jest bardzo łatwe, chociaż wymaga nieco cierpliwości. Kremowa struktura ryżu i delikatna nuta pikantności, połączona ze smakiem brokuła i pieczarek. Przygotowując risotto z pieczarkami i brokułem, należy poświęcić mu całą uwagę.  Wcześniej pokroić warzywa i pieczarki, gdyż po rozpoczęciu smażenia trzeba danie ciągle mieszać(...)będzie delikatny, kremowy i pełen smaku. Polecam delikatnie przyprawić chili i pieprzem, aby podczas jedzenia najpierw wyczuwalne były składniki, a pikantność dopiero pod sam koniec. Najlepszym ryżem do zrobienia risotto jest ryż arborio, który zawiera dużo skrobi. Dobrze wchłania dodawane płyny, co sprawia, że ryż staje się kleisty i delikatny. Danie jest bezmięsne, ale jeśli domownicy nie preferują takiego jedzenia

Kuchcik gotuje
Risotto warzywne (z brokułem, papryką i szczypiorkiem) 170

Jeżeli staracie się jeść więcej warzyw to zachęcam do przygotowania poniższego dania.  Risotto to danie jednogarnkowe, które jest łatwe do przyrządzenia i niesamowicie sycące.  Do poniższego risotta dodałam czerwoną paprykę oraz różyczki brokuła. Przed podaniem, całość posypałam szczypiorkiem. Dodatkowo jest to odchudzona wersja risotta, ponieważ do jego przygotowania dodałam małą ilość masła oraz startego sera.  Składniki(...)porcje: 2/3 szklanki surowego ryżu do risotta (110 g) 1 czerwona papryka 1/2 małego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 3 szklanki wywaru warzywnego szczypta kurkumy sól, pieprz do podania posiekany szczypiorek starty ser typu grana padano Cebulę oraz czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Z papryki usunąć gniazda nasienne

Ugotować
PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA 134

Kremowe risotto to jeden z tych posiłków, które możesz zrobić na wiele sposobów, wystarczy otworzyć lodówkę sprawdzić co w niej mamy i zadecydować o smaku przewodnim. Risotto to danie, które smakuje wszystkim również dzieciakom, bo większość z nich lubi ryż. Przygotowanie risotta jest proste ale wymaga częstego zaglądania na patelnię, ale poza tym to dziecinnie proste danie. Do risotto powinniśmy(...)sięgnąć po ryż odmiany arborio o bardziej zaokrąglonych końcówkach, dzięki okrągłym ziarnom dobrze łączy się z innymi przyprawami i dodatkami, jest to specjalny ryż do risotta , ale jeśli takiego w domu nie mam zdarza mi się sięgać po ryż jaśminowy. Risotto to danie proste i wywodzi się oczywiście z kuchni włoskiej, czyli tej najprostszej, najmniej skomplikowanej, tej którą pokochały miliony

SMYKWKUCHNI
Amarone i przepis na risotto z winem 176

Werony. Nie jest to oczywista pozycja na w sekcji o łączeniu wina z jedzeniem, bo najlepiej smakuje samo. Ale jeśli przeczytacie ten artykuł, to w nagrodę będzie przepis na risotto z winem Amarone od pani Alice z winnicy Casalu koło Werony. Kto lepiej wie co można ugotować z wykorzystaniem Amarone niż ktoś, kto je uprawia? Amaro to po włosku gorzki/wytrawny(...)ryż z Amarone prosto z tej winiarni. Taki ryż pokocha każdy miłośnik tradycyjnej kuchni weneckiej. Prawdziwy przepis zawiera 3 doskonałe lokalne składniki: wino Amarone, ser i ryż do risotto odmiany Vialone Nano, któr uprawia się w tym regionie. Wszystkie w Polsce są dość drogie, więc można pomyśleć o zastąpieniu podobnymi lub nad zaplanowaniem wyprawy do Włoch, żeby spróbować

Ugotowane pozamiatane
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 147

DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią(...)everywhere vegetable is perfect for various dishes – as a side for meat, as a cream soup, it goes well with pasta. I’ve decided to make a risotto with pumpkin and it was a good decision, the final dish is really tasty, perfect as a side to meat, also perfect as a vegetarian dish – whatever you prefer

Martyna Cooks
RISOTTO Z KURKAMI 186

samego Mistrza i mam nadzieję, że jeszcze mnie kiedyś, czegoś smacznego nauczy… Mimo, że to było ładnych kilka lat temu (kto by to liczył!), to kilka zasad gotowania risotto trwale wryło mi się w pamięć. Co więcej, od tamtej pory przynajmniej raz w miesiącu serwuję w domu risotto. To danie, jak się okazało, o ile jest umiejętnie przyrządzone(...)może być na prawdę smaczne i niezwykle ciekawe smakowo. Oczywiście wciąż muszę pamiętać o indeksie glikemicznym, opanowaniu i powstrzymaniu się przed zjedzeniem większej porcji, ale (dobrze przyrządzone) risotto to na prawdę świetny posiłek. Sycący, aromatyczny, pełen smaku. Wczoraj podzieliłam się z Wami dwoma różnymi przepisami na risotto (Weganona i Pana Tasaka), a dzisiaj chciałam Wam przedstawić moje własne, aromatyczne, eksplodujące

Dietolog
Krótka historia risotto 163

Danie, które znamy jako risotto – jedna z wizytówek kuchni włoskiej – pochodzi ze średniowiecza, czyli z czasu gdy na tereny Półwyspu Apenińskiego trafił ryż. Przeczytaj jaka jest historia risotto. Legenda głosi, że sprowadził je Marco Polo , wprost z Chin. Tyle że to nieprawda, ponieważ Chińczycy nie znają tak podawanego ryżu. Przywieźli go ze sobą arabscy kupcy, którzy(...)czasem okazało się, że włoska ziemia doskonale nadaje się do uprawy niektórych odmian tego zboża. Z czasem zaczęło się ono coraz częściej pojawiać na tamtejszych stołach. Za ojczyznę risotto uważany jest Mediolan. To właśnie tam krzyżowały się kulinarne tradycje Włoch i Hiszpanii, ponieważ miasto przez cztery wieki było pod hiszpańskim panowaniem. To właśnie w Księstwie Mediolanu, w którym wcześniej królowała

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 152

DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią(...)everywhere vegetable is perfect for various dishes – as a side for meat, as a cream soup, it goes well with pasta. I’ve decided to make a risotto with pumpkin and it was a good decision, the final dish is really tasty, perfect as a side to meat, also perfect as a vegetarian dish – whatever you prefer

Martyna Cooks
Dorsz skrei z risotto 141

Dorsz skrei z risotto. Jeśli jeszcze nie jedliście dorsza skrei to bardzo polecam. Pyszny gatunek dzikiego dorsza o delikatnym smaku. Ryba pochodząca z morza arktycznego, a w smaku jak słodkowodna. Po usmażenia bardzo biała i błyszcząca. Idealna do risotto! Odkryłam dorsza skrei kilka lat temu. Skrei można kupić jedynie w lutym. Dorsza smażę panierowanego, polewam zrumienionym masłem i podaję(...)risotto lub ziemniakami. Bardzo często przyrządzam ryby na obiad . Łosoś , śledź czy dorsz to ryby, które najczęściej przyrządzam. Dorsz skrei Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z dorsza 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła do smażenia killa plasterków cytryny lub limonki Risotto 200 g ryżu, u mnie avorio 1 szalotka

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania