Przepis na risotto ze szpinakiem No i mamy kolejną propozycję na danie z ryżem. Risotto uwielbiam za to, że jest “jednogarnkowe”. Dzięki temu nie muszę marnować czasu na zmywanie stosu garów 😍 Risotto ze szpinakiem, to szybkie i pyszne danie. Idealnie sprawdzi się w dni, w które nie masz czasu ślęczeć w kuchni. Czy szpinak musi być świeży? Moim(...)zdaniem tak. Jest kolosalna różnica między risotto ze szpinakiem świeżym, a tym mrożonym. Z mrożonego nie uzyskamy takiego koloru oraz tekstury. Próbować można, ale… szkoda ryżu i wina. Szpinak świeży jest teraz bardzo łatwo dostępny, nie za drogi, więc nic tylko używać 😉 Przy okazji zobacz również risotto z dynią , które jesienią będzie hiciorem, iście wiosenne risotto ze szparagami oraz
BlendmanWiosenne risotto ze szparagami Kilka dni temu, moja koleżanka z dawnych lat podesłała mi zdjęcie dania, które ukręciła. W jego skład wchodziły szparagi, o których istnieniu zupełnie zapomniałem, a właśnie zaczęły się pojawiać w sklepach. Nic w tym dziwnego zresztą, ponieważ wiosna, to sezon na nie. Od razu pomyślałem, że muszę coś dla Ciebie przygotować, bo pewnie spacerując po sklepie(...)wpadną Ci w oczy i będziesz rozmyślać co z nich zrobić. Pierwszą i obowiązkową pozycją w moim odczuciu jest risotto ze szparagami. W moim wydaniu risotto jest delikatne, kremowe i da się w nim wyczuć smak szparagów, które pod zębami subtelnie chrupią. Aby zachować danie w wiosennych klimatach, postanowiłem dodać zielony groszek oraz zwieńczyć owe risotto ze szparagami koperkiem. Dlaczego
Blendmanjuż w ten weekend przygotowaliśmy romantyczną kolację. Dodatkową okazją był drugi miesiąc od momentu naszych zaręczyn. Nawiązując do tamtego wieczoru, pozostaliśmy w morskiej tematyce i zrobiliśmy kremowe risotto z krewetkami . Choć risotto jest to danie czasochłonne, z każdym kolejnym jego wykonaniem czas się coraz mniej dłuży, zwłaszcza jeśli ma się przy sobie Wyjątkową Osobę. Składniki na risotto z krewetkami(...)ryżu do risotto 1 l rosołu drobiowego 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 / 4 kawałka ostrej papryczki (bez pestek) 200 g mrożonych krewetek 50 g masła 50 g parmezanu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Wszystkie
niecodziennikparyPomysł na szybki do przygotowania obiad - risotto z kawałkami piersi kurczaka, papryką oraz groszkiem. Bardzo smaczne i wbrew pozorom lekkie w smaku. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ risotto będzie miało kremową konsystencję. Jeżeli danie chcecie jeść na drugi dzień po przygotowaniu, to przed podgrzaniem wystarczy dolać odrobinę wody do risotta i całość przemieszać. Składniki na 2-3 porcje(...)szklanki ryżu do risotto (125 g) 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cebula sól, pieprz słodka papryka 1/4 kostki masła (50 g) 2-3 łyżki śmietany 30% około 400 ml rosołu/bulionu Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i wymieszać. Z papryk usunąć
UgotowaćWizyta na Podkarpaciu to same przyjemności, a jedną z nich to grzybobranie! Ale to takie wyjątkowe, bo… jest hasło: robimy risotto z grzybami! OK! Ale skąd grzyby? No, jak skąd? A rozejrzyj się! Okazało się, że w pół godziny można obejść posiadłość gospodarzy (nie wychodząc za ogrodzenie!) i mamy kolację! Szefem kuchni był dziś Witek, który z naszymi(...)grzybami stworzył…… sami zobaczcie… to są właśnie te TAJEMNICE SMAKU … Przepis na risotto, którego Witek nauczył się od szefa kuchni restauracji Chianti w Warszawie podczas imprezy niespodzianki zorganizowanej przez żonę Żanetę na Jego 40 urodziny : Składniki 1 etap – „białe risotto” 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 500 g ryżu
Tajemnice SmakuRisotto z buraczkami jest samodzielnym daniem, a także atrakcyjnym dodatkiem do mięs. Jego kolor przyciągnie uwagę każdego. Risotto z buraczkami najlepiej podawać posypane ostrym serem ( ser kozi, ser feta, twaróg wędzony), ozdobione zieloną natką pietruszki. Buraczki do risotto należy wcześniej upiec lub ugotować. Jednak w sklepach dostępne są już ugotowane buraczki, także można wykorzystać własnie je. Zapraszam Was serdecznie(...)przepis na risotto z buraczkami. Zobacz też: Sałatka z burakami i kozim serem Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem Botwinka – zupa z młodych buraków Przepis na risotto z buraczkami Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki średnia cebula szklanka ryżu do risotto 100 ml białego wytrawnego wina 0,7 l bulionu garść parmezanu 3 średnie ugotowane/upieczone buraczki
Kuchnia BazyliiRisotto z parówkami zrobiłam wczoraj dla dzieci głównie i po odbyciu z nimi narady nad tym jak ma to danie wyglądać. Dzieci jak to dzieci, mają kanon swoich ulubionych potraw i nie łatwo włączyć w nie jakieś nowe pozycje, choć usilnie się staram poszerzać ich horyzonty smakowe i urozmaicać menu. To danie jest tego przykładem. Tak mniej więcej odbyła się(...)wczorajsza rozmowa: Ja: Dzieci robię na obiad risotto. Dziecko 1: Nieeee! Dziecko 2: Nieeee! Ja: Przecież to ryż z dodatkami a ryż lubicie! D1: Z jakimi dodatkami? D2: Ja lubię tylko czysty ryż, bez niczego! Ja: To wybierzmy wspólnie dodatki, musi być warzywo i mięsko. Może z groszkiem? brokułami? D1 i D2: Nieeee. Tylko marchewka! Ja: z kurczakiem
Dorota Smakujesens, także prozdrowotny. W tym czasie warto podać coś lekkiego, warzywnego, wiosennego. Doskonałe danie na lekki obiad rodzinny i nie tylko U Agaty w Niedzielę Palmową można skosztować wiosennego risotta. To danie inspirowane kuchnią włoską i jej smaczną prostotą, czyli takie, za jakim przepadamy. Warzywne i witaminowe. Wielokolorowe i lekkie. Jak zrobić dobre risotto? To wcale nie takie trudne(...)dysponujemy szczegółowym opisem, który przygotowała Agata. Przekonajcie się sami i zróbcie risotto na obiad rodzinny. Ta potrawa przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią kuchnię wegetariańską i jej lekkość. Zresztą każdy od czasu do czasu powinien sięgnąć po takie właśnie w stu procentach warzywne dania. Kolorowe risotto z warzywami Składniki: 2 cebule (280 g) 2 marchewki (230 g) kawałek selera
KulinarneImpresje.plRisotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate(...)kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam kolejność przygotowywania względem klasyki i uważam, że był to znakomity pomysł, gdyż wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Risotto z boczniakami Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła
Kate's KitchenMoja Książka kucharska przedstawia przepis na RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI. Kremowe, delikatne risotto z niesamowitym aromatem świeżych ziół oraz grzybów - z lekką nutą pomidorów. Całość posypana parmezanem, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Risotto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! SKŁADNIKI: 200g ryżu do risotto 200g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)szklankę), gotujemy na umiarkowanym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn - nie zapominamy o mieszaniu. Stopniowo dolewamy kolejne porcje bulionu w miarę jak ryż będzie go wchłaniał - tak gotujemy risotto przez około 20 minut. Krok 5. Z ostatnią porcją bulionu, do ryżu dodajemy obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na kawałeczki pomidora. Wszystko razem gotujemy, aż ryż będzie gotowy. Krok 6. Risotto
Moja Książka Kucharskatalerzu. Kreatywnie podchodzę do tematu jedzenia, a codzienne potrawy urozmaicam niecodziennymi połączeniami. Konkurs z serkiem Apetina zaprowadził mnie w moim ulubionym kierunku... wprost w stronę Włoch. Kremowe risotto z dodatkiem serka Apetina o smaku pesto i rukoli wzbogaciłam jeszcze dodatkową porcją domowego pesto. By danie nie było nudne i przewidywalne podałam je z karmelizowaną krótko szalotką i cukrowym groszkiem(...)oraz krewetkami i chipsami z szynki parmeńskiej. To danie to eksplozja smaków! Chrupiące chipsy, delikatne krewetki i kremowe risotto! A do tego te przepyszne, dosłownie minimalnie skarmelizowane na maśle warzywa. I całość uwieńczona garścią świeżych ziół. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Wypróbujcie to danie, gwarantuję, że warto. W tym daniu ważne jest to aby kilka składowych
Mango PapajaKochani to chyba najsmaczniejsze i najprostsze risotto świata! Jest takie z kilku powodów. Ale po kolei . Niedawno zawitała do mnie paczka. Skrywała ona w sobie samo zdrowie i energię. Naciskam na SAMO ZDROWIE, gdyż na rynku panuje deficyt na dobre artykuły spożywcze pozbawione paskudnych rzeczy w środku! Ostatnio testuję również genialną wysoką patelnię Woll Szafir Risotto + patelnia daje(...)jakości stop SILUMIN zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia. Dziś przygotuję zupełnie bezstresowe risotto z kurkami. Kuchnia włoska ma to do tego, że jest nieskomplikowana, zdrowa i pełna zapachów. Przenosi nas w inny wymiar i sprawia, że ładujemy się energią od środka. Nie mogłam
Z Kuchni Do KuchniRisotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „Jakubiak lokalnie”, gdzie podany był jako popisowa potrawa siostry autora. Ja odrobinkę zmieniłam oryginał i po odpowiednim doprawieniu otrzymałam świetne risotto. Nie potrzebuje wina, jest dość płynne, ale dzięki dużej ilości sera wyjątkowo(...)sycące (ja i tak zmniejszyłam jego ilość). Jeśli macie ochotę na pomidorowe szaleństwo, to warto wypróbować to danie. Risotto pomidorowe (dla 4-ech osób): 1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów
Poezja smakuRisotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki(...)dobrej cenie. Do towarzystwa dorzuciłam groszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także na wykwintną kolację – koniecznie z lampką białego wina. Risotto ze szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego
Poezja smakuJest coś uspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu(...)powtarzania tej czynności jak w transie, spokojnie, bez pośpiechu, wprawia w magicznie przyjemny nastrój. Jeśli chodzi o "techniczne" porady dotyczące risotto, o którym wcześniej na blogu nie pisałam, to po pierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion
W kuchni wieczorem