risotto - 2458 przepisów (strona:19/164)

Risotto – włoska robota 132

Risotto jest klasycznym włoskim daniem, które warto jest umieć dobrze przygotować. Nie dość, że jest szybkie – czas jego przygotowania nie powinien zająć Wam więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate(...)kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam kolejność przygotowywania względem klasyki i uważam, że był to znakomity pomysł, gdyż wcześniejsze podprażenie ryżu nadało temu daniu głębi i wielowymiarowości smaku. Risotto z boczniakami Składniki: 250 g ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła

Kate's Kitchen
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 112

Moja Książka kucharska przedstawia przepis na RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI. Kremowe, delikatne risotto z niesamowitym aromatem świeżych ziół oraz grzybów - z lekką nutą pomidorów. Całość posypana parmezanem, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Risotto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! SKŁADNIKI: 200g ryżu do risotto 200g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)szklankę), gotujemy na umiarkowanym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn - nie zapominamy o mieszaniu. Stopniowo dolewamy kolejne porcje bulionu w miarę jak ryż będzie go wchłaniał - tak gotujemy risotto przez około 20 minut. Krok 5. Z ostatnią porcją bulionu, do ryżu dodajemy obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na kawałeczki pomidora. Wszystko razem gotujemy, aż ryż będzie gotowy. Krok 6. Risotto

Moja Książka Kucharska
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 126

talerzu. Kreatywnie podchodzę do tematu jedzenia, a codzienne potrawy urozmaicam niecodziennymi połączeniami. Konkurs z serkiem Apetina zaprowadził mnie w moim ulubionym kierunku... wprost w stronę Włoch.  Kremowe risotto z dodatkiem serka Apetina o smaku pesto i rukoli wzbogaciłam jeszcze dodatkową porcją domowego pesto. By danie nie było nudne i przewidywalne podałam je z karmelizowaną krótko szalotką i cukrowym groszkiem(...)oraz krewetkami i chipsami z szynki parmeńskiej.  To danie to eksplozja smaków! Chrupiące chipsy, delikatne krewetki i kremowe risotto! A do tego te przepyszne, dosłownie minimalnie skarmelizowane na maśle warzywa. I całość uwieńczona garścią świeżych ziół. Jak dla mnie nic dodać, nic ująć. Wypróbujcie to danie, gwarantuję, że warto.  W tym daniu ważne jest to aby kilka składowych

Mango Papaja
Risotto z kurkami 127

Kochani to chyba najsmaczniejsze i najprostsze risotto świata! Jest takie z kilku powodów. Ale po kolei . Niedawno zawitała do mnie paczka. Skrywała ona w sobie samo zdrowie i energię. Naciskam na SAMO ZDROWIE, gdyż na rynku panuje deficyt na dobre artykuły spożywcze pozbawione paskudnych rzeczy w środku! Ostatnio testuję również genialną wysoką patelnię  Woll Szafir Risotto + patelnia daje(...)jakości stop SILUMIN zapewnia optymalną dystrybucję ciepła, co wpływa na jakość przygotowywanych posiłków, jak również na znaczące obniżenie kosztów energii przeznaczonej do gotowania, czy pieczenia. Dziś przygotuję zupełnie bezstresowe risotto z kurkami. Kuchnia włoska ma to do tego, że jest nieskomplikowana, zdrowa i pełna zapachów. Przenosi nas w inny wymiar i sprawia, że ładujemy się energią od środka. Nie mogłam

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto pomidorowe 280

Risotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „Jakubiak lokalnie”, gdzie podany był jako popisowa potrawa siostry autora. Ja odrobinkę zmieniłam oryginał i po odpowiednim doprawieniu otrzymałam świetne risotto. Nie potrzebuje wina, jest dość płynne, ale dzięki dużej ilości sera wyjątkowo(...)sycące (ja i tak zmniejszyłam jego ilość). Jeśli macie ochotę na pomidorowe szaleństwo, to warto wypróbować to danie. Risotto pomidorowe (dla 4-ech osób): 1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów

Poezja smaku
Risotto ze szparagami 265

Risotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać, póki(...)dobrej cenie. Do towarzystwa dorzuciłam groszek, który świetnie pasuje do całości nadając słodkiego posmaku. Potrawa idealna także na wykwintną kolację – koniecznie z lampką białego wina. Risotto ze szparagami – składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 niepełna szklanka mrożonego groszku 1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto (np. arborio) 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej domowego

Poezja smaku
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 183

Jest coś uspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu(...)powtarzania tej czynności jak w transie, spokojnie, bez pośpiechu, wprawia w magicznie przyjemny nastrój. Jeśli chodzi o "techniczne" porady dotyczące risotto, o którym wcześniej na blogu nie pisałam, to po pierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion

W kuchni wieczorem
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 273

polegającej na zebraniu przepisów na najbardziej smakowite potrawy rodem ze słonecznej Italii. Udało nam się zgromadzić aż 110 przepisów, w tym 37 receptur na pyszne makarony. Królowały także pizza, risotto, a także włoskie desery, na widok których ciekła mi ślinka:) W akcji wzięło udział 61 blogerów. Szczególne podziękowania chciałam skierować do Martynosi, Mirabelki oraz Karoli i Alastora z Kuchni(...)Eksperyment Sobotni Trochę inne pesto, idealne do kanapek  - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Włoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów  - Żabka z bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - Dagmara Osowska z bloga

Chilli Czosnek i Oliwa
Arancini 100

wino, mieszając bardzo często, aby ryż się nie przypalił. Nie dodawać zbyt wiele płynu na raz, ryż nie powinien pływać w wywarze. Pod koniec gotowania dodać sól. Mi ugotowanie risotto zajęło 30 minut . Po ugotowaniu, risotto zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zimnego risotto dodać jajko, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny, a najlepiej(...)całą noc. Risotto podzielić na osiem części, każdą rozpłaszczać na dłoni, pośrodku układać ser oraz łyżeczkę sosu pomidorowego. Kolejno, formować w kulki, obtaczać najpierw w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Do dość szerokiego garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wkładać arancini. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez około 7-8 minut

MeCooks
Risotto z szafranem i parmezanem! 119

Ultra pyszne i szybkie risotto z szafranem i parmezanem. Risotto jest u nas dość często, średnio raz w tygodniu lub tak na 10 dni. Risotta robię wszelakie, uwielbiam je za prostotę, za smak, za niebanalność i za możliwość bycia kreatywnym. Zazwyczaj im mniej składników tym lepiej. Robiąc porządki w szafce na przyprawy znalazłam opakowanie szafranu i od razu pomyślałam zrobimy(...)risotto! Wyszło pyszne polecam! PRZEPIS NA RISOTTO Z SZAFRANEM I PARMEZANEM (dla 2 osób) - 200 g ryżu  - 3 -4 ząbki czosnku - 1/2 korzenia pietruszki - natka pietruszki  - 150 -200 ml mleka w zastępstwie śmietanka kremówka - woda lub bulion mięsny lub warzywny - parmezan do oprószenia - sol morska - 2 łyżki masła - łyżka oliwy z oliwek - szafran Na patelni rozpuść masło, dodaj

SMYKWKUCHNI
Risotto z burakami 132

dawana "chodziło" za mną risotto, miałam na nie wielką ochotę. Postanowiłam przygotować risotto z burakami , które są świetnym warzywem o tej porze roku, ponadto idealnie pasują do ryżu. Risotto udało się wyśmienicie - słodkie i kremowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam na pyszną kolację na ciepło. Wszystkie szczegóły o tym jak przygotować prawdziwe risotto, łącznie z włoską nomenklaturą, znajdziecie(...)wpisie  Risotto z suszonymi grzybami .  Wraz ze mną danie z burakami przygotowała  Patrycja i Mirabelka, zajrzyjcie do nich po inspiracje na potrawy z wykorzystaniem buraków!  Risotto z burakami Składniki:  2 większe szalotki bananowe (lub średniej wielkości cebula) 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 250g ryżu arborio pół szklanki białego wytrawnego wina

Codzienne Gotowanie
Pieczarkowe risotto 118

Pieczarkowe risotto Grzybów w tym roku jak na lekarstwo , a w zasadzie wcale więc , nie ma nadziei na risotto ze świeżymi borowikami , czy kurkami , które tak kocha moja rodzinka. W ramach zamiennika użyłam więc pieczarek , nie jest to, to samo co grzyby leśne , ale smakuje znakomicie , choć zupełnie inaczej. Risotto to jedna z tych nieśmiertelnych potraw , z uwagi na swoją(...)prostotę no i oczywiście smak . Można serwować je solo , bądź wzbogacić o mięsne , czy warzywne towarzystwo , wszystko uchodzi i pasuje .Polecam , warto Składniki : 1,5 szklanki ,ryżu do risotto ( okrągły typ arborio ) 8-9 pieczarek 1 dość duża cebulka 2 ząbki czosnku 1,5 szklanki, białego wina półwytrawnego 2 łyżki parmezanu lub pecorino 1 łyżeczka miodu szczypiorek do dekoracji sól

Ogrodnik w podróży
Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami 145

Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami Udko to całkiem niezły kawałek kurczaka , soczyste mięso , nieco bardziej ,wyraziste niż filety z piersi .. Ciekawie przyrządzone , nie ma sobie równych . Glazura jest z dodatkiem miodu z mniszka , co sprawia ,że udko apetycznie błyszczy i nieziemsko smakuje . Risotto warzywne , to..po prostu risotto Mój starszy syn uwielbia je , więc często gości(...)łyżka miodu z mniszka ( może być też pszczeli ) 1 łyżka octu balsamicznego , najlepiej figowego ale może być zwykły ciemny balsamiczny 2 ząbki czosnku sól do smaku 1 łyżka masła Risotto : 1 szklanka ryżu arborio 1/2 młodej małej cukinii 1 cebula biała 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 szklanka białego wina półwytrawnego sól

Ogrodnik w podróży
Risotto ze szparagami, łososiem i ziołami 162

Sezon na szparagi w pełni, dlatego w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów na szybkie i proste dania ze szparagami. Dzisiaj na blogu risotto ze szparagami. Klasyk można by powiedzieć, ale u mnie postanowiłam trochę złamać ten przepis. I risotto podałam z wędzonym łososiem i dużą dawką świeżych ziół. Przepis warty wypróbowania, ja uwielbiam risotta! przepis na risotto(...)śmietnaki - 150 ml mleka - łosoś wędzony około 200g - świeże oregano i tymianek - natka pietruszki - parmezan wedle uznania - oliwa z oliwek i 2 łyżki masła - 300 g ryżu do risotto Na maśle i oliwie podsmaż, a dokładnie zeszklij posieakny czosnek i cebulę. Nie może Ci się przypalić ani zbrązowieć inaczej będzie gorzki! Dodaj pokrojone na kawałki obrane szparagi, całość przesmaż przez

SMYKWKUCHNI