risotto - 2555 przepisów (strona:25/171)

Aromatyczne risotto paprykowe FIT 142

Każdy z nas ma takie dni, kiedy siedzenie w kuchni to ostatnia rzecz, którą chcemy robić albo kiedy w lodówce są pustki, a mamy lenia by wyjść do sklepu. Risotto to jedno z tych dań, do których nie potrzebujemy wielu składników, a większość z nich na pewno macie w domu. To jak? Co powiecie na wykwintne danie bez wysiłku(...)wytrawnego – 750 bulionu (lub 750ml wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) – sól, pieprz *opcjonalnie: 20g parmezanu + dodatkowo do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Cebulę i papryki kroimy w drobną kosteczkę (lub rozdrabniamy w malakserze) i wrzucamy na roztopione 20g masła w rondelku z grubym dnem

Be Fit Be Strong
Proste obiady na 7 dni #9 - Plan z mięsem dla 2 osób - Obierz PDF z listą zakupów! 147

dania wegetariańskie. Również na Waszą prośbę, dodałam do wszystkich przepisów informację o czasie przygotowania, kaloryczności oraz makro. Receptury policzone są na 2 osoby, poza ostatnią. Wybaczcie, ale to wspaniałe risotto pomidorowe miałam sfotografowane już wcześniej. Jednak nie ma tego złego, bo "resztki" możecie zapakować w poniedziałek do lunchboxa.  Proste obiady na 7 dni  to cykl, w którym publikuję(...)włóż piersi z kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 - 25 minut, aż mięso i ziemniaki będą upieczone, a mozzarella roztopiona. Podawaj posypane listkami bazylii.  Niedziela - Pomidorowe risotto z serkiem wiejskim i sosem bazyliowym Kolejny przepis, który przetestowałam z książki "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" Jamiego Olivera. Pamiętacie, jak pisałam Wam, że oszalałam na punkcie serka wiejskiego ? Okazuje

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z borowikami, brązowymi pieczarkami i tymiankiem 145

zapach suszonych borowików i koncentratu z grzybów leśnych to musze przyznać, że nabrałam ogromnej ochoty na danie, które wyeksponowałoby ten niezwykły aromat. Zdecydowałam się na klasyczne włoskie danie, czyli risotto. Do borowików dodałam brązowe pieczarki, tymianek, a całość wykończyłam Grana Padano... ambrozja! I fantastyczna propozycja na świąteczny lub wigilijny stół, jeśli lubicie nieco zaszaleć i urozmaicić klasykę. 😊 Risotto(...)ekologicznej kostki rosołowej) ok. 60-80ml białego wytrawnego wina lub wermutu 1 cebula 1 ząbek czosnku 250g brązowych pieczarek ok. 50g suszonych borowików Devaldano 250g ryżu do risotto (arborio, ja użyłam jaśminowego) 5-6 łyżek masła 2 łyżeczki koncentratu grzybowego Devaldano (opcjonalnie) ok. 50-80g Grana Padano lub Parmezanu pęczek świeżego tymianku Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy

Cooking Monster
Risotto z truflami 122

Lubicie risotto? Ja tak. Za jego kremową konsystencję, smak, który można mu nadać wedle uznania lub nastroju, za szybkość przygotowania i prostotę. Powstaje z kilku tak naprawdę prostych składników. Ważne, aby każdy z nich był świeży i dobrej jakości. Dzisiejsze danie to uczta smaków. Do swojego risotto dodałam grzyby, ale w niecodziennej wersji. To risotto z truflami. Oprócz moich ulubionych(...)nawet jako czekoladowy, orzechowy. Wykorzystaną do dania truflę przywiozłam sobie z Hiszpanii i sporo czasu upłynęło, zanim zdecydowałam, do czego wykorzystam tego drogocennego grzybka. A jak przygotować takie risotto z truflami? Składniki 150 g ryżu do risotto (arborio) 100 g śmietanki kremówki 30% oliwa z oliwek 150 g świeżych kurek tymianek suszony gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 czarne trufle

Raj dla Podniebienia
Risotto ze szparagami 164

Risotto ze szparagami Rozpoczął się sezon na szparagi, więc śpieszmy się, aby w pełni nasycić się tym wspaniałym warzywem. Dziś u mnie na obiadek moje ulubione risotto z zielonymi szparagami. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów, 300g ryżu arborio, 1 niezbyt duża cebula(...)łyżka masła, 750 ml bulionu, ½ szklanki białego wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, tarty parmezen. Sposób przygotowania risotta ze szparagami: Szparagi myję, łamię oddzielając zdrewniałą część (szparag sam najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać ;))  i blanszuję wrzucając je do wrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty. Obieram i siekam cebulę

Gotuj Się Kto Może
Risotto con prosciutto + warsztaty fotograficzne 203

wykorzystaniem ogródkowych owoców.  Co jeszcze?  Razem z Greczynką   produkującą miody i włoską fotografką   uwieczniłyśmy  na cudownych zdjęciach naszą pracę nad przepisem na tradycyjne risotto, urozmaicone w oszołamiający w smaku grecki miód.       ENGLISH VERSION BELOW.  Nim przedstawię przepis chciałam wspomnieć co nieco o włoskim risotto. Jest kilka małych kruczków bez których(...)poziom cukrów nie jest zbyt słodki. Smak jest drewniany i przypomina karmel. Ma kremową konsystencję, wyjątkowy kolor, wyjątkowy aromat i delikatny smak, co czyni go idealnym dopasowaniem do naszego risotto! Ponadto grecki sosnowy miód wykazuje duże właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Możesz przeczytać wszystko o jego wartości odżywczej " tutaj " Jedna porcja zawiera 588 kcal. Smacznego!  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ What happens when

Gawron w rosole
RISOTTO z warzywami 283

Risotto – proste i szybkie danie na obiad, czy też kolację. Stworzyłam przepis na niezwykle kolorowe risotto z warzywami, które komponują się w bardzo ciekawy smak. Dzięki odpowiednim przyprawom całość mimo, że niepozorna stanie się uwielbianym daniem! // Składniki: 1 kubek (200 ml) ryżu – u mnie brązowy 500 ml wody (do ugotowania ryżu) przyprawy do ugotowania ryżu: suszona włoszczyzna, sól

Via Gusto
Risotto z groszkiem cukrowym 202

Risotto z groszkiem cukrowym może być zarówno osobnym daniem, jak i dodatkiem do mięs. Przygotowałam go na obiad do pracy do pieczonej piersi kurczaka. Jest lekkie, nieprzesadzone przyprawami i chrupkie, przez to, że groszek ugotowałam al dente. Każdy fan lekkich dań powinien go spróbować! Zobacz też: Klasyczne risotto Przepis na risotto z groszkiem cukrowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas(...)gotowania: 30 minut Składniki 250 g ryżu do risotto 600 ml bulionu garść groszku cukrowego średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki twardego, długodojrzewającego sera łyżka soku z cytryny łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz do smaku natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy około 7-10 minut, aż będzie miękki

Kuchnia Bazylii
Risotto z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami 165

kolejny p rzepis został zaczerpnięty ze strony masterchef.tvn.pl, ale tym razem pojawił się on w obecnej edycji programu. Dlaczego risotto? Zapytałam męża co chce zjeść na obiad, a on palnął: Risotto! Stwierdziłam czemu nie, nigdy nie robiłam. W zasadzie już wcześniej o tym myślałam. Kiedy później wzięłam się za nie w kuchni mąż z niedowierzaniem patrzy i mówi(...)tutaj gotujesz risotto??? Mówię, że tak przecież chciał na obiad, a on dalej z wielkimi oczami, że żartował przecież. Powiedziałam, że nie ma żartów. Chciał risotto i będzie risotto. Bo co....? Ja nie zrobię? :) Składniki na risotto z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami (około 3 - 4 porcje): dwie torebki ryżu parboiled (szukałam arborio na marne, ale ten dał radę) parmezan

Karola gotuje
Grzybobranie 152

nawet ufo gigant, który miał z 30 centymetrów średnicy kapelusza i ważył ponad pół kilo! Tylko co zrobić z taką niespodziewaną klęską urodzaju? Pierwsze przyszło mi na myśl risotto, w końcu to absolutny klasyk. Był jeszcze quiche z dodatkiem gruyera i szalotki, a reszta skończyła pokrojona w cienkie plasterki i wysuszona w piekarniku (wymagania- 50 stopni, termoobieg, uchylony piekarnik, cierpliwość(...)umiejętność ignorowania woni mokrej skarpety unoszącej się w całym domu). Będą na bigosy i inne zimowe dania.  A póki grzyby są świeże, podjedzmy rozgrzewające risotto. Przepis to wypadkowa ilości grzybów i paru przepisów, z których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych).   RISOTTO ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI 1 litr rosołu (z dwóch kostek grzybowych) 200g parmezanu 1/2 kg grzybów

les mirabelles
Risotto z cukinią i gruszką w czerwonym winie 121

nadzieję, że Wam smakowało! Już w przyszły wtorek, 17 listopada zamienimy bistro w najlepszą pierogarnie pod słońcem! Wracamy do przepisów, dzisiaj podczas jeżdżenia po mieście naszła mnie ochota na risotto, ale jakieś inne, tak więc w pogoni za fantazją połączyłem; ryż arborio, białe wino, cukinię, gruszkę, czerwone wino, prażony sezam i wyszło coś niemożliwie pysznego. No po prostu bomba, chrupiąca(...)cukinia, smakowity sezam słodko-kwaśna gruszka a do tego wszystkiego risotto. No petarda Moi Kochani! Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam: około 200g ryżu arborio  2 łyżki masła 1 lampka białego wina sok z 1/4 cytryny 2 średnie cukinie garść sezamu 2 ząbki czosnku około 1,5 litra wody sól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka

Kuba Gotuje
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 217

esto no me gusta". Uwielbiam język hiszpański i nie mogę doczekać się, kiedy wkrótce zacznę zajęcia z moją ukochaną Gosią. Ruszamy już od 15.09. A dzisiaj chciałabym Wam zaproponować risotto z kurkami. Wszelkie potrawy z ryżu jadam z rozkoszą, kurki również uwielbiam, więc ta potrawa nie mogła się nie udać. Kurki nadają wyrazistego smaku, risotto jest niezwykle kremowe, lecz niestety(...)tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy

Be Fit Be Strong
Szafranowe risotto z bobem, groszkiem i szynką 267

przygotowania risotto należy użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, carnaroli, originario lub vialone nano. Najczę ś ciej kupowany w Polsce r yż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino(...)potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego risotto należy ugotować osobno. Osobiście jestem zdania,  że najwygodniej risotto robi się w woku, choć purystom kulinarnym połączenie włoskiego risotto i azjatyckiego woka może wydać się nieco dziwaczne ;) Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu

W SMAK
Risotto z tuńczykiem 195

Risotto z tuńczykiem wyszło niebanalnie, ryż doprawiony był idealnie. Warzywa, wino, ser to składniki podstawowe, ale moje danie było dopiero gotowe, gdy tuńczyka i kiełki dodałam, bo dzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno(...)łącząc składniki. Na sam koniec dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały. Risotto podajemy z kiełkami brokułów.   Rada: Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Ryż powinien mieć grube, owalne ziarenka, najlepszy jest arborio, typowy

Moniki Smakołyki