risotto - 2555 przepisów (strona:26/171)

Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 174

Główne zasady przygotowania każdego risotto są takie same - najlepiej użyć ryżu arborio o zaokrąglonych ziarnach, ale nadadzą się też carnaroli, originario i vialone nano. Ryż długoziarnisty nie nadaje się - nie będzie się sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo(...)ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać pokrojone na mniejsze kawałki strąki groszku cukrowego oraz pokrojoną w krótkie paski szynkę parmeńską. Doprawić odrobiną chilli, dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. Danie jest gotowe

W SMAK
Risotto ze szparagami 175

Oglądając mnóstwo programów kulinarnych  ciągle gdzieś się przewijało danie risotto zastanawiał mnie smak tego dania. Od dawna się to tego przymierzałam ale zawsze jakieś inne danie wypychało risotto na dalszy plan. Aż w końcu się zmobilizowałam i je sama wykonałam. Pierwsze było zupełnie klasyczne tylko z parmezanem. Byłam tym zachwycona jak tak proste danie może być tak smaczne. Procedura(...)robienia jest niezmienna przez lata i również ja się jej trzymam. Dziś pokaże wam jak zrobić klasyczne risotto ze szparagami oraz musem szparagowym. Jest pyszne nawet mój "m" był zachwycony. SKŁADNIKI: na 4 osoby 500 g szparagów świeżych 1 l wody  3 łyżki masła  1 szalotka drobno posiekana (może być też cebula) 300 g ryżu do risotto

Basia w kuchni
Risotto z grzybami i dynią 173

Najlepsze smaki jesieni razem na talerzu - czyli moja propozycja na kremowe risotto  z dynią i grzybami. Gorąco polecam ...  SKŁADNIKI  600g obranej dyni bez pestek 300g ryżu arborio 350g grzybów leśnych  (u mnie mrożone, mogą być też suszone) 750ml bulionu warzywnego 150ml białego wina wytrawnego 2 szalotki  2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 2 gałązki rozmarynu(...)wchłonie bulion. Cały czas delikatnie mieszając, dodajemy kolejne porcje bulionu- za każdym razem wlewamy  następną dopiero, gdy ryż "wypije"  porcję bulionu. Kiedy ryż zrobi się miękki doprawiamy risotto solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i mieszamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Przepis na pyszny, lekki majowy obiad: risotto z zielonym groszkiem i miętą, grillowane szparagi i sałatka z pomidorów i bazylii 58

Risotto z groszkiem, szparagi i sałatka z pomidorów i bazylii. Lekki, wiosenny przepis na majowy obiad: risotto z zielonym groszkiem i miętą, grillowane szparagi oraz sałatka z pomidorów i bazylii. Idealne połączenie świeżych, sezonowych składników, które zachwyci Twoje podniebienie! Szybki i prosty sposób na smaczny i zdrowy posiłek. Risotto z zielonym groszkiem i miętą Składniki: 1 szklanka ryżu arborio(...)czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodanie ryżu : Dodaj ryż arborio do rondla i smaż, mieszając, aż stanie się szklisty. Wlej białe wino i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje. Gotowanie risotto : Stopniowo dodawaj bulion warzywny, po jednej chochli, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Kontynuuj dodawanie bulionu i mieszanie przez około 18-20 minut, aż ryż będzie al dente. Dodanie groszku

Moja Książka Kucharska
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 73

Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)którą będziemy podlewać risotto. Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30%   Wykonanie

Raj dla Podniebienia
Risotto ze szparagami 94

Bardzo proste do zrobienia risotto, a zachwyca smakiem! Dla każdego fana szparagów oraz kuchni wege. Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): 160 g. ryżu arborio 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 50 ml. białego(...)jego część. Wymieszaj i znowu zaczekaj aż zostanie wchłonięty. Wlej resztę bulionu, wrzuć szparagi (ładniejsze końcówki szparagów, tzw. główki pozostaw do dekoracji), skórkę i sok z cytryny. Dopraw teraz risotto solą i pieprzem. Wymieszaj i duś jeszcze chwilkę, a gdy ryż wchłonie trochę wywaru, ale risotto będzie jeszcze mocno płynne, dodaj ostatnie 2 łyżeczki zimnego masła oraz 3 łyżki parmezanu

Delicious Place
Risotto z grzybami i cydrem jabłkowym 80

Dziś szybki i lekki obiad. Risotto z cydrem. Dodałam do niego suszonych grzybów, które są odpowiedzialne za cały głęboki aromat. Danie można wykorzystać także na specjalna okazję, gdyż jego smaki pasują do wykwintnego obiadu. Ale nie widzę także przeciwwskazań do tego, aby móc cieszyć nim podniebienie w zwyczajny dzień. Grzyby warto przygotować wcześniej, aby namoczyły się i wytworzyły aromat wodzie(...)którą będziemy podlewać risotto. Cieszcie tym daniem swoje podniebienia! Składniki 300 g ryżu arborio 150 g suszonych grzybów namoczonych w 500 ml wody i lekko w niej podgotowanych 2 ząbki czosnku 250 ml cydru jabłkowego sól i pieprz do smaku szczypta startej gałki muszkatołowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek parmezan 100-150 ml śmietanki kremówki 30%   Wykonanie

Raj dla Podniebienia
Pomidorowe risotto z krewetkami. Pachnące morzem i pyszne. PRZEPIS 107

Wystarczy kilka składników, aby przygotować pachnące morzem i pomidorami risotto z krewetkami. Prosto i pysznie. Przepis na risotto z krewetkami Składniki: 200 gramów ryżu krótkoziarnistego do risotto, 200 gramów surowych krewetek – użyliśmy w pancerzykach, mają dużo więcej smaku. Nadadzą się jednak również krewetki już obrane. 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pół szklanki białego wytrawnego wina, natka pietruszki, około(...)litra gorącego bulionu warzywnego lub wody, pół puszki krojonych pomidorów w zalewie, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić risotto z krewetkami? Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodaj również posiekany czosnek. Wsyp ryż, wymieszaj, aby pokrył się oliwą. Wlej wino, gotuj, aż niemal całe zostanie wchłonięte przez ryż. Gotuj dalej, stopniowo wlewając bulion

Kulinarna Polska
Risotto z ośmiornicą 100

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, Przemka zresztą też. Podaję je często dodając ulubione składniki. Dziś padło na ośmiornicę gotowaną na winie z czosnkiem i pomidorami. Pamiętajcie aby do risotto użyć ryżu przeznaczonego tylko do risotto: arborio lub carnaroli, wtedy będzie kremowe i pyszne. I jeszcze jedno, zaczynając gotować risotto wszystkie składniki muszą być gotowe a Wy nie odchodzicie(...)patelni, tylko mieszacie. Obok na palniku stoi gorący bulion aby po chochelce dolewać, nie obniżając przy tym temperatury na patelni. Zaczynamy gotowanie? Ośmiornica w risotto. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto gołąbkowe z kapustą, mięsem mielonym i pomidorami. To ten smak! PRZEPIS 149

Smak gołąbków, ale w formie szybkiego w przygotowaniu risotto, które robi się na jednej patelni. Świetny jest ten przepis. Przepis na risotto gołąbkowe Składniki: 500 gramów mięsa mielonego (wieprzowe lub indyk), 2 cebule, mała główka młodej kapusty, pół dużej lub podobna ilość zwykłej, 100 gramów ryżu, łyżka papryki w proszku, 2 puszki pomidorów w zalewie (razem 800 gramów), sól, pieprz(...)olej. Jak zrobić risotto gołąbkowe? Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, wrzuć posiekaną cebulę i mięso, smaż, mieszając i rozdrabniając grudki, aż do lekkiego zrumienienia. Dodaj paprykę, wymieszaj. Kapustę młodą dość grubo posiekaj, kapustę zwykłą posiekają drobniej, także dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem, smaż chwilę, często mieszając, wsyp ryż, wlej 1,5 szklanki wody, duś pod przykryciem

Kulinarna Polska
Borowikowe risotto 103

Lubicie risotto? Jeśli tak to dzisiejszy przepis bardzo przypadnie Wam do gustu. Borowikowe risotto to świetny pomysł na rozgrzewające danie w zimne wieczory. Dzięki użyciu suszonych borowików ten przepis będzie idealny na zbliżającą się zimę. A samo danie jest aromatyczne, sycące i bardzo kremowe.  Tradycyjnie dodaje się do niego włoski parmezan, ale dodatek sera wegańskiego również świetni(...)się sprawdzi.  Borowikowe risotto Składniki: opakowanie (20g) suszonych borowików Devaldano ok. 1 litr bulionu jarzynowego (nie musi być wykorzystany cały) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g ryżu do risotto (np. Arborio) 1 łyżka płatków drożdżowych  1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 20 g wegańskiego sera  sól, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby namocz według zaleceń producenta

wegujemy
Arancini, czyli ryżowe kulki z mozzarellą 147

Sycylii. Jednak ponieważ Malta leży bardzo blisko tej włoskiej wyspy również tam są niezwykle popularne. Arancini to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z resztek risotto. Arancini mogą być nadziewane serem lub sosem typu ragu. Mnie zostało nieco risotto alla milanese i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do zrobienia arancini. Przygotowałam proste arancini nadziewane mozzarellą(...)Jeżeli lubicie risotto, ale brakuje Wam w nim nieco chrupkości, to z pewnością pokochacie arancini! Danie jest przepyszne! Arancini, czyli ryżowe kulki Składniki:  risotto z poprzedniego dnia mąka bułka tarta 1 jajko kawałek sera mozzarella olej do smażenia (użyłam frytkownicy) Jak zrobić arancini, czyli kulki ryżowe?  Risotto uformować w kulki wielkości piłeczki do golfa, następnie rozgnieść

Codzienne Gotowanie
Risotto ze szpinakiem 95

lubi risotto ? Ja przepadam. Do tej pory jadałam pyszne risotto w ulubionej włoskiej restauracji, ale zmienili kucharza i to już nie to samo. Postanowiłam w końcu zrobić sama i naprawdę efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto ze szpinakiem Składniki 300 g ryżu do risotto (np. Arborio) 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 cebula 3 łyżki(...)potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 1/3 sera i całość mieszamy. Zostawiamy na minutę i po chwili przekładamy na talerze. Całość posypujemy rozdrobnionym serem. Smacznego. Artykuł Risotto ze szpinakiem pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam