racuchy - 2384 przepisów (strona:48/159)

Racuchy drożdżowe z jabłkami 249

Moje ukochane placuszki :) Żadne naleśniki czy pancakes'y nie rozpieszczają tak moich kubków smakowych, jak właśnie drożdżowe racuchy z jabłkami :) Kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ich miękkość, puszystość i te kawałki jabłuszek, które skrywają w swoim apetycznym wnętrzu. Jak dla mnie świetne nawet na zimno...i na drugi dzień :) Najczęściej podaję je po prostu posypane cukrem pudrem, choć(...)maczać w gorącej wodzie - dzięki temu ciasto z łatwością będzie odchodzić od łyżki ( 1 porcja = 1 pełna łyżka ciasta ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu ( aby racuchy miały czas "dojść" w środku ), z obu stron do ładnego zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące wg uznania: posypane cukrem pudrem, polane miodem

Opowieści z piekarnika
Racuchy z jabłkami na śmietanie 213

Łatwe Tanie Przepis na pulchne racuchy z jabłkami na gęstej śmietanie. Składniki: 500g śmietany gęstej 18% 1kg jabłek 1 jajko 2,5 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczka cukru wanilinowego Sposób przyrządzenia 1 Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Opłukać i pokroić w większą kostkę (około 1×1). Śmietanę przełożyć do […] Artykuł Racuchy z jabłkami na śmietanie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
racuchy z jabłkami 162

mnie z samego rana, oglądając FB Ani Starmach. Zapraszała na racuchy z jabłkami, a jabłka czekają na swoją kolej do zjedzenia. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest, że racuchy są. Składniki: 2 duże jabłka  170 g mąki (ja użyłam mąki samorosnącej, która posiada już proszek do pieczenia) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru

Gotowanie z pasją
PULCHNE KETO RACUSZKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, mąki, laktozy i cukru) 239

Weekendowe śniadania na zamówienie Wiktorii to u nas tradycja Tym razem serwowałam puszyste racuszki z truskawkami, ale w wersji bez glutenu i laktozy. Cudowny zapach truskawek

Ola la LCHF
Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami 234

Ciasto bananowe bezglutenowe z truskawkami Jak już wspomniałem podczas przepisu na racuchy z bananami, cierpiałem ostatnio na nadmiar bananów… o ile można to nazwać cierpieniem. Przypomniałem sobie o świetnym sposobie na wykorzystanie bananów, którego dawno nie stosowałem. Oczywiście jest to ciasto bananowe bezglutenowe … z przypadku bezglutenowe. Na początku miałem w planach zrobić je na mące orkiszowej, która(...)spoczywała na blacie kuchennym po śniadaniowych potyczkach z racuchami. Później stwierdziłem, że jest sporo osób na diecie bezglutenowej, które mnie obserwują, a ja przypadkiem, poza nadmiarem bananów, mam również ogromne ilości mąki gryczanej… Tak więc powstało ciasto bananowe z mąki gryczanej , które posmakuje nie tylko bezglutenowcom i glutenofobom. W związku z tym, że mamy sezon na truskawki

Blendman
Drożdżowe racuchy z jabłkami i kokosem 172

lubi śniadania na słodko? U mnie takie bywają bardzo rzadko niestety. Dlatego teraz skorzystałam z okazji i przygotowałam przepyszne racuchy z jabłkami i wiórkami kokosowymi. Polecam! Składniki : * 2 jajka  * 400g mąki pszennej  * łyżeczka świeżych drożdży  * 3 łyżki cukru trzcinowego  * 150ml mleka *2 jabłka  * 100g wiórek kokosowych  * olej do smażenia(...)cukier puder Przygotowanie : Jajka rozetrzeć z cukrem. Dodać pokruszone drożdże i 150ml ciepłego mleka. Wymieszać z mąką. Jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ciasta razem z wiórkami. Smażyć racuchy na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć. Posypać cukrem pudrem

Magiczne Życie Marty
Puszyste racuchy z jabłkiem 351

Racuchy są niby proste do zrobienia, a jednak często zdarza się, że nie wychodzą takie puszyste jak byśmy chcieli. Ja po długich poszukiwaniach znalazłam nareszcie przepis idealny i zawsze z niego korzystam. Przepis ten znalazłam na blogu  Gotuj z cukiereczkiem.  Jedynie daję więcej jabłka, a tak trzymam się receptury. Składniki: 1 jajko,  3 łyżki cukru(...)obrać, wykroić twarde części i pokroić w kostkę. Dodać o ciasta i łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i formować placuszki. Temperaturę w jakiej smaży się racuchy należy wyczuć, ale nie może być ona wysoka, ponieważ placuszki szybko się zrumienią, a środek będzie surowy. Po usmażeniu można na chwilę położyć na ręczniki papierowe. A po przestygnięciu

W kuchni u Moniki
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki 201

tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam z całego serca te racuchy. Smakują jak prawdziwe, puchate pączki a pracy przy nich tak niewiele. Moje zniknęły jeszcze ciepłe :) 1/2 kg mąki 1/2l ciepłego mleka op. drożdży instant (8g) łyżka domowego cukru waniliowego(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste). Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem

Smakołyki Asi
RACUCHY W SŁONEJ ODSŁONIE 296

się nie spotkałam, ale tak zaczęłam kombinować z rana… No bo jeśli są wersje naleśników, omletów i placków na słodko i na słono to czemu by nie zjeść racuchów w słonej odsłonie? Przedstawiam Wam moją wersję, którą zrobiłam na śniadanie Można się nimi w sumie zajadać w każdej porze dnia. Mi bardzo przypadły do gustu. SKŁADNIKI : mąka pszenna

kuchniabellissima.wordpress.com
Hasło tygodnia - placki. 214

Placki kojarzą mi się z daniem awaryjnym. Szybkie, proste, smaczne. Oczywiście jest wiele ich odmian, wśród których znajdą się i te bardziej czasochłonne. Choćby racuchy, które potrzebują kilku chwil, aby zawarte w cieście drożdże "zapracowały". W mojej rodzince szczególne miejsce zajmują placki ziemniaczane, lubiane przez wszystkich. Mąż przepada za ich węgierską wersją, która notabene niewiele ma wspólnego z Węgrami(...)Pewnie elementem kojarzącym to danie rodem z Podhala z krajem bratanków jest dodatek gulaszu. Dzieciaki, poza racuchami, upodobały sobie placuszki z serka waniliowego. Uwielbiam je przygotowywać, bo zapach unoszący się podczas pieczenia jest doprawdy kuszący :) Zatem kombinujmy, łączmy, mieszajmy. Na pewno coś z tego będzie

zadanie-gotowanie
Racuchy z żurawiną i lekkim aromatem cytrynowym 160

Racuchy to smak mojego dzieciństwa.  Myślę, ż e każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku.  To wspaniały deser na gorąco. Moja mama zawsze robiła tradycyjnie, czyli racuszki z jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje(...)ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Racuchy 171

mięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około 20 placuszków przygotujcie: około 2,5 szklanek mąki 0,5 litra mleka 40-50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukry aromatyzowanego wanilią(...)resztę lekko ciepłego mleka, wsypujemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy dokładnie ciasto. Powinno być konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Ostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron. Ja wykładam ciasto na patelnię zwykłą łyżką, placuszki rosną podczas smażenia. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną

Pichceniomania
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 172

wykorzystywana w cukiernictwie również samodzielnie, bez wyzwalaczy i stabilizatorów. Skuteczność jego działania, jak i zadawalający efekt sensoryczny (zarówno smakowy, jak i zapachowy) wymaga jednak zaistnienia określonych czynników. Bieszczadzkie racuchy z dyni Soda oczyszczona powoduje spulchnienie ciasta dzięki wytwarzanemu dwutlenkowi węgla (CO 2 ). 2 zachodzi (z małymi wyjątkami) jeśli wśród składników występuje pewna forma kwasu , która w ciastach pojawia się(...)użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki  (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet!), ciastka grzyby  czy bieszczadzkie racuchy z dyni . Mieszanie sody oczyszczonej z proszkiem do pieczenia Niektóre przepisy podają, iż należy do mąki dodać zarówno proszek do pieczenia, jak i sodę oczyszczoną. Wiedząc to, co napisałam powyżej

Trzeci talerz
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 207

owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu  2007-03-26 kategoria  Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo  woj. śląskie Ta potrawa jak i  poprzednie(...)jego jest więcej niż skromne w porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje.  Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie

Dieta moja pasja
Racuchy twarogowe 387

Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam! Racuchy z twarogiem Składniki: 250g tłustego twarogu 2 jajka (żółtka i białka osobno) 120 ml mleka 150g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżka c. waniliowego szczypta soli olej do smażenia dodatkowo: owoce  Przygotowanie: Żółtka wymieszaj z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem(...)cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym.  Podajemy na ciepło lub zimno z owocami.  Smacznego

Tagebuch po polsku