Moje ukochane placuszki :) Żadne naleśniki czy pancakes'y nie rozpieszczają tak moich kubków smakowych, jak właśnie drożdżowe racuchy z jabłkami :) Kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ich miękkość, puszystość i te kawałki jabłuszek, które skrywają w swoim apetycznym wnętrzu. Jak dla mnie świetne nawet na zimno...i na drugi dzień :) Najczęściej podaję je po prostu posypane cukrem pudrem, choć(...)maczać w gorącej wodzie - dzięki temu ciasto z łatwością będzie odchodzić od łyżki ( 1 porcja = 1 pełna łyżka ciasta ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu ( aby racuchy miały czas "dojść" w środku ), z obu stron do ładnego zrumienienia. Odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać gorące wg uznania: posypane cukrem pudrem, polane miodem
Opowieści z piekarnikaŁatwe Tanie Przepis na pulchne racuchy z jabłkami na gęstej śmietanie. Składniki: 500g śmietany gęstej 18% 1kg jabłek 1 jajko 2,5 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru(...)łyżeczka cukru wanilinowego Sposób przyrządzenia 1 Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Opłukać i pokroić w większą kostkę (około 1×1). Śmietanę przełożyć do […] Artykuł Racuchy z jabłkami na śmietanie pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plmnie z samego rana, oglądając FB Ani Starmach. Zapraszała na racuchy z jabłkami, a jabłka czekają na swoją kolej do zjedzenia. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest, że racuchy są. Składniki: 2 duże jabłka 170 g mąki (ja użyłam mąki samorosnącej, która posiada już proszek do pieczenia) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
Gotowanie z pasjąWeekendowe śniadania na zamówienie Wiktorii to u nas tradycja Tym razem serwowałam puszyste racuszki z truskawkami, ale w wersji bez glutenu i laktozy. Cudowny zapach truskawek
Ola la LCHFCiasto bananowe bezglutenowe z truskawkami Jak już wspomniałem podczas przepisu na racuchy z bananami, cierpiałem ostatnio na nadmiar bananów… o ile można to nazwać cierpieniem. Przypomniałem sobie o świetnym sposobie na wykorzystanie bananów, którego dawno nie stosowałem. Oczywiście jest to ciasto bananowe bezglutenowe … z przypadku bezglutenowe. Na początku miałem w planach zrobić je na mące orkiszowej, która(...)spoczywała na blacie kuchennym po śniadaniowych potyczkach z racuchami. Później stwierdziłem, że jest sporo osób na diecie bezglutenowej, które mnie obserwują, a ja przypadkiem, poza nadmiarem bananów, mam również ogromne ilości mąki gryczanej… Tak więc powstało ciasto bananowe z mąki gryczanej , które posmakuje nie tylko bezglutenowcom i glutenofobom. W związku z tym, że mamy sezon na truskawki
Blendmanlubi śniadania na słodko? U mnie takie bywają bardzo rzadko niestety. Dlatego teraz skorzystałam z okazji i przygotowałam przepyszne racuchy z jabłkami i wiórkami kokosowymi. Polecam! Składniki : * 2 jajka * 400g mąki pszennej * łyżeczka świeżych drożdży * 3 łyżki cukru trzcinowego * 150ml mleka *2 jabłka * 100g wiórek kokosowych * olej do smażenia(...)cukier puder Przygotowanie : Jajka rozetrzeć z cukrem. Dodać pokruszone drożdże i 150ml ciepłego mleka. Wymieszać z mąką. Jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ciasta razem z wiórkami. Smażyć racuchy na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć. Posypać cukrem pudrem
Magiczne Życie MartyRacuchy są niby proste do zrobienia, a jednak często zdarza się, że nie wychodzą takie puszyste jak byśmy chcieli. Ja po długich poszukiwaniach znalazłam nareszcie przepis idealny i zawsze z niego korzystam. Przepis ten znalazłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem. Jedynie daję więcej jabłka, a tak trzymam się receptury. Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru(...)obrać, wykroić twarde części i pokroić w kostkę. Dodać o ciasta i łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i formować placuszki. Temperaturę w jakiej smaży się racuchy należy wyczuć, ale nie może być ona wysoka, ponieważ placuszki szybko się zrumienią, a środek będzie surowy. Po usmażeniu można na chwilę położyć na ręczniki papierowe. A po przestygnięciu
W kuchni u Monikitradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam z całego serca te racuchy. Smakują jak prawdziwe, puchate pączki a pracy przy nich tak niewiele. Moje zniknęły jeszcze ciepłe :) 1/2 kg mąki 1/2l ciepłego mleka op. drożdży instant (8g) łyżka domowego cukru waniliowego(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zamieszać (będzie dosyć gęste). Za pomocą łyżki nakładać i smażyć na rozgrzanym oleju (ok 1cm głębokości) na rumiany kolor z obu stron. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Asisię nie spotkałam, ale tak zaczęłam kombinować z rana… No bo jeśli są wersje naleśników, omletów i placków na słodko i na słono to czemu by nie zjeść racuchów w słonej odsłonie? Przedstawiam Wam moją wersję, którą zrobiłam na śniadanie Można się nimi w sumie zajadać w każdej porze dnia. Mi bardzo przypadły do gustu. SKŁADNIKI : mąka pszenna
kuchniabellissima.wordpress.comPlacki kojarzą mi się z daniem awaryjnym. Szybkie, proste, smaczne. Oczywiście jest wiele ich odmian, wśród których znajdą się i te bardziej czasochłonne. Choćby racuchy, które potrzebują kilku chwil, aby zawarte w cieście drożdże "zapracowały". W mojej rodzince szczególne miejsce zajmują placki ziemniaczane, lubiane przez wszystkich. Mąż przepada za ich węgierską wersją, która notabene niewiele ma wspólnego z Węgrami(...)Pewnie elementem kojarzącym to danie rodem z Podhala z krajem bratanków jest dodatek gulaszu. Dzieciaki, poza racuchami, upodobały sobie placuszki z serka waniliowego. Uwielbiam je przygotowywać, bo zapach unoszący się podczas pieczenia jest doprawdy kuszący :) Zatem kombinujmy, łączmy, mieszajmy. Na pewno coś z tego będzie
zadanie-gotowanieRacuchy to smak mojego dzieciństwa. Myślę, ż e każdy z nas jako dziecko chętnie zjadał racuszki i ciągle powraca do tego smaku. To wspaniały deser na gorąco. Moja mama zawsze robiła tradycyjnie, czyli racuszki z jabłkami. Ja próbuje nieco innych połączeń, które okazuje się ze są równie smaczne. Mam nadzieje(...)ciasta do miski, wymieszać z mlekiem i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem
kulinarne odsłony patimięso, zarezerwowane są na następne dni Świąt. U mnie także, faktycznie słodyczy i ciast raczej się nie podaje, ale kolacja tego dnia nie może obyć się bez racuchów, w ich najprostszej, a jakże pysznej formie. Na około 20 placuszków przygotujcie: około 2,5 szklanek mąki 0,5 litra mleka 40-50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukry aromatyzowanego wanilią(...)resztę lekko ciepłego mleka, wsypujemy mąkę i szczyptę soli, mieszamy dokładnie ciasto. Powinno być konsystencji niezbyt gęstej śmietany. Ostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron. Ja wykładam ciasto na patelnię zwykłą łyżką, placuszki rosną podczas smażenia. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną
Pichceniomaniawykorzystywana w cukiernictwie również samodzielnie, bez wyzwalaczy i stabilizatorów. Skuteczność jego działania, jak i zadawalający efekt sensoryczny (zarówno smakowy, jak i zapachowy) wymaga jednak zaistnienia określonych czynników. Bieszczadzkie racuchy z dyni Soda oczyszczona powoduje spulchnienie ciasta dzięki wytwarzanemu dwutlenkowi węgla (CO 2 ). 2 zachodzi (z małymi wyjątkami) jeśli wśród składników występuje pewna forma kwasu , która w ciastach pojawia się(...)użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet!), ciastka grzyby czy bieszczadzkie racuchy z dyni . Mieszanie sody oczyszczonej z proszkiem do pieczenia Niektóre przepisy podają, iż należy do mąki dodać zarówno proszek do pieczenia, jak i sodę oczyszczoną. Wiedząc to, co napisałam powyżej
Trzeci talerzowalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo woj. śląskie Ta potrawa jak i poprzednie(...)jego jest więcej niż skromne w porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje. Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie
Dieta moja pasjaIdealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam! Racuchy z twarogiem Składniki: 250g tłustego twarogu 2 jajka (żółtka i białka osobno) 120 ml mleka 150g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżka c. waniliowego szczypta soli olej do smażenia dodatkowo: owoce Przygotowanie: Żółtka wymieszaj z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem(...)cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło lub zimno z owocami. Smacznego
Tagebuch po polsku