postanowiłam zamieścić przepis na Racuchy z jabłkami , ponieważ jak się okazało bardzo przypominają nieco delikatniejsze pączuszki. Kieruję też do Was prośbę o głosowanie, bo mam szczerą nadzieję, że racuchy Wam smakowały, jeśli je wypróbowaliście, bądź też posmakują jeśli spróbujecie :] Jeśli zaś chodzi o dzisiejszą propozycję kulinarną, to skoro był już omlet cesarski, więc teraz czas na klasyczny. Wykonanie
Przepysznik - BLW i nie tylkoZrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami. Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru(...)wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać posypane cukrem pudrem. racuchy z jabłkami
O kuchni z uczuciemRacuchy z jabłkami są dla większości(...)miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Są idealne na śniadanie, obiad, deser podwieczorek czy kolację. Przygotowanie zajmuje chwilę, a składniki które są potrzebne na pewno znajdują się w każdej kuchni. Racuchy z tego przepisu wychodzą puszyste i bardzo miękkie i są bez dodatku drożdży. W moim domu goszczą bardzo często. Składniki: 1 jajko, 3 łyżki cukru, 2 szkl
Passion of Cookingniestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto, do którego wtykam niechciane owoce. Zarówno ciasto, jak i racuchy wzbudzają entuzjazm moich domowników, jedno i drugie znika w ekspresowym tempie, a problem nadwyżek zostaje w smaczny sposób rozwiązany :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytywięc na pewno będą inne pomysły. W tym poście dwa placki z rabarbarem i doskonałe racuchy. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisów CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM RACUCHY Z RABARBAREM SZYBKIE CIASTO Z RABARBAREM SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewynadzieję, że w końcu przestaniemy chorować (ile można! ja z pewnością mam dość!) i powrócę do Was na dobre z pysznymi propozycjami. Zapraszam Was dzisiaj na niebywale smaczne racuchy. Tym razem nie z jabłkiem a z karmelizowana gruszką. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla". U nas pojawiły się w trakcie ostatniej burzy, całkiem(...)śniadanie, raczej na podwieczorek. Ale na śniadanie będą również wyśmienite, szczególnie gdy przez okno zaświeci słońce a Wy będziecie się delektować niedzielnym porankiem. Racuchy z karmelizowana gruszka 1 duża gruszka, pokrojona w mała kostkę 3 łyżki cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy się ze złoci na patelnie wkładamy gruszki. Karmelizujemy ja kilka minut
Dzieje kuchennej Wiewióryteż macie takie dania, które przywołują Wam czasy dzieciństwa? Dla mnie są to pyszne racuchy mojej mamy. Ich zapach, smak, wygląd... wszystko wywołuje uśmiech na mojej(...)twarzy. Do dziś pamiętam dokładanie jak nie mogłam się doczekać, aż mama je usmaży i postawi przede mną cały talerz tych serowych pyszności, posypanych grubo cukrem pudrem... Ach... Jej racuchy były i będą zawsze najlepsze! A dziś przedstawiam Wam moją wersję tych serowych placuszków, które z uśmiechem na twarzy wcina moja mała pociacha :) ... wszystkie tak szybko znikły
Słodkie okruszkiwiele wiele lat temu. Dzisiaj powróciłam do nich, zupełnie przez przypadek. Ahhh miło jest tak sobie przypomnieć taki smak. U mnie koniecznie z cukrem pudrem. A u Was? 'racuchy drożdżowe' Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 5 g świeżych drożdży - 250 ml mleka - 2 jajka - 1 łyżka cukru (może być cukier puder) - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia(...)drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu z oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfprzygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru pudru 200 ml maślanki lub kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Adźi" (zapis fonetyczny) to syryjskie placuszki, wyglądem przypominające racuchy. Przez obecną sytuację(...)Syrii mamy wylew Syryjczyków w ośrodku, w którym pracuję, więc mam szansę nauczyć się ich jedzenia. Adźi jest niezwykle popularne i bardzo lubiane przez dzieci. Na poniższym zdjęciu widać racuchy, które zrobiła Syryjka i przyniosła nam do biura na obiad. Placki podaje się z aromatycznymi sałatami. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryWitam w niedzielny poranek i zapraszam na śniadanie...Te racuchy, to wspomnienie dzieciństwa i licznych wyjazdów do Wilna. Właśnie tam jadłam je po raz pierwszy i bardzo polubiłam. Ciocia przygotowywała je z pysznego białego twarogu i gęstej kwaśnej śmietany, o której w tamtych czasach w Polsce można było tylko pomarzyć. Dzisiaj są i twarogi i śmietany tak gęste(...)odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem i podawać. Ja dodatkowo jeszcze serwuję je z domowym dżemem. Smacznego
Gosia gotujeRacuchy lubią mali i duzi. Często podawane w stołówka szkolno-przedszkolnych. Dla większości z nas, przywołują miłe wspomnienia. Przynajmniej moje są miłe:) Te które dzisiaj Wam proponuje są bardzo lekkie, puszyste i z chrupiąca skórką. Ja podałam je z dżemem z jagód leśnych Nasza Chata. Powiem Wam, że "niebo w gębie" :) Składniki: 270 g mąki pszennej(...)zmiksować końcówką haka na jednolite ciasto. Przykryć miskę ręcznikiem bawełnianym i odłożyć do podwojenia objętości. Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Usmażone racuchy przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy letnie posmarowane dżemem
Ala piecze i gotujeCiasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. dodajmy troszkę masła do rozgrzanego oleju ,a racuchy będą miały lepszy smak Usmażone racuchy posypać cukrem pudrem..SMACZNEGO
w mojej kuchniDzisiejszego ranka robimy racuchy! Dietetyczne! Smaczne! Z dużym i grubym plastrem jabłka! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE RACUCHÓW: - 2 jabłka wydrążone z gniazd nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw
SMYKWKUCHNIjedno miejsce moje propozycje na karnawałowe słodkości. Zapraszam do listy przepisów. Oponki z serem Pączki serowe Pączki hiszpańskie / wiedeńskie / ptysiowe gniazdka Pączki rogate Drożdżowe racuchy z jabłkami Drożdżowe racuchy z bananami Placuszki z serkiem homogenizowanym Placuszki z jabłkami i twarożkiem Ciasteczka serowe z marmoladą - Klementynki Kruche ciasteczka z bezą Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną
Kuchnia domowa Ani