Pyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na
Kuchnia PokoleńDelikatne, puszyste i przepyszne, takie właśnie są duńskie pączuszki Aebleskiver, których konsystencja ciasta bardziej przypomina tę naszych racuchów. W Skandynawii do ich wypiekania używa się specjalnie żłobionych patelni, które zapewniają im okrągły kształt pomimo niewielkiej zawartości tłuszczu. W Polsce ciężko jest dostać taką patelnię w przeciętnym sklepie i najlepiej szukać ich w sprzedaży internetowej, jednak i bez tego kuchennego
Kuchnia w Słońcu Skąpanazrobimy. Jak to co? Wszystko. Ciasteczka, zupę, sos, racuszki… Wykrzywione miny Maluchów i głośne "bleee". "To niedobre "-nie uwierzyli, że w zeszłym roku zajadali się dynią. Moje dzieciaczki uwielbiają racuchy- spróbujmy od tego. Przygotowałam ciasto, zaczęłam smażyć. Cały czas mówili, że nie będą tego jeść. Usmażyłam. Obiecali, że spróbują po jednym małym kawałeczku. Efekt? Nie mogłam zrobić zdjęć
OliveandThymeskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 ml kwaśnego mleka (kefir) 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli ok. 500 jabłek
Domowy Smak JedzeniaSwoje dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, dlatego kuchnia regionalna z tych okolic jest mi szczególnie bliska. Dziś racuchy na słono z kapustą kiszoną, czyli tak zwane fuczki. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 kg kiszonej kapusty 2 jajka 1 szklanka mleka sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia kwaśna śmietana Wykonanie: Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli
Tradycyjna KuchniaRacuchy na słono, w jesienny wydaniu z dynią. Składniki: 30 dag dyni 2 szklanki mąki 1 jajko ¾ szklanki zsiadłego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Dynię obrać, zetrzeć na tarce, połączyć z mąką, sodą oczyszczoną, jajkiem, mlekiem i solą do smaku. Po czym staranie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Tradycyjna KuchniaDyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk(...)konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu podałam z domowym sosem jeżynowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tradycyjne racuchy postanowiła przygotować w nieco inny sposób. Wykorzystała mąki: kokosową i orkiszową. Świetne połączenie i na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole. Składniki: 1 jajko 10 tabletek słodziku 1 łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej szczypta proszku do pieczenia przyprawa do szarlotki 4 łyżki wody gazowanej aromat jabłko Sposób przygotowania: Jajko ucieramy
Truskawkowa Fiestacałą pewnością wypróbuję je w domu! Zagadywana cały czas przez Pana Prowadzącego ( ajj! wiecie, że lubię brunetów, nie?! :D ) podreptałam do Food Trucka Darka, w którym to królowały Racuchy z płatkami jabłkiem i sorbetem z gruszek z ciekłego azotu i bita śmietaną. No i tym mnie kupili! Jak wiecie mnie słodkościami baaardzo łatwo przekupić, tak więc Darek miał ułatwione
Ostra na SłodkoPancakes to jeden z tych przysmaków, który najbardziej kojarzy nam się z Ameryką ( nie licząc burgerów oczywiście! ). Ja je uwielbiam i dobrze o tym wiecie! Wszystkiego rodzaju pancakes , placuszki , racuchy czy też naleśniki mogłabym zajadać codziennie w setkach różnych wydań – nigdy nie miałabym dosyć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , puszyste Pancakes z borówkami! Idealne zarówno
Ostra na SłodkoUwielbiam placki, placuszki i racuchy. Niestety czasem bywa i tak, że jestem tak zabiegana lub zmęczona, że nie mogę ich przygotować w tradycyjny sposób. I na tą okoliczność sięgam po szybkie racuszki od SYS (lub zostawiam domownikom, by sami je przygotowali). Dania Babci Zosi, to nie tylko szybkie i pyszne posiłki, ale co najważniejsze ich skład jest
Słodkie okruszkiJuż chyba nie muszę mówić, że uwielbiam takie smaczki. Jest tu tego dużo na moim blogu Co ja na to poradzę, że jestem łasuch Drożdże pokruszyć
Kuchnia PokoleńDelikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek jabłek jest dodatkowym akcentem smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową. Składniki: 2 szklanki
Poezja Smaków - blog kulinarnyDziś mam dla Was przepis, do którego nie potrzeba ani miksera, ani ogromu czasu. Syrnyky to ukraińskie placuszki smażone z białego sera. Niby podobne do racuchów jakie zajadamy u nas w Polsce, jednak zdecydowanie się różnią. Są niezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno
Poezja Smaków - blog kulinarnyJestem uzależniona od jabłek, więc wykorzystuje je gdzie tylko jest to możliwe. Po raz kolejny wykonałam racuchy, ale tym razem z mąką owsianą. Składniki: 4 łyżki mąki owsianej 2 jajka 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wody gazowanej aromat rumowy 1 jabłko olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę
Truskawkowa Fiesta