mąki. Odstawimy na 25 minut. Zagniatamy ciasto : Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Energicznie zagniatamy ciasto, tak aby dostało się jak najwięcej powietrza do ciasto. Ciasto nie może być twarde ani "tępe". Ma być puszyste i miękkie. (wszystko będzie zależało od mąki, jak jest za twarde dodaj troszkę mleka). Ciasto wyrabiamy co najmniej 30 minut. Nie skracamy tego czasu
SMYKWKUCHNIzajmuje topowe miejsce wśród ciast i jest częstym bywalcem w naszym, jak i rodzinnym domu. Lubię go za ciekawy, pyszny smak, jak i za łatwość w przygotowaniu. Ciasto kakaowe jest puszyste, mięciutkie a biszkopciki w nim zanurzone, przełożone konfiturą wyglądają niczym usta… usta Adama… Dlaczego Adama sama nie wiem, może od Adama od Ewy?! Krem powstał(...)bazie budyniu śmietankowego połączonego z masłem i choć za takim kremem nie przepadam, wolę lżejsze śmietankowe, tak tego ciasta bez tego kremu sobie nie wyobrażam. Jest pysznie. Aaaa i nietypowa polewa… Mniam. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g margaryny 220 g cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek wody 6 jaj 270 g mąki pszennej 2 lyzeczki proszku do pieczenia
Made By Mom And Sonłopatki kuchenne pozwolą nam bez większego trudu połączyć składniki i dopracować swoje wypieki niemal do perfekcji. Biszkopty, stanowiące podstawę ogromnej ilości ciast, do których przygotowania użyto trzepaczki zamiast miksera, rosną, jak na drożdżach, są puszyste i wyśmienite. Pędzelki kuchenne pozwalają w kilka sekund pokryć ciasto francuskie roztrzepanym żółtkiem jajka, by dodać mu złotego blasku podczas pieczenia. Łyżki kuchenne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami 1,5 szkl. mąki 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl letniego ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 żółtko 70 g masła szczypta soli skórka starta z połowy cytryny lub łyżeczka(...)mieszamy drożdże. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 15 min. by zaczyn się spienił. Do miski dodajemy resztę mleka, połowę cukru, żółtko, połowę masła (rozpuszczonego), skórkę cytrynową. Wyrabiamy wszystko aż ciasto stanie się elastyczne. Odstawiamy na godzinę by ciasto wyrosło. Ciasto przekładamy do wysmarowanej małej tortownicy 23 cm i lekko rozpłaszczamy. W ciasto wciskamy śliwki. Resztę cukru mieszamy z cynamonem
Dzieje kuchennej Wiewiórydokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry.Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!), aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo szybko się piecze. Te 10 minut to czas idealny, dlatego po jego upływie natychmiast ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika, przykryj ciasto wilgotną ściereczką (zmoczoną i bardzo dobrze odciśniętą). W międzyczasie przygotuj krem.KREM(...)czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody!) Pozostaw czekoladę do ostudzenia.Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.Do masła dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, rum lub brandy i zmiksuj wszystko na gładko.SKŁADANIE CIASTA:Biszkopt wyjmij ostrożnie z blachy: ostrym nożem obkrój ostrożnie boki biszkoptu, przykryj go ponownie ściereczką i (nad blatem lub stołem odwróć blachę
Słodko-Słony Świat Ilonyproszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. DALSZY CIĄG TUTAJ 8. PIERNIK NA SZYBKO! Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej(...)PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) DALSZY CIĄG TUTAJ 9. BARDZO PUSZYSTY SERNIK SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO NA SPÓD: - 100 g masła - 200 g mąki pszennej tortowej + 1-2 łyżki do podsypywania - 85 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIjeden z nich. Pyszne ciasto cytrynowe z kandyzowanym ananasem, to idealna słodkość do kawy lub herbaty. Ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Spróbujcie, polecam. Ciasto jest naprawdę pyszne i... takie puszyste. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 cytryna (średnia) 1/2 szklanki kandyzowanego ananasa Skworcu 250 g margaryny (miękkiej) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku(...)dodajemy skórkę startą z jednej cytryny i sok z całej cytryny. Miksujemy. Dodajemy resztę mąki (1 szklankę), miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec wsypujemy kandyzowanego ananasa. Całość chwilkę miksujemy. Ciasto przekładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (u mnie keksówka). Ciasto pieczemy na środkowym poziomie w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka około 45 minut. Gdy ciasto
Słodkie okruszkiMięciutkie i puszyste, rewelacyjne w smaku muffinki z truskawkami, ekspresowo się je robi, poradzą sobie z nimi również dzieci, uwielbiam je za prostotę w przygotowaniu, wierzch można posypać przesianym cukrem pudrem. Foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie Cukieteria Składniki: Na 12-15 babeczek 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka(...)cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera. Powstałe ciasto wlewam do papilotek na muffinki do ¾ objętości, posypuję na wierzchu pokrojonymi truskawkami. Piekę około 25 minut w temp 180*c. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsmaczne. Moja trzylatka zrobiła je praktycznie sama więc jeśli Wasze dzieci lubią pomagać Wam w kuchni to zaproście je do pieczenia właśnie takich ciasteczek. Wystarczy ukulać kulki z ciasta, zrobić paluszkiem dziurkę i napełnić ją marmoladą. Jest przy tym zdecydowanie mniej bałaganu niż przy wałkowaniu i wykrawaniu ciasteczek. Trwa to też krócej, po pół godzinie można już chrupać. Zaraz(...)marmolady różanej lub gęstej konfitury szczypta soli Mąkę wymieszać z proszkiem po pieczenia i przesiać. Masło utrzeć z solą i cukrem pudrem. Kiedy masa będzie już puszysta dodać mąkę i miksować. Kiedy ciasto będzie miało już postać grudek wyłączyć mikser i wymieszać ciasto ręką. Ręce oprószyć mąką i formować kulki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski i układać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyła pyszna...tylko ciut za mocno się przypiekła...po prostu zagapiłam się .. Przepis na tą pyszną pizzę..a dokładniej na ciasto dostałam od Iwony [ dziękuję].. i polecam..Ciasto jest mięciutkie, puszyste...Taki kamień do pieczenia pizzy też polecam, bo na prawdę warto go mieć ..i nie tylko do pieczenia pizzy.. 0,5 kg mąki(...)drożdży 2 łyżki oleju przyprawa do pizzy dowolne dodatki sos curry salami ser żółty Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier , olej i przyprawę.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie uformować pizzę i nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni. Ja pizzę piekłam na kamieniu..i od razu wyłożyłam na zimny kamień
Moje domowe kucharzenienastraszył, że sernik jest taki trudny, że opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego
Słodkie PrzyjemnościMojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was! Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne i gliniaste(...)posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach ok 6 minut by ciasto stało się elastyczne i miękkie. Po kawałeczku dodajemy masło i dolej mieszamy ok 5 minut by całkowicie roztarło się w cieście. Kiedy ciasto będzie już wyrobione przekładamy je do czystej
Dzieje kuchennej WiewióryRolada śmietanowa...Puszysty i lekki biszkopt.Pyszna i kremowa bita śmietana.Oprószone cukrem pudrem.Niebo w gębie.Zapraszam!Składniki:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia;Szczypta soli;350 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 łyżki żelatyny;1/4 szklanki gorącej wody;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);Cukier puder do oprószenia(...)mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier
Gospodyni Miejska