szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier i cukier waniliowy. 4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj. 5. Ciasto miksuj przez około 8 minut - musi być puszyste. 6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką(...)Piecz przez około 30 minut (około 25 minuty sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone). 9. Upieczone pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. Masa różowa : 1. Szklankę soku połącz z 3 budyniami. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. 2. Pozostały sok zagotuj. 3. Do zagotowanego soku wlej sok wymieszany z budyniami. Szybko mieszaj masę, najlepiej trzepaczką. 4. Gorący
cucinarepieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy(...)puszystą masę, a następnie dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładko. Miksując dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Powstanie nam puszysty delikatny krem. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu (dałam truskawkowy) orzeszki w czekoladzie 10 herbatników drobno zmiksowanych Składanie ciasta blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu krem na wierzch ciasta i posmarować boki obsypać boki
O kuchni z uczuciemzrobienia porządków w zdjęciach. Przepis pochodzi z babcinego kajetu z przepisami, lekko go zmodyfikowałam i zmniejszyłam też ilość składników. Chałka według tego przepisu jest bardzo puszysta i maślana, ale jest dosyć ciężka. Ciasto łatwo się zagniata i formuje. Ale samo przygotowanie tych maślanych chałek jest trochę czasochłonne, gdyż na wyrastanie trzeba sobie zarezerwować ok. 3 godzin + ok. 45 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoddzieliłam białka od żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki i o białkach stojących wciąż na blacie kuchennym przypomniałam sobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało w piekarniku. Ciasto wyszło bardziej zwarte, mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych(...)kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - dodać śmietanę, zmiksować - do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników - ostudzony napar kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując - ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać
Smakołyki BerenikiIdealne- to słowo, które najlepiej charakteryzuje moje ciasto czekoladowee. Aromatyczne, w środku wilgotne i puszyste. Kolejnym ważnym dla mnie aspektem jest fakt, że jest dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie mam góry naczyń do zmywania. Świetnie sprawdza się jako składowa deserów (przykład znajdziesz tu ) lub samodzielnie. Tym razem podałam je klasycznie(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza wodą umieść w misie miksera i na najniższych obrotach wymieszaj składniki). Dodaj wodę i kontynuuj mieszanie. Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jeśli masz formę o średnicy 32 cm użyj 2 porcji ciasta. Piecz w temperaturze 150 stopniach przez 60 minut. Smacznego
Wielki apetytmasa, a nie piasek grudkowaty. Kiedy masło z cukrem równomiernie się połączy, dodaj mąkę i nadal urabiaj to wszystko widelcem. Kruszonkę włóż do lodówki. Wykonianie ciasta- Stopić margarynę. Ubić jaja z cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę, i wymieszać mikserem, następnie wlać roztopiona margarynę. Wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.wypłukane i osuszone truskawki nalepiej cale(...)szybko ułzoyć na wierchu,nie żałować sobie, im więcej tym lepiej i ..ciasto będzie wyższe. Po wierzchu posypac kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 35/45 minut, to zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzać od czasu do czasu po upływie pół godziny, suchym patyczkiem. Wyjąć, schłodzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizależy od tego co lubicie. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty – idealny A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK KLASYCZNY Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki(...)masło, jajka, śmietanka. Masło włóż do misy miksera i zacznij ucieranie, dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru, naprzemiennie. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia. Białka zmiksuj
nietylkopasta.plkruszonką gościło już na moim blogu (przepis TU ) Dziś postanowiłam je upiec jako zawijaną struclę z białym serem. Powiem jedno,wyszła super! Puszysta,mokra... i ten pyszny ser. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 125 g masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
potrawyregionalneWraz z pojawieniem się w sklepach pierwszych łodyg rabarbaru w moim piekarniku ląduje pierwsze w sezonie ciasto z rabarbarem. Tym razem będzie ono w wersji kokosowej, jest pyszne, wilgotne i puszyste. Robi się je bardzo szybko i prosto, należy tylko pamiętać, żeby składniki miały temperaturę pokojową, inaczej cisto może się(...)proszkiem. Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie wiórki kokosowe, mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, posypujemy je wiórkami. Rabarbar kroimy na dwu centymetrowe
Kulinarne przygody Gatitybiałek 1/2 szkl. cukru szczypta soli WYKONANIE: z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba podsypujemy mąką(ciasto nie może się kleić do rąk), ciastem wykleić blaszkę, ser: jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ser, następnie mleko, oliwę i budynie śmietankowe, wszystko dokładnie mieszamy, wylewamy na ciasto(masa serowa jest rzadka - ale tak właśnie
Kuchnia Beatyorzechy/suszona żurawina/rodzynki (ja nie dawałam) ~łyżeczka cynamonu ~cukier puder do posypania Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Orzechy/suszone owoce (jeśli dodajecie je do ciasta) z grubsza pokroić. Jajka ubić na lekką, puszystą pianę, stopniowo dodawać cukier, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Przesiać mąki z proszkiem i cynamonem i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać masło(...)ponownie zmiksować. Blachę o wymiarach 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzchu równomiernie wysypać jabłka. Włożyć ciasto do piernika rozgrzanego do 200*C i piec ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarszklanki jagód - 1 laska wanilii * sos jagodowy: - 1 szklanka jagód - 1-2 łyżki wody - 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku) Przygotowanie spodu ciasta: Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Równomiernie rozsmarować ją nw formie (wyjdzie cienki spód ciasta). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut - do tzw."suchego patyczka". Odstawić do wystudzenia. Przygotowanie masy serowej: Ser twarogowy, mascarpone i śmietanę 22% zmiksować. Dodać mleko skondensowane i jajka. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół. Połowę przełożyć do drugiej
CookYourselfCiasto jogurtowe ze śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu. Ciasta
Smakołyki Berenikioraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1(...)budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić. Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci
Słodka Stronaodróżnia bajgle od innych wypieków... To już tłumaczymy - mają dziurkę, nie mylcie z obwarzankami, które są zakręcone i splecione przy produkcji z dwóch kawałków ciasta, a bajgle z jednego, chrupkie z zewnątrz, miękkie, puszyste w środku. <3 Po prostu zróbcie i sprawdźcie, bo warto! A więc... Do dzieła! Składniki na 8 - 10 sztuk: 500 g mąki pszennej(...)ciepłej wody 1 łyżeczka soli Ponadto: płatki owsiane 1 łyżka cukru 1 jajko Przygotowanie: Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże suche, cukier, sól. Mieszamy. Dodajemy wodę ciepła i wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 h. Wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na 8 równych części. Jak się ciasto
Gotowanie, czyli hobby dla każdego