puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:40/329)

Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 391

środku, bo nie ma nic gorszego niż posmak surowego białka. Podczas pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już!  Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej

Mia Cucina Sofieta
PUSZYSTY SERNIK NA ZIMNO 166

zrobienia tego sernika wykorzystałam ser zrobiony z jogurtów greckich KLIK . Zwykły twaróg również będzie odpowiedni. Ciasto wyszło bardzo smaczne i puszyste o strukturze pianki. W sezonie owocowym świetnie będzie się komponować z truskawkami i galaretką. Serniczek jest łatwy i pyszny, polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYMIARACH 28/15 CM: 0,5 kg dowolnego mielonego sera  330 ml śmietanki(...)sztywno, dodajemy do sera, miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, ubijamy, dodajemy sok z cytryny wg uznania. Masę serową wylewamy na biszkopty. Na wierzch układamy biszkopty, które również nasączamy kawą. Ciasto chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z blachy, usuwamy folię i dowolnie kroimy. Możemy posypać kakao lub startą czekoladą. Smacznego :)   Przepis na ser z jogurtów greckich

Pani na deser
Gofry z owocami 146

Masło dobrze utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodać szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczeni. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do dość gęstego ciasta dodać śmietanę i dobrze wymieszać.  Tutaj przepis na nasze poprzednie gofry, które są bardziej biszkoptowe, treściwe

Państwo Wojtczuk gotują
Ucierane z malinami i borówką 203

czas temu. Zachwyciły mnie zdjęcia i przepisy które się w niej znajdują. Postanowiłam wypróbować przepis na ciasto z żurawinami. Zamieniłam tylko żurawinę na maliny i borówki. Ciasto jest wspaniałe w smaku, leciutkie, puszyste. Bardzo polecam :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 24 cm Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia : 50-50 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki(...)schłodzonego masła Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszysty krem. Wsypujemy cukier i sól, dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, nie przerywamy miksowania. Następnie wsypujemy budyń i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce myjemy i osuszamy. Ja dla bezpieczeństwa

Różne smaki w kuchni
Ciasto drożdżowe Jabłkowo-orzechowe 169

Ciasto drożdżowe, to chyba jedno z moich najukochańszych wypieków, uważam, że żeby wyszło idealne, trzeba mu dać dużo ciepełka i miłości ;). W tedy wychodzi idealne, puszyste i mocno wyrośnięte. Zapach gdy ciasto sobie rośnie w piekarniku jest niezastąpiony i chyba każdy go kocha ;) Niestety szybko znika z blachy i trzeba się spieszyć, żeby spróbować chociaż trochę ;) Składniki

Idę coś wszamać
Czekoladowe ciasto z krakersami i solonym karmelem 212

brązowy, 1/2 szkl cukier biały, 1/2 szkl miód, 100 ml śmietanka 30%, 250 ml sól, 1 łyżeczka olejek waniliowy, 1 łyżeczka krakersy, 10 szt Przygotowanie Ciasto:  Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy

Gotowanie moimi oczami
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 173

budyniem :) Ale nie takie zwykłe, ponieważ specjalnie na tą okazję uformowałam je na kształt serduszek :) Zachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy

MyCookBook.pl
Ciasto z sercem 205

lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody kilka kropel barwnika (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do powstania gładkiego ciasta(...)patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce.   Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem

Smak mojej kuchni
ciasto shrek -z delicjami, śmietankową pianką,galaretką i zielonym budyniem :-) 311

bardzo fajnym i pysznym ciastem,myślę, że wielu z Was zna to ciasto. Jego nazwa to shrek, dlaczego? jest zielone jak ogr z bajki :-) Ciasto jest bardzo smaczne,lekkie, puszyste i orzeźwiające. Nie za słodkie, idealne,a co najważniejsze, łatwo się je robi i ładnie wygląda.  No to robimy shreka :-) SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blaszkę BISZKOPT(...)dzieje się to bardzo szybko.  Do gorącego budyniu dajemy margarynę miksujemy mikserem do rozpuszczenia margaryny. Budyń wylewamy na biszkopt. Studzimy DODATKI: -1 duże opakowanie delicji morelowych , mogą być ciasta paryskie z Biedronki :-) te 300 Ogólnie potrzeba 20 sztuk ciastek -2 galaretki agrestowe (zielone) -750 ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy Na ostudzony budyń wykładamy ciastka, czekoladą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 185

się zdrowymi i smacznymi warzywami. Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy tort urodzinowy, jaki kiedykolwiek zrobiłam, a wiecie dobrze, że to nie jest moja mocna strona. Ciasto czekoladowe jest pyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż(...)oczyszczoną. Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier całkiem się rozpuści, stopniowo dodajemy puree z fasoli, mąkę quinoa i kakao, cały czas miksujemy, na koniec wlewamy partiami olej. Następnie mieszamy ciasto kakaowe z pianą z białek.  Wylewamy ciasto do tortownicy (18-20 cm średnicy) jej spód warto wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 175 stopniach Celsjusza

Quinoa Raz!
Marmurkowe pomarańczowo-kawowe ciasto z karmelem 182

Ciasto marmurkowe pachnące kawą i pomarańczą, polane grubą warstwą karmelu, to prawdziwa rozpusta na świąteczne i zimowe dni. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale zarazem wilgotne. Cząstki pomarańczy fajnie przełamują słodycz polewy, a smak i zapach kawy przypomina, że deser najlepiej smakuje w towarzystwie kubka gorącej Inki :) 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki(...)Delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Studzimy na kratce i przygotowujemy karmel. Na gładkiej, nieprzywieralnej patelni równomiernie […] Artykuł Marmurkowe pomarańczowo-kawowe ciasto z karmelem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Jogurtowo-piaskowy placek z owocami lata 185

owocami. Dodajemy ulubione owoce lub te, które mamy pod ręką. Sprawdzą się tutaj super porzeczki, agrest, jagody, truskawki czy czereśnie, a jesienią pokrojone jabłka. Ciasto jogurtowe z tego przepisu wychodzi lekkie, puszyste i doskonale sprawdza się w upalny dzień z kawą lub mlekiem. Mamy tutaj posmak piaskowego ciasta, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można je polukrować, podać z cukrem

Mieszam w Garnku
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 232

muffinki wyłożonej papilotkami nakładamy po łyżce białego ciasta (lepiej go nie mieszać, nawet jeśli konsystencja nie jest zupełnie jednolita, bo całość będzie mniej puszysta). Wkładamy po „truskawce” i przykrywamy resztą ciasta. Dobrze jest popchnąć np. wykałaczką białe ciasto w dziurki w truskawkach, tak żeby mieć pewność że dobrze przylega do serduszka, można kilka razy uderzyć reż blaszką

Ciastkozercy
Krampety 248

Wyborne! Przepis pochodzi z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem

Moje Qulinaria
Ciasto rabarbarowo-bezowe 180

pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek tak, aby żółtka znalazły się w jednej misce a białka w dwóch osobnych ( po 3 białka do każdej miski). Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku i wlać kilka kropel olejku waniliowego. Następnie wsypywać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie

My simple kitchen