puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:38/329)

Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą 145

Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach  HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego(...)momentu powstania żółtej gładkiej i puszystej konsystencji). Do żółtek dodajemy mąki z proszkiem, zmielone migdały, olejek migdałowy, likier kokosowy i 5 łyżek ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku

VioletoweKucharzenie
Kawowe Ciasto z Serową Wkładką 208

cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów. Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru, a krem, którym ciasto jest obłożone i czekoladowa polewa na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 115 g masła 340 g cukru kryształu 2 jajka 270 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)uzyskania puszystego kremu. Ganache: 120 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty na bok a następnie mieszamy łyżką do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na bok do zgęstnienia. Dodatkowo: karmel w puszce lub mleko schłodzone gotowane 1,5 h Wykonanie: Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze. Smarujemy

Made By Mom And Son
Łaciata Krówka - ciasto 10474

Utarłam żółtka i jajka z cukrem na puszystą pianę, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Miałam formę 24x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne. Piekłam w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Wyciągnęłam po tym czasie z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia. Zrobiłam budyń. 1 szklankę mleka zagotowałam z cukrami(...)strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia. Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń. Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę. Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim. Było mi potrzebne

Pieprzyć z Fantazją
Sernik z bezą 354

ciasto mieszamy i wylepiamy blachę Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie

Luźna Kuchnia
Kilka letnich przysmaków 166

ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami  Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z brzoskwinią 158

temacie;), a na tą chwilę zapraszam na serniczek, który jak dotąd mnie nie zawiódł i  zawsze wychodzi smakowicie, jak zresztą na przywoity sernik przystało! Serniczek z brzoskwinką Ciasto: 100 g cukru 400 g mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa: 1 kg sera półtłustego 250 g masła(...)g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Nagrzać piekarnik do temperatury 190* CCiasto:Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą włożyć do lodówki, większą wyłożyć na przygotowaną dużą blachę, posypać kakao.Masa serowa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1900

Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką blachę od piekarnika i wlewamy w nią wrzątek z czajnika. Odrobinę wyżej wsuwamy kratkę na której pieczemy ciasto (czyli sernik będzie piekł się w dolnej części piekarnika, nie na środku). Nagrzewamy piekarnik do 165°C (koniecznie bez termoobiegu!). Podczas gdy piekarnik nabiera temperatury, kończymy sernik. W drugiej misce ubijamy

Poezja smaku
Idealny biszkopt czekoladowy 306

Biszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast. Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka

Kocham Czekoladę
Czekoladowy jabłecznik z budyniem 207

średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu)   Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić

CookYourself
Kubeczkowe ciasto jogurtowe 529

Lekkie, puszyste i szybkie ciasto jogurtowe, przygotowane na "kubeczki" :) Składniki: - 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g ) - 3 kubeczki mąki - 2 i 1/2 kubeczka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 kubeczek oleju roślinnego - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - cukier puder do posypania Przygotowanie: Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Najpierw suche składniki

Zainspirowana w kuchni
ROGALIKI NA MAŚLANCE 638

tego ciasta wychodzą niezwykle mięciutkie i puszyste rogaliki.     SKŁADNIKI 300 g mąki pszennej , 15 g drożdży świeżych, 100 ml ciepłej wody, 100 ml ciepłej maślanki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, szczypta soli Dodatkowo: marmolada  do nadziewania, lukier, jajko do posmarowania WYKONANIE W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę, sól, dodajemy maślankę, olej i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Dzielimy na 2 części, formujemy kulki, każdą rozwałkowujemy na okrąg, który dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy brzegi do środka, a następnie formujemy rogaliki. Przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie

słodki bratek
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 315

szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana(...)godzinę.W tym czasie przygotowujemy solony karmel.SOLONY KARMEL :Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy

Ostra na Słodko
Sernik a`la pudding drezdeński 184

jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto kruche:   2 szkl mąki pszennej   2 jajka   3/4 szkl cukru   3/4 kostki masła   2-3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka   4 jajka   150 g masła   150 g cukru   szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki. 2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka z wódką 217

moich ulubionych ciast. Jakkolwiek by to nie brzmiało, nie jest to ciasto wilgotne, nasączane wysokoprocentowym alkoholem. W smaku i konsystencji przypomina babkę piaskową, z tym że ciasto nie jest lekkie i puszyste, jest raczej "zbite". Dodatek wódki dodaje mu ciekawego, oryginalnego smaku. Całość jest naprawdę ciekawa. Polecam wypróbować, zwłaszcza w sezonie sylwestrowo-karnawałowym :) Przepis mam od Mamy(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka margaryny 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką) ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat) Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia

Zawsze głodna!
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 174

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym.Ja pierwszy(...)tamtej pory kilka razy już zagościła w moim domu.Dziś mam dla Was jedną z tych podstawowych wersji – z oliwkami i świeżym rozmarynem.Ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!SKŁADNIKI :* mąka pszenna ( np.chlebowa ) – 300 g* sól – 1 łyżeczka* drożdże suszone – 1 łyżeczka*świeży rozmaryn – 1 pęczek* oliwki – 50 g* letnia woda

Ostra na Słodko