puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:45/329)

Drożdżowe z jagodami i kruszonką! 195

dodaj cukier i rozpuść go. Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Ciasto drożdżowe wyrabiamy minimum 12 minut ciągle. Tak aby jak najwięcej je napowietrzyć.Ciasto ma się odklejać od ręki i być puszyste. Gdyby było zbyt tępe (twarde) dodaj 3 łyżki stopionego masła. Zbyt rzadkie dodaj mąki.Ciasto podsyp mąką i odstaw w misce do wyrośnięcia.Jak ciasto

SMYKWKUCHNI
Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 145

Choć dawki cukru z pewnością są typowo amerykańskie! Zmniejszyłam więc jego ilość, dopasowując ją do naszych, bardziej europejskich , podniebień.  Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim(...)Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.  Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto śliwka w czekoladzie 1165

mocnej esencji herbacianej  1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa) 400 g śliwek kalifornijskich 300 ml śmietany kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady wykonanie: ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam(...)gorącego piekarnika. piekę w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto kroję na dwie części, jak tort. krem: W garnku gotuję mleko. Gdy zacznie wrzeć dodaję kaszę mannę. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 3 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimną kaszę

babka w formie
Omlet na słodko ze śmietaną i owocami 140

Prosty przepis na omlet biszkoptowy ze śmietaną i malinami. Jest bardzo puszysty, a przygotowuje się go podobnie jak ciasto biszkoptowe, jednak bez dodatku cukru. Posłodzona jest jedynie śmietana. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Sernik na zimno z mascarpone 370

pięć składników i brak potrzeby włączania piekarnika są niewątpliwą zaletą tego serniczka. Maliny i biała czekolada to połączenie znane i lubiane, do którego chyba nie trzeba przekonywać. Ciasto jest słodkie, puszyste jak chmurka i pyszne – aż trudno uwierzyć, że tak banalne składniki mogą się połączyć w taką całość. Gdy tylko zjedliśmy ciasto, przygotowałam analogiczną wersję jagodową

Poezja smaku
Puszyste pączki różane z rumem 160

stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki nie dostawały do dna rondla. Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy(...)ciepłej mąki, dokładnie rozprowadź trzepaczką, wstaw do piekarnika na 10 minut. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij w kąpieli wodnej na puszystą masę (ok. 9 minut). Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, wyrabiaj ciasto, w między czasie dodaj rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika

SzczyptaSmaQ
CIASTO DROŻDŻOWE ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 168

ulubionych ciast drożdżowych, kiedyś piekłam to ciasto na mące pszennej. Teraz w wersji orkiszowej, na mojej idealnej (ostatnimi czasy) mące tortowej typ450- super puszystej, co przy mące orkiszowej jest rzadkością.... Maj to idealny czas na ciasta z dodatkiem rabarbaru, w tym roku pierwszy drożdżowiec zajadaliśmy już nawet w kwietniu. U nas jak rabarbar, to przeważnie w towarzystwie truskawek(...)Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodać wyrośnięty zaczyn, letnie mleko oraz pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić. Następnie wlewamy stopione, letnie masło i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy także spirytus (lub wódkę). Ja swojego ciasta długo nie wyrabiam, tylko chwilę, ale jak kto woli... Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną

Smaczne Zdrowe
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 157

Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła  * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia(...)wykładamy papierem i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 10-12 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Zaparzamy kawę według podanych proporcji. Odstawiamy na bok. Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. W kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej nad parującą wodą rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy na bok. Nową miskę umieszczamy nad parującą wodą, wrzucamy żółtka wraz

Kolizje Smaków
Drożdżówki z serkiem i jeżynami. 147

Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego

Izabelawkuchni
Ciasto Kubanka 806

Ciasto Kubanka to połączenie różnych kombinacji smakowych. Puszysty, pachnący rumem biszkopt, delikatny krem czekoladowy, kwaskowe powidła śliwkowe i to wszystko w jednym kawałku. Wbrew pozorom nie jest to przesłodzone ciasto. Spodoba się każdemu smakoszowi wilgotnych, kremowych ciast . Ja takie ciasta akurat uwielbiam, więc polecam ten przepis wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Receptura jest na blaszkę o wymiarach

Pieguskowa Kuchnia
makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście) 180

Makowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM 121

łyżki śmietana kremówka 100 ml. Polewa karmelowa: cukier 100 gram woda 1/4 szkl. mleko 1 szkl. mąka 3 łyżeczki  sól 2 szczypty Metoda: 1.  CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować. 2.  Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(...)MASA SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę. 4.  Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 min. 5.  POLEWA KARMELOWA: W garnuszku umieścić cukier. Czekać aż się rozpuści ( bez mieszania- ewentualnie potrząsnąć garnuszkiem ). Dodać wodę, wymieszać i wlać mleko, ciągle mieszając, aż skrystalizowany

Kuchnia Paulettes
BABKA PIASKOWA 172

cukru 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować(...)końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przelać do niej ciasto. Piec 160 C przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.  Przygotować lukier: Cukier puder oraz śmietanę dokładnie wymieszać.  Babkę  wyjąć z formy i polukrować. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Zebra 158

nawet niezły jest. Więc tak między jednymi a drugimi zwłokami (bo serial o zakładzie pogrzebowym jest) wyrwałem się właśnie do wpisania zebry na bloga. Ciasto i dobre i ładne. Takie miękkie i puszyste w środku. Łatwe w przygotowaniu więc polecamy do zrobienia, nie będziecie zawiedzeni. Ostatnio się tyle ciasta objadłem, że już nie daję rady, Madzia tylko robi

Marder&Marder Manufacture
Focaccia 169

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik

Marta Gotuje