puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:46/329)

Rolada pandanowa z ananasem i kokosem 189

prawda ciasto niestety wyszło bardzo cienkie, ale błąd tkwił w zbyt dużej blaszce i przegapieniu czasu pieczenia. Nie popełnijcie moich błędów, a wszystko będzie cudownie puszyste. Mimo to ciasto było pyszne i szybko zniknęło. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka cytrynowa 174

Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Sernik dyniowy na Halloween. 280

właśnie propozycja na takie ciasto, czyli sernik dyniowy na Halloween udekorowany malutkimi dyńkami z lukru plastycznego. Nie wygląda bardzo strasznie lecz jeżeli posypiemy górę sernika kakao i dodamy do dyniek straszny uśmiech i oczy, to sernik będzie wyglądał bardzo fajnie na stole Halloween`owym.  Sam sernik z tego przepisu wychodzi bardzo fajny! Miękki, puszysty, lekki, smaczny, taki jaki powinien(...)lukru brązowego robimy mały ogonek i przylepiamy do dyni. Dynie odstawiamy na bok, aby stężały.   Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na jasny,puszysty krem. Otrzymanym kremem dekorujemy górę ciasta. Na górze sernika umieszczam dynie z lukru plastycznego. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Bezglutenowy i wegański spód do pizzy. 136

dawno już nie czułam – drożdże, ciasto, świeża pizza z pieca. W takich momentach zazwyczaj ląduję w wegańskiej pizzerii Vegan Pizza. Pizza tam jest dobra, ale ciasto odbiega od tego, które lubię najbardziej – puszystego i lekko wręcz gumowego. Tak bardzo marzyłam o przepisie na pizzę idealną i tak bardzo cieszę się, że w końcu się udało! Ciasto na pizzę, którą dzisiaj

Fill The Bowl
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 311

smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z ajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki

Mała Cukierenka
Ciasto kokosowe z jabłkami 225

mleka kokosowego 125 g masła lub margaryny 3 – 4 jabłka. Dodatkowo na wierzch po upieczeniu: ½ szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka Wiórki kokosowe Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawać stopniowo na przemian(...)suche wymieszane składniki i mleko kokosowe. Wszystko wymieszać tylko do połączenia się składników. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i na wierzchu ponacinać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na wierzch poukładać połówki jabłek nacięciami do góry. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 160 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto „Przysmak bogów” 137

pieczenia Krem : 1 puszka zagęszczonego mleka,200 g masła, 1/2 szklanki orzechów (można dodać owoce np. wiśnie) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika.Piec 30 min. Wyjąć, zostawić do ostygnięcia. Następnie przeciąć na 2 krążki (można przeciąć(...)nierówne części z tego mniejszą pokroić w drobną kostkę). Przygotować krem. Masło rozetrzeć ze zgęszczonym mlekiem na puszystą masę (ja dodaję trochę syropu wiśniowego, można też dodać sok z cytryny). Posmarować kremem krążek, resztę kremu wymieszać z pokrojonym ciastem i orzechami. Wyłożyć na posmarowany kremem pierwszy krążek. Udekorować i wstawić do lodówki. Krem można przygotować też z jogurtu, śmietany

kulinarnajamka.blogspot.com
Muffinki z masą kajmakową 171

cytryny 1/3 szklanki śmietany kremówki pół puszki masy kajmakowej 15 kostek czekolady   wykonanie: Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki około godziny przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka, bardzo dokładnie mieszając. Mąki i sodę łączymy w jednym garnuszku. Dodajemy połowę mąki oraz połowę kremówki i dokładnie mieszkamy. Następnie dodajemy(...)cytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Na spodzie foremki do muffinki umieszczamy kostkę czekolady, następnie uzupełniamy foremkę do około połowy ciastem Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. I wkładamy muffinki, pieczemy około 20 minut Gdy babeczki wystygną smarujemy je masą kajmakową. ja posypałam na spodzie muffinki startą czekoladą. Smacznego

Ania i Marcin gotują
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 272

użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą(...)nożem lub łopatką tworząc czekoladowe wiórki. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.Ciasto: połączyć suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Dodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając

SzczyptaSmaQ
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 181

Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem(...)mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta, tak i to zagniatamy około 8-10 minut. Będzie miękkie, elastyczne, bardzo delikatne. Drożdże pracują cały czas, nawet podczas wyrabiania, poczujecie to pod ręką. Formujemy ciasto w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto po pierwszym podrastaniu dzielimy

Karo in the Kitchen
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 173

Dziś bardzo proste, bardzo pyszne i bardzo szybkie ciasto. Idealne gdy zaskoczą Was niezapowiedziani goście. Czekoladowe, puszyste, a do tego z jabłkami, bakaliami i pijaną wiśnią z nalewki (oczywiście możecie je pominąć jeśli nie macie w swoich zapasach, lub ciasto będą jadły maluchy albo użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl(...)łyżki wydrylowanych wiśni (użyłam z nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu) 20 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek Miksujemy jaja z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy olej i wymieszane ze sobą mąkę, sodę, kakao i cynamon. Mieszamy całość, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, wiśnie, orzechy i rodzynki. Po wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem

Cynamonowe szczęście
Placek Swojak glinicki - kuchnia podkarpacka 642

masą o konsystencji budyniu. W tym akurat przepisie masę z kaszy manny studzi się, a następnie uciera się ją z miękkim masłem. Dzięki temu masa jest puszysta i lekka. Najczęściej na wierzchu ciasta znajduje się polewa czekoladowa, ale zachęcam, by zamiast niej zrobić o 1/4 więcej masy z kaszy manny i rozsmarować ją na wierzchu, a potem posypać siekanymi

Trzeci talerz
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 261

powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut aż zaczną się pienić – będzie wiadomo

Karo in the Kitchen
Miodownik ze słonecznikiem 186

mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę.  4.  Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe.  Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto ze słonecznikiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Clafoutis z burakami i karmelizowaną marchewką 145

pokroić w cząstki. Warzywa wrzucić do głębokiej formy lub naczynia żaroodpornego. Ricottę nakładać porcjami na warzywa, następnie całość opruszyć solą, pieprzem i tymiankiem.  Przygotować ciasto:  Jajka, żółtka i kremówkę ubić na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą (1 łyżeczka) i łyżeczką tymianku, przelać do niej masę jajeczną i ubić mikserem na gładkie ciasto

W poszukiwaniu inspiracji