dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem pyszne, ciekawe zarówno w smaku jak i wyglądzie nie przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniuSkładniki:Ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagotowa. Na dużą blachę, dość podzielna, ze szklanką mleka obłędna. Idealna na śniadanko, obiad, kolację…tak, tak… mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować
Made By Mom And SonCiasto dla miłośników włoskiego likieru i ciasteczek "Amaretti", składające się z kremowej warstwy z ricotty, ciasteczek, płatków migdałowych oraz delikatnego, lekkiego i puszystego biszkoptu z dodatkiem likieru. Niezwykle aromatyczne i intensywne w smaku ciasto, które zaspokoi najbardziej wymagającego gościa i wielbiciela słodkich migdałów ;) **** Ecco una torta fatta apposta per gli amanti del liquore italiano e dei biscotti “Amaretti(...)wystygnięcia. Biszkopt Miksujemy jajko z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Do masy dodajemy rozpuszczone masło, mleko, likier amaretto oraz szczyptę soli. Na koniec wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa
La grande e la piccola cuocaMacie ochotę na przepyszną pizzę na cienkim cieście? A może wolicie pizzę na grubym, puszystym, bardziej mięciutkim? Ja wolę na cienkim, za to mąż uwielbia pizzę na grubszym. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto, które zadowoliło by każdego. Oczywiście najlepszym okazało się to, na które przepis mama dostała od koleżanki wiele lat temu. Owa koleżanka recepturę przywiozła z Włoch
Rozpustne gotowaniewśród piekarzy azjatyckich, zwłaszcza w Chinach i Japonii. Pieczywo z wykorzystaniem tej metody jest niezwykle miękkie, puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się do ciasta właściwego. Można przygotować większe ilości i do 3 dni przechowywać(...)lodówce, pamiętając o tym, aby doprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami
KUCHARNIAprzygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.Drożdżowe paluchy z żółtym seremSkładniki(...)cheddarMąkę na water roux przesiać, dokładnie wymieszać z wodą. Zagotować i podgrzewać, cały czas mieszając, aż konsystencją będzie przypominała kisiel, a temperatura wyniesie 65 st. C. Wystudzić.Mąkę na ciasto właściwie przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Do zaczynu dodać jajko i 80 g water
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki (25×40 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez(...)powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką puszystą masę. Gotowa masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy upieczonym ciastem karpatkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ten wpis to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie jadłam. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Długo utrzymuje świeżość i znakomity smak. Świeżo upieczone znika w mgnieniu oka, nim się obejrzycie już go nie będzie i trzeba będzie robić następną porcję! Polecam(...)zrobić tą drożdżówkę na nadchodzący weekend Ciasto drożdżowe z serem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki pszennej -20 g drożdży świeżych -1 szklanka mleka (250 g) -70 g rozpuszczonego masła -pół szklanki cukru -szczypta soli -2 duże jajka Nadzienie twarogowe: -600 g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) -1 jajko -90 g cukru -łyżka
Marta GotujeDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was najdelikatniejesze, najbardziej puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić. W sam raz do herbaty czy kawy. A owoce? Możecie użyć jeżyn, ale każde inne są również dozwolone - maliny, brzoskwinie, śliwki, co kto lubi :-). Ciasto robiłam "na oko", aż uzyskam zadowalającą konsystencję, więc dzielę się z Wami
Pora coś zjeśćwyobraźni, ale jedno jest pewne, ciasto jest bardzo efektowne. A dzięki śmietanie delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I do tego ten czekoladowy, wilgotny i puszysty spód, tandem doskonały. Blaszkę z takim ciastem wstawiamy do piekarnika ( 50 stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jakieś
Dieta moja pasjafaworków czy kruchego ciasta. No i tiramisu też z czasem może się przejeść. Dlatego dziś na początek maja przygotowałam dla Was prosty przepis na efektowne ciasto z samych żółtek, bardzo owocowe i puszyste. Nadające się nie tylko od święta w ciepły dzień, ale również i chłodniejszy wieczór w towarzystwie. Zapraszam na malinowe ciasto z samych żółtek z bitą
Słodkie PrzyjemnościPrzepis na klasyczne, rozpływające się w ustach, ucierane ciasto ze śliwkami i maślaną kruszonką. Puszyste, delikatne i pięknie pachnące. Proste i smaczne, a co najważniejsze - zawsze się udaje. składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek 100 g masła(...)wykonanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem
babka w formieZapraszam serdecznie na typowo jesienny, lekki sernik w nieco odchudzonej wersji ;) Jak się okazuje do sernika nie potrzeba wcale dużo tłuszczu ani mąki, żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego cukru
Czerwona PorzeczkaKolejna dietetyczna i zdrowa propozycja, idealna na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek. Na ciepło sprawdzi się na śniadanie, podana z jogurtem naturalnym! Szarlotka, jest puszysta, aromatyczna i jestem nią zauroczona. Ciasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jajka - 3 łyżki mąki owsianej - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego - cynamon
SMYKWKUCHNIUwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie czekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta na zamówienie
Rozpustne gotowanie