puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:29/329)

Najprostsze do przygotowania ciasto z owocami (jagodami, czarną porzeczką i morelami) 163

tutaj fani lekkich wypieków? 😉 Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystego, a zarazem delikatnego ciasta biszkoptowego nadzianego kwaśnymi owocami (morelami, porzeczką i jagodami). Do poniższego przepisu możecie wykorzystać dowolne, świeże jak i mrożone owoce (wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Na sam koniec dodam, że poniższe ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Zachęcam do pieczenia.  Składniki na formę

Ugotować
Zebra 110

Ciasto mojego dzieciństwa, lekkie, puszyste, wilgotne dzięki dodatkowi oranżady. Tym razem wyszło mocno pasiaste. Dlatego proponuję zmienić proporcje i w trakcie nalewania ciasta nakładać na przemian dwie łyżki jasnego i łyżkę ciemnego. Mimo wszystko gwarantuję, że ciasto znika błyskawicznie. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki maki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki

Fascynacje Ani
Piegusek z delicjami 163

roztwór do gotującego się mleka i ugotować budyń.  Wystudzić.  Miękką margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz parę kropel olejku migdałowego do ciasta. Całość zmiksować na puszysty krem. Galaretki rozpuścić tak jak pisze w przepisie na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia. Przełożenie:  Jeden płat ciasta smarujemy dżemem, oraz połową kremu układamy delicje czekoladą

Wanilia i Kardamon
Ciasto zebra 193

paski”, potem sama dzielnie pomagałam. W smaku to zwyczajna, piaskowa babka – jednak to właśnie paski są w tym cieście najciekawsze. Jeśli nie przepieczemy ciasta, to będzie wilgotne i puszyste – głównie dzięki użyciu napoju gazowanego (ja tym razem użyłam 7-up, kiedyś to była oranżada). Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, choć najlepsze jest z polewą(...)content=''; document.write(" "); Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy 2 szklanki mąki, miksujemy. Do 3/4 szklanki mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy

Poezja smaku
CIASTO PIANKOWO - MALINOWE 143

cukier, wodę i kakao. Wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Rondelek odstawić do przestudzenia. Ciasto: jajka ubić na puszystą masę, dodać polewę - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie zmiksować na gładka masę. Ciasto wychodzi trochę gęste.  Przełożenie: Dno tortownicy

Ciastka - domowe słodkości
Z cyklu „Wypiekanie na śniadanie”- pankaces... 336

pieczenia, ale nadal chciałam otrzymać puszyste placuszki, przygotowałam je ubijając białka z cukrem, dodając następnie żółtka, a potem wszystkie inne składniki. Nie zauważyłam, aby ciasto było jakieś szczególnie puszyste. Następnym razem dodam odrobinę sody.    W akcji wzięły udział: Bożena- Moje domowe kucharzenie Małgosia- Smaki Alzacji Monika- Niezapomniane Smaki Agnieszka- Aga w kuchni

Mia Cucina Sofieta
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM 3623

swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy i do popołudniowej kawki. Świetnie sprawdzi się też np. na komunijnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha

Ostra na Słodko
Miejski bochen chleba 116

wyrastania. Ważne, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było bez przeciągów. Po około 2 godzinach zwilżoną dłonią odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Dzięki temu chlebek będzie bardziej puszysty. Po tych kilkunastu godzinach ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Chleb można posypać mąką (opcjonalnie, ja lubię, gdy po upieczeniu mąka jest

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto marchewkowe dla gości i nie tylko 144

Ciasto marchewkowe to moje ulubione. Słodkie, aromatyczne, z lekko korzennym aromatem. Wypróbowałam wiele przepisów, zanim znalazłam ten idealny. Okazało sie, że najlepsze ciasto marchwiowe robi...moja mama. Puszyste, wilgotne, słodkie, koniecznie z kremową, kwaskową polewą przełamującą słodycz ciasta. Po prostu idealne. Przekonali się o tym również moi znajomi. Od jakiegoś czasu to ciasto to obowiązkowy punkt każdego spotkania

Zawsze głodna!
Piegusek na białkach 397

młodsza, to zaraz po szarlotce, to ciasto było klasowym wypiekiem niedzielnym w moim domu. Białka często zostawały po pieczeniu jakiś innych smakowitości, więc można było zaszaleć. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste i lekko wilgotne. Słodko zapraszam na Pieguska na białkach, ciasto zdecydowanie dietetyczne! Zdjęcia zrobione zaraz po upieczeniu - późną nocą :) "Składniki:4 białka150 g cukru100 ml oleju

Słodkie Przyjemności
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 170

początku chciałam podziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła.Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne.  Ciasto wyszły mięciutkie i puszyste. Z dużą ilością dżemu i kruszonki. Po prostu nie sposób było się oderwać. Pyszna kolacja z kubkiem mleka. Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki + trochę do podsypania2

Moje pyszne gotowanie
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 183

nasion rzepaku o obniżonej zawartości kwasu erukowego, a następnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu, dlatego doskonale nadaje się do użycia w  wysokich temperaturach . Ciasto wyszło puszyste, delikatne, wilgotne, ze wspaniałym cytrusowym aromatem. Zdecydowanie do powtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej   pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego

Kulinarne przygody Gatity
Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką 287

Pomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny

Czerwień i błękit
JABŁKOWE BROWNIE 161

utrzeć na jasny puch. Pamiętajmy też, aby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo. Wystarczy przemieszać je szpatułką, tylko do połączenia składników. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Przepis pochodzi z książki Amy Traverso " The Apple Lover's Cookbook" SKŁADNIKI CIASTO 120 g masła ( w temperaturze pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej(...)masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta  (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy pokrojone jabłka oraz orzechy, mieszamy.  W dwóch-trzech porcjach dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na około 30-35 minut do piekarnika

cool and minty
Warkocz z nadzieniem brokułowym 335

stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o owym brokule wyszedł warkocz drożdżowy z pysznym, brokułowym nadzieniem :) Przede wszystkim, chciałam pochwalić ciasto, bo jest świetne. Puszyste w środku, z wierzchu chrupiące. Nadaje się do różnych nadziewanych wypieków. Z czystym sercem POLECAM! :) Z podanej porcji powstały dwa takie warkocze. Składniki: Ciasto: 225g mąki

Czerwona Porzeczka