lukier królewski1 białko1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie(...)musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste.Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone
Moja smaczna kuchniamiał to być tradycyjny makowiec, ale coś mnie podkusiło, żeby przekroić ciasto i je zwinąć, dzięki czemu po upieczeniu powstał fantazyjny wzór z ciasta i nadzienia. Samo ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie słodkie w sam raz i pełne bakalii. Pyszne! Strucla makowa Składniki: ciasto: 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka
Obiad gotowyintuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :)) Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, wyrośnięte ... trochę brakowało mi tylko ulubionej kruszonki, ale tłumaczę sobie, że bez niej ciasto jest mniej kaloryczne :)) Myślę, że różnorakie wypieki z automatu na stałe zagoszczą
Walijskie PichceniePołączenie ciasta z owocami to bardzo smaczna propozycja. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a w tym przypadku były to brzoskwinie, które bardzo lubimy :) Macie ochotę na pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego
Ciasteczkowy Potwórudało mi się zrobić. Wyszły mięciutkie i puszyste. Podejrzewam, że to zasługa użytego po raz pierwszy robota kuchennego, który wyręczył mnie w zagniataniu ciasta i sprawił, że było ono naprawdę puszyste. :-) Swoją drogą - to, że nie trzeba ręcznie zagniatać ciasta zachęciło mnie do dalszych wypieków pieczywa. Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smak Zdrowia. 300g mąki pszennej
Szefowa kuchniPyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:). 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 9 łyżeczek kakao 1. Mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kakao (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę
Szefowa kuchniCiasto delikatne w smaku, puszyste i do tego z makiem. Jeśli nie macie jeszcze przesytu maku, po Świętach - polecam z czystym sumieniem. Niestety w domu miałam tylko mielony mak, więc ciasto wyszło z wyglądu jak zakalcowate - a wcale zakalcem nie było. Oczywiście, wygląd nie wpłynął na jego smak. Polecam! 'makowe ciasto' Składniki: - 250 g masła - 300g mąki pszennej(...)szklanka mleka - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker - aromat śmietankowy Dr.Oetker Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, po jednym żółtku (uważając, aby masło się nie ścięło). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko i aromat. Wymieszać do połączenia składników. Dodać pianę
CookYourselfCiasto jogurtowe ze śliwkami Wilgotne, puszyste i mięciutkie w środku oraz rumiane z zewnątrz ciasto ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przy wykonaniu ciasta należy jednak postępować ściśle z przepisem, aby nie nabawić się zakalca. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Kolejna rzecz to mieszanie ciasta, masę mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko
Blog z Apetytemporę roku.W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić J Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie i rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonkąSkładniki:Ciasto500(...)składników. W garnku topimy masło i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym na puszystą masę.Do mąki wlewamy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dłonią dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Na końcu dodajemy roztopione masło, dalej wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto
Mania Gotowaniapleśniowym, orzechami i rukolą. By tarta nie była sucha ciasto wysmarowałam delikatnie dżemem figowym, ale możecie użyć również morelowego, brzoskwiniowego lub posmarować je ricottą albo innym puszystym serkiem 🍚 Kruche francuskie ciasto świetnie łączy się z wyrazistym serem pleśniowym i słodkimi figami, a dodatek intensywnej w smaku rukoli zaostrza fajnie całość... Przygotowanie tej tarty zajmie Wam dosłownie
Słodko-Słony Świat Ilonyzamrażarki i dołożyć świeże białko do tych zamrożonych. Ja przechowuję białka w słoiczku o pojemności około 300ml, swobodnie mieszczącym 6 białek, które rozmrażam, gdy słoiczek jest wypełniony. Ciasta z białek charakteryzuje puszysta struktura i lekkość, przypominają nieco biszkopt, ale nie są suche jak on. Dodatek owoców sprawia, że ciasto idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach
Smakołyki BerenikiZamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka
Chocolate Muffin Blogszaro-bury świat pokryje się czystym, śnieżnobiałym puchem. Nieodłącznym elementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino.PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM./ inspiracja(...)Następnie cienkim strumieniem, nieustanniemieszając, wlewam olej oraz mleko. Porcjami dodaję sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne
W kuchni Karmel-itkimiksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy w czekoladowe kropki Ciasteczka: Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą Ciasteczka "Makusie" - idealne słodkości do popołudniowej kawki Delikatne i puszyste ciasteczka kokosowe Kakaowe miodusie (ciasteczka) Pulchniutkie
Słodkie okruszkiciasto jeszcze mnie nigdy nie zawiodło – wilgotne, puszyste i wszystkim smakuje. Przepis wyjęty „z szuflady”, nawet nie pamiętam od kogo dostałam. Grunt, że przygotujemy je błyskawicznie i to bez użycia robota. Poniżej składniki na 1 foremkę, ale ja zawsze piekę od razu z podwójnej porcji. Do kawy, herbaty, czy kubka mleka. Jogurtowy piegusek na oleju. Składniki(...)nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 80 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. Jogurtowy piegusek na oleju – puszyste, aromatyczne, wilgotne, szybkie i bardzo proste ciasto. Idealny wypiek dla „poczatkujących”… i nie tylko. W zasadzie nie potrzebuje żadnej rekomendacji, wystarczy raz upiec i zagości u Was na stałe. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylko