puch - 3415 przepisów (strona:98/228)

Sernik cytrusowy mascarpone z ricottą 172

limonka (sok + starta skórka) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Wykonanie: Masło, jajka i serki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misce utrzeć masło na puch. Dodać żółtka jajek, białka oddzielić do osobnego naczynia. Do masy maślano-żółtkowej dosypać cukier, porządnie zmiksować. Dodawać po kolei sery, mascarpone, ricottę oraz rozgnieciony widelcem twaróg półtłusty. Z cytrusów

Raj dla Podniebienia
Ciasto z jabłkami i budyniem 99

smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem : do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy całość aż zgęstnieje. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, na samym końcu cukier. polewa : w rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy mleko i wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal wydaje się

Raj dla Podniebienia
Sernik z liczi 103

cytryny + sok 1/2 puszki liczi 100g rodzynek 1 budyń waniliowy płatki migdałowe kilka suszonych moreli Wykonanie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować na puch, dodawać po żółtku, następnie cukier i po łyżce twaróg. Zetrzeć skórkę z cytryny, pomarańczy, wycisnąć sok, przełożyć do masy serowej. Rodzynki namoczyć w syropie z liczi. Liczi (4-5 szt) posiekać

Raj dla Podniebienia
Keks 82

orzechów włoskich skórka i sok z 1 cytryny Wykonanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Bakalie pokroić na drobniejsze kawałki, namoczyć w rumie (oprócz orzechów) . Margarynę zmiksować na puch, dodawać po jajku, następnie cukier, proszek i mąkę. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Orzechy posiekać, bakalie odsączyć z rumu, obtoczyć w mące, następnie dodać razem z orzechami

Raj dla Podniebienia
Sernik waniliowy z jagodami 134

sera twarogowego półtłustego 70g masła 4 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 150g świeżych jagód owoce do ozdoby Wykonanie: Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jajku, nadal ucierając. Następnie dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Ucierać na mniejszych obrotach miksera. Teraz czas na pastę waniliową i śmietanę. 3/4 masy serowej

Raj dla Podniebienia
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango 107

ciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki

Raj dla Podniebienia
Sernik orzechowo-krówkowy z kremem z orzeszków ziemnych (ulepszony przepis) 136

orzechów oraz migdały zblendować na drobno, dodać kawę, można dodać odrobinę cukru. Taką masą wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C. sernik: margarynę utrzeć na puch, powoli dodawać zmielony twaróg, miksować z 2 łyżeczkami kajmaku, dodawać po jajku. Zetrzeć skórkę z cytryny i z pomarańczy. Dodać krem z orzeszków ziemnych oraz śmietankę i budyń. Zmiksować

Raj dla Podniebienia
Sernik ricotta z nutką mięty – bardzo kremowy! 142

Jest kremowy i mazisty. Lekki jak puch, więc trzeba z nim ostrożnie. Upiekłam go bez spodu, bez polewy wierzchniej, ponieważ chciałam, aby smakujący czuli tylko i wyłącznie smak sernika, aby nie rozpraszały ich smakowo żadne dodatki… I taki mi się udał. Sernik z delikatną ricottą, którą nadała mu właśnie niesamowitej lekkości, jest niczym mus serowy! Idealnie wpasowuje

Raj dla Podniebienia
sernik z brzoskwiniami i orzechową wkładką 164

żółtek) 300 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 budyń waniliowy 1 szczypta soli dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń wykonanie: Brzoskwinie kroimy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie budyń i ser. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy. Na warstwę orzechową wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK ZEBRA 533

mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch misek: białka do większej, żółtka do małej). W misie miksera ucieramy na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu (lub cukru). Dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy proszek budyniowy lub mąkę ziemniaczaną. Do masy dokładamy partiami ser i mascarpone

Smaczne Zdrowe
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 209

KULKI KOKOSOWE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki. CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli na 3 części, do jednego

Ostra na Słodko
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 143

cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.  Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć na złocisto na suchej patelni. Pokrojony

Wanilia i Kardamon
Rolada ze szpinaku i łososia 141

patelnie, dodajemy do niego  czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego .Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Formę prostokątną do ciasta wykładamy

Różowa kuchnia
Ciasto cytrynowe z borówkami 246

podobną np.: ciut większą – może być także tortownica 26 cm (ciasto nie może być zbyt wysokie). Wykładamy ją papierem do pieczenia. Masło miksujemy na puch dodając stopniowo cukier trzcinowy. Dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką (ostatnią porcję mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia) – cały czas miskując. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny

Poezja smaku
ciasto pawi ogon 262

składniki wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią

Domowy Smak Jedzenia